مهدی زین الدین به روایت آثار مکتوب


در حقیقت سیر مراحل رشد و تکامل مردان بزرگ، و قهرمانان نامدار تاریخ از قبل از تولد تا مراحل مختلف زندگی و سرانجام نحوه پایان زندگی آنها، همیشه مورد توجه علاقمندان بوده است. سیر و سلوک آنها در خانواده در مدرسه و سایر فعالیتهای اجتماعی مبنای نگارش کتابهای متعددی از سوی نویسندگان به منظور اطلاع رسانی و نشر معارف و گسترش علوم گوناگون در جامعه بوده، که دستاوردهای معرفتی جامعه امروز ما را در زمینه ادبیات و فرهنگ و علوم نظامی و انسانی شکل می دهد، و از افتخارات جامعه شناسی ما به شمار می رود.
شکی نیست که نوع تربیت مردان بزرگی همچون مهدی زین الدین که از ریشه های عمیق دینی و اخلاق رفتاری در فرهنگ اسلامی نشأت گرفته در دو دهه اخیر مورد توجه تعدادی از پژوهشگران علاقمند قرار گرفته است. لذا برای شناخت بهتر این شهید بزرگوار به گوشه هایی از ابعاد و زوایای مختلف زندگی ایشان بر اساس آثار مکتوب منتشر شده می پردازیم.

نام کتاب: مبانی مدیریت و فرهنگ سازی، بانگرشی بر الگوهای رفتاری – مدیریتی سرلشکر پاسدار شهید مهدی زین الدین

این اثر توسط احمد یار محمدی و دکتر حسن زارعی متین اعضای هیئت علمی دانشگاه و با پشتیبانی ادره کل حفظ آثار و نشر ارز شهای دفاع مقدس استان قم، در 270 صفحه و در تیراژ 3500 نسخه منتشر شده و به نوبت چاپ دوم نیز رسیده است. به علاقمندان توصیه می شود مطالعه این اثر نفیس را از دست ندهند. در مقدمه کتاب آمده است: سعی نویسندگان برآن بوده که با توجه به نقش جهان بینی در تدوین وظایف مدیریت، الگوی مدیریتی یکی از فرماندهانموفق و بسیار مؤثر در جنگ که نشات گرفته از جهان بینی اسلامی به رشته تحریر در آورده شود و گامی در جهت تبیین مدیریت خودی و بومی کشور باشد. به منظور تبیین الگوی فرهنگ سازمانی، ابتدا باید تعریفی که نویسنده از فرهنگ سازمانی دارد، مشخص گردد. زیرا چگونگی تعریف فرهنگ سازمانی روی تدوین الگوی فرهنگ سازمانی تاثیر می گذارد. شاید این کتاب یکی از پربارترین کتاب علمی است که تاکنون درباره الگوهای مدیریتی و رفتاری شهید زین الدین منتشر گردیده و در آن نشان داده شده که ارز شها از اعتقادات و باورهای اساسی ریشه م یگیرد و بر الگوهای رفتاری در سازمان تاثیر م یگذارد. اعتقادات و باورهای اساسی جزء مفروضات به شمار می آید و آ نها در هر جامعهای ثابت بوده و اندازه گیری آ نها بسیار مشکل است. برای شناسایی ارز شها و الگوهای رفتاری در فرهنگ اسلامی باید ابتدا مروری بر مبانی اعتقادها و باورها یا جهان بینی اسلامی و نقش آن در سازمان و مدیریت داشته باشیم.

نام کتاب: نیمه پنهان ماه، زین الدین به روایت همسر

این اثر شامل خاطرات منیره ارمغان همسر شهید مهدی زین الدین، خاطراتی از زندگی مشترک و کوتاه آنان، از وصال تا فراقی که مانند یک خواب کوتاه و شیرین بود. نوبت اول چاپ این کتاب در سال 1382 بوده و تاکنون با تیراژ 46200 نسخه در 11 نوبت تجدید چاپ شده است. نیمه پنهان ماه را بابک واعظی نوشته و توسط انتشارات روایت فتح تهیه و منتشر گردیده است. بانو منیره ارمغان در این کتاب زندگی کوتاه خود با سردار سرلشکر شهید مهدی زین الدین را چنین بازگو کرده است:

زندگی با مهدی برای من یک خواب بود. خوابی کوتاه و شیرین در بعد از ظهر بلند تابستان جنگ. دو سال و چند ماهی که می توانم تعداد دفعه هایی را که با هم غذا خوردیم بشمارم. از خواب که پریدم او رفته بود. فقط خاطره هایش، آن چیزهایی که آدمها بعدا یادش می افتند و حسرتش را می خورند، باقی مانده بود. می گویند آدمها خوابند، وقتی می میرند بیدار می شوند. شاید او بیدار شده، و من هنوز خوابم. شاید هم همه این مدت خواب او را می دیده ام. از آن خوابهایی که وقتی آدم می بیند، توی خواب هم می خندد. خوابی غیر منتظره. خواب زندگی با یک فرشته.

نام کتاب: سردار عشق

این اثر به کوشش محمد خامه یار، تحت عنوان «یادمان سرلشکر پاسدار شهید مهدی زین الدین» توسط دبیرخانه کنگره بزرگداشت شهید زین الدین در دو نوبت در آبان سال 1373 با تیراژ پنج هزار نسخه چاپ و منتشر شده است. کتاب به نقش رزمندگان لشکر 17 علی بن ابی طالب (ع) به فرماندهی شهید زین الدین در عملیاتهای گوناگون می پردازد. ما به منظور خودداری از نشر مطالب تکراری، فقط به درج مقدمه کتاب سردار عشق که نویسنده توانا استاد جواد محدثی با شیوه ای زیبا آن را نگاشته اکتفا می کنیم. در این مقدمه آمده است:

دیده ها همیشه در پی نور است… در آسمان پر ستاره شهادت گاهی اخترانی درخشانتر از دیگر ستاره ها چشمها را به سوی خویش خیره می سازند… این اختران نورانی، آرایش آسمان شهادت و جلوه رواق جهادند… سردار رشید اسلام زین الدین عزیز از این گونه ستاره های فروغ گستر و چشمگیر و دلنواز و گیتی افروز است… آن چه او را در صحنه جنگ و دفاع مقدس، قداست و کرامت بخشید، روح بلند و شیدای او بود که دور از و سوسه های پشت جبهه و جاذبه های زندگی به آرمانی بزرگتر و زندگی برتری می اندشید. به «حیات طیبه» در سایه ایمان و عمل صالح که در دوران حیاتش، خدمت در مسیر اسلام و انقلاب اسلامی و دفاع از کیان این نظام مقدس بود، و در یک کلمه «عمل به وظیفه» هرجا که باشد، به هر صورت که تکلیف ایجاب کند. آری تابع تکلیف بودن! و به وظیفه اندیشیدن! در این تاریخ، که همه را از یاد می برد، و هر چیز را مشمول «مرور زمان» می سازد، آنان که همواره زنده و جاویدند و نام و یادشان الهام بخش و خاطره انگیز است. تنها در سایه همین رسالت «عمل به تکلیف» است که ماندگار شده اند و «خلوص» خویش را خرج هدایت نسلها واندیشه ها کرده اند. همچون حسین (ع) سالار شهیدان عاشورایی. و همچون امام امت (ره) گشاینده راه جهاد و شهادت برای نسل معاصر.

نام کتاب: سرّ دلبران

این اثر حاصل جمع بندی گفت و گوها و اظهارات تعدادی از سرداران سپاه پاسداران و امیران ارتش جمهوری اسلامی ایران است، که در مناسبت های گوناگون درباره شهید مهدی زین الدین به عمل آمده و توسط ستاد برگزاری کنگره بزرگداشت آن شهید والا مقام گردآوری شده و تاکنون در سه نوبت به چاپ رسیده است.

در مقدمه کتاب آمده است: ولایت جبهه، دنیایی از خاطره بود. پر از نکته هایی که دل و جان را می ربود. آن چه از آن لحظه های پاک و زیبا مانده است، خاطره های حماسی و فراموش ناشدنی است که بازماندگان و همرزمان بازگو می کنند. آن چه در سینه یاران نزدکی مهدی بیشتر وجود دارد، بسیار راهگشاست. پس چرا بهره نبریم؟ وقتی به این خاطره ها نگاه می کنیم حس می کنیم در جهانی دیگر قدم می زنیم که ما را به تنفس در هوایی سرشار از نسیم سحر عادت می دهند. مهدی از بهار جنگ، مقیم خاکریزهای سرفرازی شد، که چشمهای تیز او بعثیهای نیمه جان را می پایید. وقتی از قرارگاه نصر خدا حافظی کرد، دل بچه های قم، اراک، زنجان، سمنان و قزوین را به دست گرفت، و لشکر ١٧ علی ابن ابی طالب (ع) را به وجود آورد.

نام کتاب: افلاکی خاکی

این کتاب به کوشش علی بهشتی پور و محمد خامه یار در دو نوبت با تیراژ پنج هزار نسخه توسط دبیرخانه کنگره بزرگداشت سرلشکر شهید زین الدین منتشر شده و در برگیرنده مجموعه خاطرات دلاوریها، نیایشها، ایثارگریها و رفتارهای آن سردار بزرگ سپاه اسلام، از زبان همرزمان شهید در لشکر 17 علی بن ابی طالب (ع) می باشد.

نام کتاب: تو که آن بالا نشستی

این اثر نیز همچون سایر ادبیات مقاومت به قلم احمد جبل عاملی، توسط روایت فتح در شش نوبت منتشر شده و در آن دیدگاه های همرزمان شهید مهدی زین الدین در لشکر 17 علی بن ابی طالب (ع) منعکس شده است.

نام کتاب: کربلا در کربلا

این اثر مهری حسینی، مجموعه اشعاری است که در رثای شهید زین الدین فرمانده لشکر 17 علی بن ابی طالب (ع) و دیگر پرستوهای مهاجر تنظیم شده و در سال ۱۳۸۱ در شهر قم به چاپ رسیده است. سراینده مثنوی «کربلا در کربلا» میان صحنه های دفاع مقدس و صحنه های عاشورا ارتباط برقرار کرده، و به آن رنگ و بویی عاشورایی بخشیده است. به چند بیت از این مثنوی بنگرید:

می تپد آهسته زخم کاروان
داغ بر سینه نهاده ساربان

آن سبوی تشنه در دست بلا
آن شهید نیزه پوش کربلا

خون کند گریه گلوی اصغرش
می زند آتش به دلها اکبرش…..

نام کتاب: یادگاران

این کتاب هم از سری مجموعه یادواره خاطرات دلاورمردان شهید دوران دفاع مقدس است که توسط مؤسسه روایت فتح درباره شهید مهدی زین الدین منتشر شده است. نوبت اول این کتاب در سال 1381 با تیراژ 3300 نسخه زیر چاپ رفته و تاکنون هفت نوبت تجدید چاپ شده است. احمد جبل عاملی نویسنده یادگاران نوشته است که این کتاب نتیجه نگاهی به یک زندگی است، و پلک زدنهایی که لحظات را مانند فیلم عکاسی ثبت کرده اند. زین الدین ۲۵ سال زندگی کرده و اگر به همه این لحظه ها خوب نگاه کنی، یک آدم عادی را می بینی که سعی می کند در هر لحظه بهترین کار را انجام دهد. این مجموعه گوشه ای است از خاطرات کسانی است که مهدی زین الدین را می شناسند.

نام کتاب: ستاره دنباله دار

این اثر به کوشش گروه فرهنگی هنری تا ظهور با تیراژ پنج هزار نسخه در سال 1383 در قم منتشر شده است. کتاب در برگیرنده مجموعه ای از خاطرات افرادی مانند اعضای خانواده، همکلاسی ها، فرماندهان و همرزمانی که شهید مهدی زین الدین را از تولد تا شهادت همراهی کردند.

نام کتاب: از همه عذر می خواهم

نویسنده این اثر مصّور کوشیده است دیدگاه های بستگان و همرزمان شهید زین الدین را به طور خلاصه گردآوری و در اختیار علاقمندان قرار دهد. این کتاب در سال 1391 در تیراژ پنج هزار نسخه در تهران انتشار یافته است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

تاثیر رهبری امام خمینی (ره) بر سرمایه اجتماعی در جریان انقلاب اسلامی ایران

تاثیر رهبری امام خمینی (ره) بر سرمایه اجتماعی در جریان انقلاب اسلامی ایران منبع