به گزارش ایرنا از وزارت نیرو، هاشم امینی امروز (سهشنبه) در نشست خبری افتتاح طرحهای آب و برق استان سیستان و بلوچستان، با اشاره به بهرهبرداری از طرحهای آبرسانی بزرگ کشور در حوزه شرب و بهداشت در روز پنجشنبه هفته جاری، اظهار داشت: در سه سال اخیر نگرانیهایی برای دولت و مردم سیستان و بلوچستان برای تأمین آب شرب و بهداشتی ایجاد شده بود.
وی ادامه داد: بر این اساس ورود بخش مهندسی و کار شبانهروزی و مستمر در وزارت نیرو و دولت سیزدهم باعث شد دغدغه تامین آب شرب و بهداشتی در استان سیستان و بلوچستان بهویژه در بخش شمالی سیستان و زاهدان در فاز نخست رفع و با اجرای این پروژهها، پایداری کیفی و کمی آب شرب و بهداشت تضمین شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه سال گذشته در این فصول به شدت نگران تامین آب شرب سیستان و زاهدان بودیم، ادامه داد: نگرانیها به این علت بود که بارش مناسب نداشتیم و از طرفی حقابه قانونی کشور را در چاه نیمهها دریافت نکرده بودیم و در تأمین آب شرب و کشاورزی منطقه سیستان و زاهدان با شرایط سختی مواجه بودیم.
امینی با اشاره به اجرای طرح جامع آبرسانی در منطقه سیستان و بلوچستان، بیان کرد: بخشی از این طرحها در منطقه بلوچستان بود که در قالب ایجاد سدهایی که برای شرایط کمبارشی و تامین آب شرب و بهداشتی احداث شده بود؛ از خساراتی که بر مردم و ساکنان آن منطقه در شهرها و روستاها محتمل بود، جلوگیری و آب باکیفیت برای بخشی از شهر و روستاها تضمین شد.
وی یکی از محلهای تأمین آب در چابهار و کنارک را استفاده از آبشیرینکنها اعلام کرد و گفت: با تغییر رویکرد در وزارت نیرو علاوه بر استفاده از آبشیرینکنها در منطقه بلوچستان، با احداث سدها، ظرفیت مناسبی برای حوزه شرب ایجاد شد و حدود ۳۱۵ روستا از منابع پایدار سد زیردان بهرهمند شدند.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور ادامه داد: شرکت آب نیرو احداث خطوط انتقال آب شرب برای شهرهای چابهار و کنارک را آغاز کرد و آب باکیفیت سطحی را در این منطقه خواهیم داشت.
امینی به طرحی که در شمال استان سیستان و بلوجستان اجرا شده، اشاره کرد و گفت: بخشی از آب سیستان و روستاها و بخشی از آب زاهدان در زون ۲ از چاه نیمهها تامین میشود و مقرر شد وابستگی تأمین آب از چاه نیمهها به حداقل برسانیم تا نگرانی مردم نسبت به این موضوع کمتر شود.
وی بهرهبرداری از منابع برون سرزمینی و از محدوده منطقه دشتک شامل حرمک، شیله و هامون هیرمند را مورد اشاره قرار داد و گفت: طرحی دراینرابطه ارائه شد و با ارزیابی منابع آب زیرزمینی، چاههایی حفر شد در یک کار شبانهروزی یکساله در حفر چاه،۷۳ حلقه چاه در محدوده این سه دشت حفاری شد.
از اجرای ۹۵ کیلومتر خط انتقال و جمعآوری برای انتقال آب به سه دشت
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب از اجرای ۹۵ کیلومتر خط انتقال و جمعآوری برای انتقال آب این سه دشت خبر داد و گفت:۱۱۰ کیلومتر شبکه ۲۰ کیلوولت فشار متوسط برق و ۱۰۵ کیلومتر جاده دسترسی ایجاد شد تا بتوانیم حدود ۱۶۰۰ لیتر بر ثانیه آبی را که کمبود داشتیم، برای منطقه سیستان و زاهدان تأمین کنیم.
امینی ادامه داد: پس از حفر چاه و آزمایش پمپاژ مشخص شد در این مناطق به علت نوع بافت خاک و نوع اقلیم، آبهای لبشور و شور با ای سی بالای ۱۵ هزار وجود دارد و این در حالی است که ای سی برخی از چاههایی که استحصال شد نزدیک ۲۵ هزار میکروموس بود.
وی خاطرنشان کرد: طی سه هفته گذشته با واردکردن آب به مدار، منابع بخشی از چاهها با ای سی ۲۰ هزار در آبشیرینکن وارد و با ای سی ۲۷۳ میکرو موس خارج شد و آب باکیفیت از طریق آبشیرینکن زاهدان و تصفیهخانهای که از چاه نیمهها آب را منتقل میکند، به داخل شهر وارد میشود و میتواند نگرانیها را رفع کند.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور به احداث آبشیرینکن با ظرفیت ۱۰۰ هزار مترمکعب اشاره کرد و گفت: این اقدام حدود ۸ ماه با کار شبانهروزی و با تأکیدها و پیگیریهای رئیسجمهور شهید انجام شد و پنجشنبه این هفته بزرگترین آبشیرینکن فراساحلی به ظرفیت ۱۰۰ هزار مترمکعب به مردم شریف منطقه سیستان و زاهدان تقدیم میشود که میتواند تأثیر بسیار خوبی در پایداری کمی و کیفی آب شرب در این منطقه داشته باشد.
امینی با بیان اینکه حدود ۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای بزرگترین آبشیرینکن فراساحلی هزینه شده است، افزود: برای چاهها، خطوط انتقال و خطوط برق حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است.
وی با بیان اینکه ۴ هزار میلیارد تومان برای طرح تأمین آب شرب محدوده منطقه سیستان و زاهدان در بازه زمانی یکساله هزینه شده است، ادامه داد: با در مدار قرارگرفتن این آبشیرینکن، طعم شیرین خدمت و کار جهادی و شبانهروزی کارگران مهندسان، مشاوران و پیمانکاران برای مردم منطقه شمال سیستان و بلوچستان شیرین خواهد شد.
مدیرعامل آبفای کشور به طرح جهاد آبرسانی بهعنوان یکی از اقدامات بزرگ دولت سیزدهم در استان سیستان و بلوچستان نیز اشاره کرد و گفت: آبرسانی ۱۰ هزار روستا در سطح کشور در قالب طرح جهاد آبرسانی اجرا میشود که این طرح در ۵ هزار و ۵۰۰ روستا اجرایی شده است.
سیستان و بلوچستان نقطه ثقل اجرای طرح جهاد و آبرسانی است
امینی ادامه داد: در استان سیستان و بلوچستان اجرای طرح در قالب طرحهای وزارت نیرو دنبال شد که ۲ هزار و ۳۵۱ روستا دارای تنش آبی و ناپایداری آب بودهاند و از این تعداد ۱۷۵۱ روستا با جمعیت ۵۵۴ هزار نفر از طریق قرارداد با قرارگاه امام حسن مجتبی آبرسانی میشوند.
وی با بیان این که نقطه ثقل جهاد آبرسانی کشور استان سیستان و بلوچستان است، ادامه داد: همچنین مقرر شد ۲۵۰ روستا را با کمک خیران آبرسان به شرایط پایدار کمی و کیفی برسانیم.
مدیرعامل آبفای کشور خاطرنشان کرد: طرح جهاد آبرسانی در استان سیستان و بلوچستان بهسرعت در حال انجام است. در بخش خیران و جهاد آبرسانی و مجتمعهای آبرسانی ۴۰۱ روستا با اعتبار ۱۱۰۰ میلیارد تومان به بهرهبرداری رسیده است و ۱۴۸ هزار نفر از آب پایدار و سالم برخوردار شدند.
امینی گفت: در اواخر این هفته و در کنار بهرهبرداری از طرح بزرگترین آبشیرینکن فراساحلی،۳۱۵ روستا در محدوده منطقه بلوچستان تأمین آب پایدار و سالم از طریق تصفیهخانه که در طول یک سال گذشته احداث شده است، با مشارکت انجمن صنفی آب و فاضلاب کشور و شرکتهای آب و فاضلاب به بهرهبرداری میرسد و این روستاها از آب شرب و بهداشتی و سالم و پایدار بهرهمند خواهند شد
وی خاطرنشان کرد: در مرحله نخست مردم شهر زاهدان طعم آب شیرین را پس از بهرهبرداری از این آبشیرینکن میچشند و نباید نگرانی از بابت کیفیت آب داشته باشند
منبع