لرستان در دفاع از دین و اعتقادات نقش ویژه داشته است

داریوش نظری، عضو هئیت علمی گروه تاریخ دانشگاه لرستانبه گزارش ایکنا از لرستان، داریوش نظری، عضو هئیت علمی گروه تاریخ دانشگاه لرستان، در سمینار تخصصی لرستان در تاریخ معاصر، از سلسله برنامه‌های علمی جشنواده سراسری «اقوام ایران زمین» که سه‌‎شنبه، ۱۹ اردیبهشت‌ماه به همت جهاددانشگاهی لرستان و مرکز لرستان‌شناسی دانشگاه لرستان برگزار شد، اظهار کرد: بعد از حمله اعراب زیر سلطه کوفه و قسمتی زیر حکومت بصره تقسیم می‌شود این در حالی است که قبل از حمله به ایران، عراق، قسمتی از ایران بوده است.

وی با بیان اینکه لرستان زیر سلطه امویان قرار می‌گیرد بعد از آن آل‌بویه و سپس اتابکان لر از قرن ۶ تا ۱۱ بر لرستان حکومت می‌کنند، افزود: در زمان صفویه حکومت لرستان به والیان واگذار می‌شود که در آن زمان لرستان به دو بخش پیش‌کوه و پشت‌کوه تقسیم می‌شود.

نظری با بیان اینکه برای شناخت بیشتر تاریخ معاصر لرستان باید از قاجاریه شناخت داشته باشیم، گفت: قاجار زمانی حکومت سرمایه‌های فرهنگی و تاریخی بر باد رفته بود و اوضاع مطلوب نبود از دولت عثمانی تجارت ایران را با مشکلاتی مواجه کرده بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان با یادآوری اینکه قاجار به داشتن بچه و حرمسراها علاقمند بوده و از سیاست تفرقه بین اقوام و ادیان استفاده می‌کرد، ادامه داد: اولین مدرسه خرم‌آباد در سال ۱۳۰۲ با نام «سپه» راه‌اندازی می‌شود.

وی با بیان اینکه در زمان قاجار، سه‌السلطان حاکم لرستان می‌شود که گردن بسیاری از بزرگان لرستان را از تن جدا می‌کند، گفت: دیگر حاکمان لرستان در دوران قاجار عین‌الدوله است و تنها فردی که در حاکم لرستان فرهاد میرزا معتمدالدوله است که اندکی تلاش‌هایی انجام داده است.

نظری با بیان اینکه در دوران مشروطه نفوذ حکومت مرکزی بر لرستان کم می‌شود تا جایی که استان توسط قبایل مدیریت می‌شد، افزود: در دوران قاجار بیش از ۹۷ درصد مردم سواد نداشتند و شغل اکثریت مردم دامداری و کشاورزی بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان با یادآوری اینکه عبدالرحمان لرستانی نقش بزرگی در تاریخ لرستان داشته که شاگرد آیت‌الله خوانساری بوده است، خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۰۰ تا ۱۳۰۷ به‌دلیل حاکمیت قبایل حاکم وقت به قبایل حمله می‌کند و لرستان را در فتح می‌کنند که نبرد آنان در تنگه زاهدشیر بوده است.

وی با بیان اینکه خوزستان به دلیل قراردادهای نفتی انگلیس، آنان به‌دنبال جداسازی خوزستان از ایران بودند، افزود: لرستان دروازه خوزستان بود لازمه حفط خوزستان این بود که لرستان و خوزستان را از ایران جدا کنند.

نظری با اشاره به اینکه در جنگ جهانی دوم در لرستان و قحطی ایجاد می‌شود و با وجود اینکه ایران اعلام بی‌طرفی کرد اما روس‌ها و انگلیسی‌ها به این امر توجه نکردند و همین امر سبب می‌شود بسیاری از مردم لرستان از گرسنگی فوت کنند، اضافه کرد: آیت‌الله کمالوند، شیخ مهدی قاضی دو چهره فرهنگی و حوزوی تاریخ معاصر لرستان هستند، در اولین مبارزه امام راحل(ره) در اعتراض به لایحه انجمن‌های ولایتی نیز حجت‌الاسلام سیدحسن طاهری خرم‌آبادی و شهید مدنی نقش دارد کمااینکه لرستان همواره در طول تاریخ معاصر در دفاع از دین و اعتقادات نقش ویژه داشته است.

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

وظایف مجموعه‌های فرهنگی رسانه‌ای در تبلیغ دین با بهره‌گیری از هنر تلاوت

  مجتبی ایزدی نخستین فردی بود که با این عنوان، در مورد موضوع «بررسی  وظایف …