حجتالاسلام والمسلمین سیدعلی السید قاسم، رئیس مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگها در لبنان، در گفتوگو با ایکنا، درباره اقدام شهید آیتالله رئیسی در بالا بردن قرآن در سازمان ملل متحد و حضور فعال در نمایشگاههای قرآن و مسابقات بینالمللی قرآن کریم اظهار کرد: خداوند متعال میفرماید: «هَذَا بَصَائِرُ مِنْ رَبِّكُمْ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ» (این قرآن دلایلی روشن از سوی پروردگار شماست و برای گروهی که ایمان می آورند، سراسر هدایت و رحمت است.) همچنین حضرت علی(ع) میفرماید: «قرآن را بياموزيد، كه نيكوترين سخن است. در آن انديشه كنيد، كه بهار دلهاست. از نورش شفا جوييد، كه شفابخش سينههاست و نيكو آن را تلاوت کنید؛ زيرا كه سودمندترين داستان(تاريخ) است.»
وی ادامه داد: قرآن مجموعهای از بینشها و حقایقی است که به جامعه اسلامی قدرت دیدن حقایق را بدون مانع و حجاب اعطا میکند. قرآن کتابی هدایتگر است که مسیر صحیح زندگی را مشخص میکند. این کتاب، آموزنده، نور و بصیرت، روش تفکر صحیح و موجب شناخت حقیقت است؛ قرآن کتاب سعادت انسان و بشریت است.
رئیس مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگها در لبنان در ادامه درباره شخصیت آیتالله رئیسی با توجه به آیات قرآن گفت: با توجه به آیهای که تلاوت شد، شخصیت آیتالله رئیسی از جایگاهی علمی که در مسیر نیل به کمالات شناختی در حوزه علمیه بدست آورده بود آغاز شد تا زمانی که رئیس جمهور ایران اسلامی شد و همه امور کشور را بر اساس منبع اصلی اسلام یعنی قرآن کریم مدیریت میکرد.
وی افزود: در بررسیهایی که انجام دادم، متوجه شدم این سید شهید چندین بار در مناسبتهای مختلف از جمله افتتاح نمایشگاههای تخصصی قرآن کریم یا دیدارهای عمومی، در سخنرانیهای خود از آیات قرآن استفاده کرده است که میتوان آن را در سه عنوان خلاصه کرد؛ عناوینی که از او یک چهره قرآنی ساخت.
السید قاسم عنوان اول را «ارتباط همیشگی با قرآن کریم» دانست که در سخنرانیها و دیدارهای آیتالله رئیسی نمود داشت. عنوان دوم نیز تعاملی بود که او با قرآن کریم داشت و تلاش وی برای قرار دادن قرآن در واقعیت معاصر و نیز تبيين احكام الهی در حوادث مختلف. علاوه بر اينكه شهید رئیسی در سخنرانیهای خود به زبان قرآن ارادت داشت و از آن استفاده میکرد. همانطور كه امام علی(ع) در خطبه متقیان فرموده است: «پرهیزگاران چون به آيتى رسند كه در آن بشارتى باشد، بدان ميل كنند و در آن طمع بندند و چنانكه گويى در برابر چشمانشان جاى دارد، جانهاشان به شوق ديدار سر مى كشد و چون به آيتى رسند كه در آن وعيد عذاب باشد گوش دل بدان مى سپارند و پندارند كه اكنون بانگ جوش و خروش جهنم در گوششان پيچيده است.» این قرائتی است که سید شهید آن را ارائه کرد؛ از زبان گذشته و در قلبها رخنه کرد.
السید قاسم عنوان دوم را گفتمان قرآنی ـ تربیتی دانست که آیتالله رئیسی در سخنرانیهای خود از آن پیروی میکرد و سخنانش منطبق با آموزههای قرآن و این سخن حضرت علی(ع) بود که میفرماید: «هرگاه قرآن تو را به سوى خویى خوش فراخواند پس مانند آن را براى خودت فراگير». بدین ترتیب میبینیم که شهید رئیسی از قرائت حروف به قرائت مفاهیم و بینشها، قرائت اندیشه زنده و فرو رفتن در آیات قرآن با عقل و تجربه رسیده بود و این همان نتیجهای است که جمهوری اسلامی در طول این سالها ارائه کرده یعنی دستاوردها و نوآوریهای شناختی و علمی که این کشور را در بین سایر کشورهای جهان ممتاز کرده است.
این اندیشمند لبنانی در پاسخ به این سؤال که «یکی دیگر از نشانههای شخصیت قرآنی آیتالله رئیسی بر اساس آیه کریمه «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ» تواضع در برابر مردم و مقاومت در برابر دشمنان اسلام بود؛ شما آن را چگونه ارزیابی میکنید؟» گفت: از امام صادق(ع) روایت شده: «مؤمن بايد هشت خصلت داشته باشد: در تكانها با وقار و پابرجا باشد، در گرفتارى شكيبا و در خوشى و آسايش سپاسگزار، به آنچه خداوند روزیاش فرموده قانع باشد، به دشمنان ستم نكند، و براى دوستان با تكلّف كارى را انجام ندهد، بدنش از او در رنج و زحمت باشد و مردم از او در آسايش باشند.» لذا اخلاق ویژگی بارز شخصیت آیتالله رئیسی بود. میتوانم بگویم آیتالله رئیسی یک رئیس جمهور موفق بود که از بینشی روشن برخوردار بود و در مسیر صحیح قدم بر میداشت، او با گامهای آگاهانه و تدریجی برنامه عملی خود را دنبال کرد و از مبانی فکری و اخلاقی کافی برای ریاست جمهوری اسلامی ایران برخوردار بود.
وی بیان کرد: ایشان با تجربه خود به کسانی که بعد از ایشان خواهند آمد درسی داد که بطور خلاصه اینگونه است: کسی که از تجربیات آیتالله رئیسی استفاده میکند نباید محدود به آماده کردن نخبگانی باشد که به پروژه اصلاحی خود آگاهند، بلکه باید به موازات همگام شدن با جامعه، با طرفداران خود در میان مردم نیز کار کند، زیرا این پایگاه مردمی، اساس رشد هر پروژه اصلاحی است. این سید شهید بر این باور بود که در کار اصلاحی، ارتقای سطح آگاهی تودههای ملت و رشد ذهن انتقادی آنان که با نظریه ولایت فقیه منطبق باشد، اهمیت دارد.
السید قاسم درباره ویژگیهای شهید رئیسی به عنوان یک شخصیت سیاستمدار نیز اظهار کرد: آیتالله رئیسی چند ویژگی داشت: یتیم بودن و در فقر بزرگ شدن، پیشرفت درسی در حوزه و دانشگاه، تجربه موفق در قوه قضائیه، مدیریت آستان قدس رضوی، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری، مبارزه با فساد سیاسی و اداری، مبارزه با بروکراسی، تأمین مالی معقول برای بازگشایی کارخانههای کوچک و متوسط، توسعه روابط با شرق (روسیه و چین). او همچنین دارای چند ویژگی شخصی مانند هوشمندی، صبر، شجاعت، راستگویی و روحیه ابتکار بود.
رئیس مرکز گفتوگوی ادیان و فرهنگها در لبنان درباره خستگیناپذیر بودن شهید رئیسی طبق فرموده رهبر انقلاب و تلاش بیوقفه او در عرصه منطقهای و بینالمللی اظهار کرد: از شخصیتی مانند شهید رئیسی که در تلاش برای تحقق صلح جهانی و عدالت در سطح منطقه و بینالملل بود چیزی جز خستگیناپذیر بودن نمیتوان برداشت کرد. میتوان از شخصیت شهید رئیسی درسهای تربیتی و ابعاد روانشناختی بسیاری را استخراج کرد بهگونهای که اهمیت پایبندی او به اصول و اهداف والا و تلاش برای رسیدن به آنها، نمایان میشود. رفتار او همچنین میتواند درسی مهم برای دانشآموزان و دانشجویان باشد که چگونه با قدرت اراده و توان تحمل، به اهداف شخصی و دانشگاهی خود دست یابند. آنها ارزش کار برای مصلحت عمومی و نه فقط برای مصالح شخصی را یاد میگیرند و به همکاری و همبستگی اجتماعی ترغیب میشوند.
وی ادامه داد: درایتی که شهید رئیسی در تصمیمگیریهای سرنوشتساز برای ملت داشت، اهمیت تفکر عمیق و تحلیل دقیق او قبل از تصمیمگیری را نشان میدهد که این امر، موجب افزایش تفکر انتقادی و مهارتهای حل مسئله است. در واقع رئیس جمهور شهید الگویی برای یادگیری انعطافپذیری و فکر باز نسبت به نظرات مختلف است که به ایجاد روابط مستحکم و قوی با دیگران بهویژه در زمینه توانایی تأثیرگذاری و اقناع دیگران کمک میکند.
السید قاسم در خصوص مواضع آیتالله رئیسی نسبت به مقاومت اسلامی به ویژه مسئله فلسطین و جنگ غزه گفت: آرمان فلسطین و مقاومت در فلسطین و لبنان در جایگاه اول از اولویتهای شهید رئیسی بود. این مسئله در دیدارها و سخنرانیهای مختلف ایشان حتی قبل از انتصابش به ریاست جمهوری روشن و آشکار است و میبینیم که تمام تلاش خود را برای یاری ملت فلسطین انجام میداد.
وی تأکید کرد: از زمان عملیات طوفان الاقصی میبینیم که آیتالله رئیسی در تمام مناسبتها در داخل ایران و خارج از کشور، پیروزیهای جبهه مقاومت در برابر دشمن صهیونیستی را تحسین میکرد و در محافل بینالمللی در مقابل چشم جهانیان میگفت: «آینده جبهه مقاومت را میتوان از وضعیت فعلی آن پیشبینی کرد و مطمئناً با این پیروزیها به اهداف خود دست مییابند.»
وی با بیان اینکه فرهنگ مقاومت تأثیر بسزایی در جهان اسلام دارد و حتی پیروان سایر ادیان نیز امروز در برابر استکبار جهانی ایستادهاند، تصریح کرد: جبهه مقاومت امروز پیشرفت خوبی در زمینه رسانه پیدا کرده و این را مدیون رسانههای اسلامی است که نقش مهمی در این زمینه بازی میکنند.
السید قاسم در پایان اظهار کرد: شهید رئیسی یکی از حامیان اصلی مقاومت در لبنان و فلسطین و کل منطقه بود که در تمام حالات به مقاومت و مسئله فلسطین توجه همیشگی داشت. همچنین شهید امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران را نیز فراموش نمیکنیم که فعالیتهای بسیاری در زمینه حمایت از فلسطین انجام میداد و در تمام ملاقاتهای خود با رهبران محور مقاومت و کنفرانسهایی که شرکت میکرد، از مقاومت و حقوق ملت فلسطین دفاع میکرد.
انتهای پیام
منبع