راه‌اندازی مهد ویژه کودکان مسجد در قزوین

باغبانها مدیر ستاد کانون های مساجد قزوین

به گزارش ایکنا از قزوین، محمدحسین باغبان‌ها، مدیر ستاد کانون‌های مساجد استان قزوین، در نشست خبری مدیر ستاد کانون‌های مساجد استان قزوین با اصحاب رسانه که دوشنبه پانزدهم اسفندماه در آستانه ۱۸ اسفند سی‌امین سالروز تأسیس کانون مساجد کشور در سالن جلسات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد به کارکردهای مختلف مسجد از گذشته تاکنون اشاره و اظهار کرد: مسجد در گذشته خانه مردم بوده و بی‌خانمان‌ها و مسافران در آن به سر می‌بردند و سایر مردم هم آن‌را خانه دوم خود تلقی می‌کردند.

وی بیان کرد: مساجد گذشته همچون شهرداری‌ها تشکیلات مختلفی داشته و به مسائل علمی، فرهنگی، اقتصادی و بهداشتی می‌پرداختند. همچنین در صدر اسلام توزیع خبر از مساجد اعلام می‌شد و تا دویست سال گذشته هم مهمترین اخبار از حیث دین و سیاست در مساجد اعلام می‌شد. مسجد همواره پایگاه حرکت‌های جهادی بوده و فتوحات و جنگ‌ها از مسجد آغاز می‌شد و هنوز هم این کارکرد مسجد حفظ شده است در اعزام‌های جنگ تحمیلی هم بالغ بر ۹۴ درصد از رزمندگان دوران دفاع‌مقدس از مسجد برخاسته بودند.

این مسئول تصریح کرد: مسجد سنگر تعلیم و تربیت و ترویج اسلام است و فضایی برای بیان ایدئولوژی‌های عقیدتی و مبانی دینی و عبادی محسوب می‌شود اما عموم مردم جامعه معترفند که مسجد از نقش محوری خود فاصله گرفته و تنها اقامه نماز جماعت و قرائت برخی ادعیه در آن انجام می‌شود و در برخی مساجد حتی سه وعده نماز هم به صورت کامل و مرتب اقامه نمی‌شود.

وی ادامه داد: مسجد یکی از محورهای حکمرانی است تا مشکلات از طریق امام‌جماعت به صورت محلی مرتفع شود. رسیدگی به مستمندان محل و ایجاد کار و کارآفرینی هم در دستور کار است که در نهایت به تقویت دینداری و تقوای اهالی محل منجر خواهد شد.

باغبان‌ها با بیان اینکه کانون‌های فرهنگی هنری یکی از اجزای مساجد محسوب می‌شود، اظهار کرد: مسجد متولیان مختلفی دارد که از یک سو نقطه قوت و از سوی دیگر نقطه ضعف محسوب می‌شود. کانون‌ها در مقابله با هجمه‌های فرهنگی به‌وجود آمده و در حال حاضر ۲۶ هزار و ۵۰۰ کانون مساجد در سطح کشور به ثبت رسیده است اما آن فعالیتی که انتظار می‌رود در تمام این کانون‌ها وجود ندارد.

کانون‌های مساجد؛ دومین شبکه فرهنگی کشور

وی بیان کرد: کانون‌های مساجد بعد از پایگاه‌های بسیج، گسترده‌ترین شبکه فرهنگی کشور محسوب می‌شوند و پتانسیل ویژه‌ای برای فعالیت فرهنگی دارند. اولویت کانون، جذب نوجوانان و جوانانی است که به‌دنبال انجام فعالیت فرهنگی و هنری در سطح جامعه هستند.

مدیر ستاد کانون‌های مساجد استان قزوین با بیان اینکه ۳۸۵ کانون در استان قزوین وجود دارد، افزود: در حال حاضر تنها ۴۰ درصد از این کانون‌ها در حال نقش آفرینی هستند و احیاء آن‌ها نیاز به دقت و توجه دارد. ۲۲۰ مورد از این کانون‌ها روستایی و باقی در فضای شهری فعالند. شهرستان قزوین ۱۲۰ کانون فرهنگی هنری فعال دارد که از سال ۸۱ فعالیت خود را آغاز کرده‌اند.

وی در بیان علت غیرفعال بودن برخی از کانون‌ها گفت: دهه ۸۰ بودجه خوبی از سوی وزارت ارشاد به کانون‌های مساجد اختصاص یافت و به خوبی تجهیز می‌شدند اما کم کم بودجه‌ها تقلیل یافت و فعالیت کانون‌های فرهنگی هنری مساجد به حاشیه رانده شد و در دولت دوازدهم رقم بودجه به صفر رسید و فعالیت اکثر کانون‌ها به‌دلیل عدم حمایت‌های مالی متوقف شد و برخی با حمایت‌های خیرین و مردمی روی پای خود ایستادند.

باغبان‌ها افزود: در سیاست دولت سیزدهم و وزیر ارشاد آن، بازگشت به مساجد مطرح شده اما برخی مشکلات قانونی برای اختصاص بودجه به مساجد وجود داشته که به صورت لایحه در پروسه رسیدگی و تصویب در مجلس است که تأیید آن به بهبود شرایط کمک خواهد کرد.

وی خاطرنشان کرد: رویکرد برنامه‌ریزی در جهت هویت‌بخشی مجدد به کانون‌هاست. سرکشی به ۶۰ کانون و نیز برگزاری جلسات هم‌افزایی با ۱۰۰ نفر از مدیران کانوها در همین راستا صورت گرفته است. تفاهم‌نامه‌های مختلفی با اداره ارشاد، جبهه فرهنگی انقلاب (برای راه‌اندازی مدرسه فرهنگی محما)، با امامان مسجد (برای پذیرش مدیر کانون به‌عنوان عضو هیئت امنای مساجد) صورت گرفته است. همچنین از اعضای ۴۰ کانون مساجد فعال سراسر استان تقدیر شده است.

این مسئول یادآور شد: یکی از ویژگی‌های کانون‌های مساجد کتابخانه‌ها هستند که بالغ بر ۱۰۰ کتابخانه با موجودی ۲ هزار تا ۱۸ هزار جلد کتاب در سطح استان فعال است که در روستاها و مناطق محروم بسیار ارزشمند و قابل استفاده است.

«محما» یک شتاب‌دهنده فرهنگی است

وی در معرفی طرح محما اظهار کرد: «محما» یک مدرسه فرهنگی است که با توجه به حلقه‌های میانی انقلاب اسلامی در راستای مردمی‌سازی حکمرانی شکل گرفته تا با ایده‌های مردمی و پتانسیل‌های حکومتی، مسائل توسط مردم حل شود که به‌طور ویژه توانمندسازی جوانان برای حل نظام مسائل محله و جامعه را دنبال می‌کند. محما یک شتاب‌دهنده فرهنگی است که قصد دارد با تمرکز بر جوانان مؤمن و مستعد زمینه رشد و تعالی آن‌ها را برای نقش آفرینی در جایگاه حلقه میانی بلندمدت فراهم کند.

باغبان‌ها ادامه داد: از سوی دیگر این مدرسه سعی دارد با تربیت علمی و عملی در تکثیر هسته‌های کنشگر به‌صورت موضوعی و منطقه‌ای مؤثر باشد. ترفیع جایگاه تشکل‌ها در ساختار دولت‌ها و نهادها به صورت مسئله‌محور و حل مسئله از دیگر اهدافی است که محما در پی دستیابی به آن است.

وی همچنین در معرفی دوره تربیتی «صراط» بیان کرد: صراط دوره تربیت‌مربی ویژه نوجوانان است تا با شناخت نوجوان و نیازهای آن، بتواند به حل مسائل و شکوفایی این نسل کمک کند. دوره مدیریت اینستاگرام در مجموعه‌های فرهنگی، دوره‌های تربیت نیروی متخصص در فضایی هنر و رسانه، در رشته‌های طراحی پوستر، انیمیشن‌سازی، تدوین و کارگردانی، موشن‌گرافی و کارآفرینی و همچنین برگزاری دوره «خانواده متعالی» ویژه خانم‌ها از دیگر اقداماتی است که توسط کانون مساجد استان قزوین انجام شده است.

این مسئول در ادامه به چند مورد دیگر از اقدامات و طرح‌های کانون‌های مساجد استان اشاره کرد و گفت: پویش «سرباز حسینم» با حضور ۱۰۰۰ نفر از پسران دهه هشتادی و دهه نودی و پویش «من زینبی‌ام» با حضور ۱۰۰۰ نفر از دختران دهه هشتادی و دهه نودی، راه‌اندازی چالش «راه تو» ویژه نوجوانان و جوانان ۱۶ تا ۲۵ سال با محوریت سفر راهیان‌نور، چالش «راه بهشت» با هدف ارتباط گیری دانش‌آموزان با مساجد و امامزاده‌ها در طول ماه مبارک رمضان از جمله این برنامه‌هاست.

باغبان‌ها تصریح کرد: بیش از ۳۰ گروه سرود در کانون‌های مساجد سراسر استان در حال فعالیت هستند. راه‌اندازی مهد ویژه کودکان مسجد، از دیگر اقداماتی است که در تعامل با دفتر امور بانوان و خانواده استانداری در حال انجام است تا نسل جدید از سنین کودکی بهترین خاطرات خود را از مسجد به ثبت برساند و به انس و الفت بیشتر آیندگان با مسجد بیانجامد.

وی خاطرنشان کرد: اساس فعالیت ما، فعالیت تربیت محور است و مخاطب اولیه نوجوانان هستند که با توجه به محدودیت منابع این فعالیت در یک مدل تخصصی خلاصه خواهد شد و آن «تربیت در مسجد» است.

مدیر ستاد کانون‌های مساجد استان قزوین با بیان اینکه ۷۰ کانون مساجد فعال در استان قزوین مورد شناسایی قرار گرفته‌اند به معرفی برخی از آن‌ها پرداخت و گفت: از جمله این کانون‌ها می‌توان به مسجد جوادالائمه (ع)، مسجد حسینی، مسجد جامع، مسجد سوخته‌چنار، مسجد محسن الزهرا (س)، مسجد ولایت، مسجد امام رضا (ع)، مسجد امیرالمؤمنین (ع) پونک و مسجد روستای خوزنین اشاره کرد.

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

استعدادهای قرآنی اردبیل شناسایی شود

به گزارش ایکنا از اردبیل و به نقل از روابط عمومی استانداری اردبیل، آیت‌الله سیدحسن …