[ad_1]
به گزارش ایرنا، علی خضریان در تشریح بازدیدهای نظارتی و میدانی نمایندگان مجلس از محل حادثه معادن زغال سنگ طبس گفت: به همراه تعدادی از نمایندگان مجلس از شب گذشته در محل حادثه معدنجو طبس حاضر شده و تاکنون چند مرتبه از محل حادثه و بخشهای مختلف این معدن بازدید کردیم و طی جلسات متعدد با وزرای کشور، صمت و کار، مسئولان قضایی، دستگاههای اجرایی استانی، کارشناسان متخصص و مدیران معدن، مقرر شد کارشناسی دقیقی از تمامی ابعاد حادثه توسط مسئولان وزارت صمت و دستگاه قضایی انجام و گزارش نهایی برای تصمیمگیری مناسب و دقیق در اختیار مجلس قرار بگیرد.
وی با اشاره به علل بروز حادثه در معدن طبس افزود: تصاعد گاز متان و انفجار در محل بلوک C معدن زغالسنگ طبس و سرایت آن به تونل بلوک B موجب شد در مجموع ۵۲ نفر از کارگران این معدن جانشان را از دست بدهند. این سؤال برای تیم اعزامی مجلس وجود دارد که گاز متان در چه فاصله زمانی به بلوک B رسیده و آیا امکان خروج کارگران این بلوک در این مدت زمانی وجود داشته است یاخیر. تاکنون پاسخی برای آن مشخص نشده است.
نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: پیکر حدود ۱۴ نفر از کارگران معدن هنوز خارج نشده و تیم عملیات و امداد و نجات در حال تخلیه گاز متان و خارج کردن پیکر کارگران عزیز هستند. با توجه به بررسی اولیه تیم اعزامی مجلس و نظر کارشناسان، نحوه استحصال سنتی زغال سنگ در این معدن، احتمال وقوع خطرات بعدی را برای کارگران افزایش میدهد. لذا حتماً این معدن و سایر معادن مشابه باید به سمت مکانیزه شدن، مانیتورینگ و زهکشی گاز متان و تغییر در نحوه استحصال حرکت کنند و تداوم فعالیت معدن با چنین شرایطی وقوع حادثه مشابه را محتمل میکند.
خضریان تأکید کرد: ضمن آنکه اقتصاد معدن را باید در نظر بگیریم، باید به امنیت کارگران نیز توجه کنیم و این دو امر حتماً مورد توجه مجلس برای تصمیمگیری قرار خواهند گرفت. از سوی دیگر قوانین در موضوع ایمنی فعالیت معادن نیازمند اصلاح بوده که مقرر شده کمیسیون صنایع و معدن مجلس این موضوع را بررسی و پیگیری کند.
وی در ادامه به وضعیت حقوق کارگران فوت شده در این حادثه و همچنین افراد مصدوم و مجروح اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه یکی از دغدغههای خانوادههای کارگران، موضوع پرداخت حقوق و مستمری است، مقرر شده حقوق کارگران به صورت کامل ۳۰ روزه به همراه خسارت و دیه آنها در کمتر از یک ماه آینده پرداخت شود. البته که این امر از داغ سنگین خانوادههای عزادار چیزی کم نمیکند، اما جز تکالیفی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بوده و باید پرداخت شود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به جادهها و مسیرهای ارتباطی معدن زغال سنگ طبس، بیان کرد: تیم اعزامی مجلس به دلیل نظارت میدانی از معادن طبس چندین مرتبه در این مسیرها تردد کرده و با مشکلات این مسیر آشنایی پیدا کرده است. لذا از آنجایی که بخشی از این مسیر ارتباطی اختصاصی و بخشی دیگر مسیر عمومی و محور طبس-یزد است و با توجه به تردد زیاد کارگران در این مسیر و احتمال بروز تصادف نیازمند اصلاح است، مقرر شد بخش اختصاصی این مسیر با تأمین مالی و توافق میان ایمیدرو و وزارتخانههای صمت و کار با توجه به معادنی که زیر مجموعه شستا قرار دارد و مسیر عمومی نیز توسط سازمان رهداری تامین اعتبار و اصلاح شود. این امر جزو مطالبات جدی کارگران معدن بوده و از سوی مجلس نیز پیگیری خواهد شد.
خضریان خاطرنشان کرد: یکی از سوالات اساسی تیم اعزامی مجلس این است که انفجار در بلوک C معدن رخ داده و سپس به بلوک B با فاصله حدود ۲ کیلومتری انتقال پیدا کرده و موجب فوت تعدادی از کارگران شده است، آیا به لحاظ ایمنی کار امکان پیشگیری وجود داشته است یا خیر. که البته در بررسیها به پاسخ مشخصی نرسیدیم و مقرر شده در گزارشات کارشناسی به این نکته توجه شود.
وی با بیان اینکه معدن زغال سنگ معدن جو با گذشت بیش از دو دهه فعالیت هیچ گونه حادثهای نداشته است، تاکید کرد: عمیق بودن استحصال زغال سنگ و رسیدن به عمق حدود ۲۵۰ متری سطح زمین امکان برخورد به کپسولهای گاز متان و احتمال بروز حوادث مشابه را افزایش میدهد. لذا نبود حادثه طی دو دهه فعالیت این معدن موجب کاهش احتمال و تکرار حادثه نشده و حتماً باید نسبت به مکانیزه شدن، زهکشی گاز متان و مانیتورینگ به صورت جدی اقدام شود.
نماینده مردم تهران در مجلس با تأکید بر اینکه تداوم فعالیت سنتی معادن زغال سنگ به دلیل خطرات احتمالی و نبود ایمنی کافی جایز نیست، خاطرنشان کرد: در حوزه زغال سنگ حتماً باید به سمت مکانیزه شدن استحصال حرکت کرده و تکالیف ایمنسازی معادن را نیز پر رنگتر کنیم. نباید جان کارگران به دلیل نبود اعتبارات کافی و مسائل مالی و بی توجهی به امر ایمن سازی در خطر قرار بگیرد.
خضریان خاطرنشان کرد: هم اکنون بخشی از نیاز زغال سنگ کشور از طریق واردات تأمین میشود. در صورتی که با مکانیزه شدن و افزایش استحصال معادن داخلی امکان افزایش درآمد معادن و ایمنسازی کارگاهها وجود دارد.
وی با اشاره به آخرین وضعیت امداد و نجات اظهار کرد: پیکر ۱۴ نفر از کارگران هنوز از بلوک C معدن خارج نشده و با توجه به انفجار و انتشار گاز در محل فعالیت کارگران و وضعیت پیکرهای خارج شده، تیمهای کارشناسی و امدادی امیدی برای زنده بودن کارگران داخل معدن نداشته و تیم امداد و نجات صرفاً به دنبال خارج کردن پیکر آنها هستند.
منبع