به گزارش خبرنگار ایرنا، محمد جهانشاهی روز سهشنبه در نخستین نشست کارگروه طبیعت گردی استان سمنان افزود: سمنان ظرفیتهای متنوعی دارد که میتواند این استان را به الگوی بهره برداری خردمندانه طبیعت گردی در کشور تبدیل کند.
وی گفت: وجود کارشناسان خبره طبیعتگردی در بخش دولتی و خصوصی در استان سمنان، تنوع زیست محیطی غنی، مناطق چهارگانه حفاظتشده، وجود زیستگاه حیوانات در حال انقراض از جمله یوزپلنگ و گورخر ایرانی، میتواند سمنان را به استان نمونه کشوری در بهرهبرداری خردمندانه گردشگری سبز در کشور کند.
دبیر کارگروه ملی طبیعت گردی وزارت میراث فرهنگی افزود: قرارگیری سمنان در جوار پایتخت کشور و بزرگترین کانون جمعیتی ایران یک مزیت ویژه برای این استان است تا بیشترین بهره را از جذب گردشگران به ویژه در حوزه طبیعتگردی ببرد اما لازم است تا مردم نیز برای توسعه پایدار گردشگری و استفاده از اقتصاد و اشتغال گردشگری، برای حفاظت از جاذبههای طبیعی، در کنار بخش دولتی همراهی لازم را داشته باشند.
جهانشاهی بیان کرد: از زمان مطرح شدن طبیعتگردی مدرن تا کنون اقدامهای موثر فراوانی انجام شده است، اما همچنان نیاز است تا در حوزه فرهنگسازی برای جوامع محلی و گردشگران طبیعتگرد تمرکز شود.
عوامل مخرب در طبیعتگردی
وی با تاکید بر اینکه فقدان مدیریت حضور طبیعتگردان موجب اثرات منفی میشود، افزود: توجه به اینکه وظیفه همه فراهم کردن زمینه توسعه گردشگری طبیعی است، اما برخی از موارد مانند ورود خودروهای آفرود، چرای دام ها، کشت محصول و عملیات شخمزنی، مانع تحقق این امر میشود پس باید برای این موارد نیز سیاستگذاری شود.
این مسوول گفت: حساسیت افکار عمومی و مطالبهگری یکی از موضوعاتی که میتواند پیشبرنده اهداف در این زمینه باشد.
دبیر کارگروه ملی طبیعت گردی وزارت میراث فرهنگی افزود: روستای هدف گردشگری قلعه بالا یک نمونه موفق کشوری در استان سمنان است که باید تجربه های به دستآمده از این مورد موفق را با آموزش به سایر نقاط کشور منتقل کند.
ضرورت توجه به تهدیدهای طبیعتگردی
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی سمنان هم در این نشست گفت: عامل بقای طبیعت گردی در استان ایجاد تعادل میان بهرههمندی و حفظ و حفاظت از جاذبه های طبیعی این استان است.
بهمن اخلاقی یادآور شد: امروزه گردشگران بیش از پیش تمایلشان به سمت طبیعت گردی رفته است که این امر علاوه بر مزایای فراوان، تهدیداتی را هم به همراه دارد که لازم است با ایجاد تعادل میان بهرههمندی گردشگران جاذبههای طبیعی و حفظ و حفاظت آن، این تهدیدها را به کمترین حالت موجود رساند.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی سمنان افزود: کارگروه طبیعتگردی نیازی بود که پس از سال ها تلاش به صورت ملی و استانی ایجاد شد تا با همگرایی دستگاههای اجرایی، ضمن توسعه گردشگری سبز، حفاظت و حراست از آن نیز مورد نظارت قرار گیرد.
این مسوول گفت: استان سمنان با وجود تنوع اقلیمی و محیط زیستی خود از جمله جنگل، چشمه های آب معدنی، کویر، دشت ها، و کوهستان، یکی از مقاصد طبیعتگردان داخلی و خارجی است که ضرورت دارد ضوابطی در راستای حضور مدیریت شده گردشگران اتخاذ شود.
وی با تاکید بر ضرورت آگاهسازی گردشگران نسبت به وظایفشان در قبال طبیعت و جاذبههای طبیعی تا احساس مسئولیت آنها افزایش یابد، ادامه داد: از سوی دیگر، با اطلاعرسانی با شیوههای مختلف باید طبیعتگردان را از وظایف خود نسبت به جاذبههای طبیعی آگاه کرد.
سرپرست اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی سمنان افزود جوامع بومی و محلی و تشکلهای مردمنهاد نیز میتوانند برای حفاظت از محیط زیست و جاذبه های ایفای نقش کنند.
سمنان مقصد گردشگری طبیعت
به گزارش خبرنگار ایرنا، انتخاب سمنان به عنوان تنها نماینده ایران در «اتحادیه بینالمللی شهرهای گردشگری در امتداد جاده ابریشم» فرصتی ارزشمند برای تحول اقتصادی و تقویت مراودههای تجاری در عرصه جهانی به سود این شهر، استان و کشور است و دستیابی به چشمانداز و استفاده از این فرصت طلایی نیازمند تخصیص اعتبارات ملی و استانی، برنامهریزی واحد و عزم جدی، همدلی و اهتمام مسوولان است.
استان سمنان با برخورداری از ۹۸۳ اثر تاریخی، طبیعی و فرهنگیِ ثبت ملی شده، از جنگل، کویر و کوهستان، چشماندازی متنوع از شاهکار طبیعت برای گردشگران در دل خود دارد. مساله اساسی در این زمینه، دسترسی گردشگران با طی کمترین مسافت به تمام این زیباییها است و از همین رو، میتواند گزینهای مناسب برای مقصد طبیعتدوستان باشد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، استان سمنان که به دارالمرحمه معروف است از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استانهای خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود است و بر این پایه تمامی گردشگران میتوانند با توجه به موقعیت جغرافیایی سمنان را در فهرست مقصدهای گرشگری خود قرار دهند.
گردشگر میتواند با طی مسیر در حدود ۲۲۰ کیلومتر از پایتخت کشور، ۵۸۶ کلیومتر از اصفهان، ۲۸۲ کیلومتر از قم، ۳۳۸ کیلومتر از گلستان، ۲۰۰ کیلومتر از مازندران و ۶۷۴ کیلومتر از خراسان رضوی خود را به سمنان مهد تاریخ و عرفان برساند.
استان سمنان دارای بیش از یکهزار و ۸۳۳ اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی شناسایی شده است که ۹۸۳ اثر از این تعداد در فهرست آثار ملی ثبت شده قرار دارد.
استان سمنان ۶۹ روستای هدف گردشگری و منطقه نمونه گردشگری دارد.
منبع