به گزارش ایرنا ، مدیرشبکه بهداشت و درمان شهرستان ری از فعالیت مرکز سلامت روانی و اجتماعی ایرانیان (سراج) به عنوان یک مرکز سلامت روان در سطح شهرستان که خدمات مهمی را در طول یک سال فعالیت خود ارائه کرده است، خبر داد.
دکتر مصطفی امینی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: این مرکز تخصصی بیماران دارای اختلالات روانی را از تمام مراکز خدمات جامع سلامت شبکه بهداشت ری و سایر نهادها که نیازمند ارجاع هستند را پذیراست و در شرایط خاص ویزیت در منزل نیز توسط روانپزشک و روانشناس مرکز انجام می شود.
وی با اشاره به سطح بندی ارائه خدمات سلامت روان افزود: با ایجاد مرکز سراج خلا دسترسی به سطح تخصصی سلامت روان در شهرستان ری برطرف شده است و معرفی و گسترش خدمات آن در حفظ و ارتقای سلامت روان جامعه تاثیر بسزایی خواهد داشت. این مرکز تخصصی بیماران دارای اختلالات روانی را از تمام مراکز خدمات جامع سلامت شبکه بهداشت ری و سایر نهادها که نیازمند ارجاع هستند را پذیراست و در شرایط خاص ویزیت در منزل نیز توسط روانپزشک و روانشناس مرکز انجام می شود.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری در پایان خاطر نشان کرد: بیماران دارای اختلال های روانپزشکی شدید یا بیمارانی که پزشکان عمومی قادر به درمان یا تشخیص قطعی اختلال آنها نیستند، برای دریافت خدمات دارویی به روانپزشک مرکز و به برای دریافت خدمات مشاوره و روان درمانی به روانشناس ارجاع داده می شوند.
به گزارش ایرنا، شاید بسیاری خبر ندارند که در سالهای اخیر، خدمات سلامت روان به صورت رایگان در مناطق کم برخوردار در مراکزی با عنوان سراج ارائه میشود و این در حالیست که ارائه این خدمات از مسیر نظام ارجاع عبور میکند و در ساختاری منظم، همه چیز پیگیری و ثبت شده و آموزش به متخصصان نیز به روز رسانی میشود.
اولین مرکز سلامت روان جامعه نگر یا سراج با هدف گسترش خدمات بهداشت روان در سطح جامعه از پاییز ۱۳۸۹ به صورت آزمایشی آغاز به کار کرد. این مرکز در راستای اجرای طرح مراکز سلامت روان جامعه نگر در توسعه سلامت روان شهری، در بخش خصوصی راه اندازی شده بود، اما اکنون طرح سراج به صورت کشوری در حال اجراست.
در سال ۱۴۰۲ با دستور رئیس جمهوری، توسعه و گسترش مراکز سراج در کشور اجرایی شد و بدین ترتیب قرار شد که ۱۰۰ مرکز سراج دیگر نیز افتتاح شود.
مراکز سراج در ۴۰ دانشگاه علوم پزشکی و ۲۵ استان راه اندازی شده و اخیرا چندین مرکز سراج در استانها و دانشگاههای علوم پزشکی ایجاد شده و توسعه این مراکز در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد. ۳ هزار و ۳۰۰ روان شناس در شبکه بهداشت و درمان فعالیت میکنند و خدمات سلامت روان به صورت رایگان در مراکز جامع خدمات سلامت در سراسر کشور ارائه میشود. در طول ماه های گذشته، تعداد این مراکز سه برابر افزایش یافته و برنامه ما این است که تعداد این مراکز به ۱۰۰ مرکز در سراسر کشور برسد.
طرح سراج از سال ۱۳۹۶ در مراکز سراج در ۴۰ دانشگاه علوم پزشکی و ۲۵ استان راه اندازی شده و اخیرا چندین مرکز سراج در استانها و دانشگاههای علوم پزشکی ایجاد شده و توسعه این مراکز در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد. ۳ هزار و ۳۰۰ روان شناس در شبکه بهداشت و درمان فعالیت میکنند و خدمات سلامت روان به صورت رایگان در مراکز جامع خدمات سلامت در سراسر کشور ارائه میشود. در طول ماه های گذشته، تعداد این مراکز سه برابر افزایش یافته و برنامه ما این است که تعداد این مراکز به ۱۰۰ مرکز در سراسر کشور برسد.
طرح سراج از سال ۱۳۹۶ در مراکز سراج در ۴۰ دانشگاه علوم پزشکی و ۲۵ استان راه اندازی شده و اخیرا چندین مرکز سراج در استانها و دانشگاههای علوم پزشکی ایجاد شده و توسعه این مراکز در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد. ۳ هزار و ۳۰۰ روان شناس در شبکه بهداشت و درمان فعالیت میکنند و خدمات سلامت روان به صورت رایگان در مراکز جامع خدمات سلامت در سراسر کشور ارائه میشود. در طول ماه های گذشته، تعداد این مراکز سه برابر افزایش یافته و برنامه ما این است که تعداد این مراکز به ۱۰۰ مرکز در سراسر کشور برسد.بردسیر، اسکو و قوچان به صورت آزمایشی وارد مرحله دیگری شد و در فاز دوم، در ۶ استان دیگر نیز به مرحله اجرای آزمایشی رسید. در این مرحله، منطقه ۱۷ تهران، شهرستان بهارستان در استان تهران، اردکان در یزد و استانهای مازندران، کردستان و زنجان هم اضافه شدند. پس از آن، ۱۲ استان دیگر هم به این طرح ملحق شدند.
این طرح تقریبا از تیر ماه ۱۳۹۸ در منطقه ۱۷ تهران آغاز به کار کرد و دانشگاه علوم پزشکی تهران پرچم دار این طرح در استان شد و مرکزی با عنوان مهرگان را در این منطقه راه اندازی کرد که اکنون این مرکز به عنوان یک نمونه کشوری برای الگوبرداری طرح سراج محسوب میشود.
سراج در واقع طرحی جامع است که علاوه بر ارائه خدمات سلامت، با شکلگیری هستههای مردمی، به فکر حل مشکلات اجتماعی آنها نیز هست. طرحی که شامل سه بسته خدمتی است که در واقع صفر تا صد نیاز سلامت روانی و اجتماعی فرد را در نظر میگیرد. طرحی که با نظام ارجاع کار میکند و فردی خارج از این مسیر را نمیپذیرد.
در مرکز سلامت روان جامعه نگر یا سراج، یک تیم شامل روان پزشک، سه روان شناس، مددکار اجتماعی، منشی و یک پزشک عمومی برای ویزیت در منزل، مشغول به کار هستند. اختلالات سایکوتیک (روان پریش)، کودکان و نوجوانان، زنان باردار و شیرده، افرادی که امکان دارد به خود یا دیگران آسیب بزنند از جمله موارد ارجاع به بخش تخصصی هستند.
در مرکز سراج، روان پزشک به عنوان سرپرست تیم، فرد را ویزیت کرده و تشخیص را انجام میدهد و در صورت نیاز به خدمات روان شناختی به روان شناسهای مرکز ارجاع شده و خدمات حرفهای روان شناسی ارائه میشود. همچنین مددکار نیز نیازهای فرد به خدمات حمایتی را بررسی میکند و اگر فرد نیازمند حمایت اجتماعی باشد، به ارگان مربوطه معرفی میشود.
سراج در واقع طرحی جامع است که علاوه بر ارائه خدمات سلامت، با شکل گیری هستههای مردمی، به فکر حل مشکلات اجتماعی آنها نیز هست. طرحی که شامل سه بسته خدمتی است که در واقع صفر تا صد نیاز سلامت روانی و اجتماعی فرد را در نظر میگیرد. طرحی که با نظام ارجاع کار میکند و فردی خارج از این مسیر را نمیپذیرد.
شهرری مرکز شهرستان ری در جنوب استان تهران و به نام قبله تهران شهرت دارد.
منبع