چتر حفاظتی قانون بر عرصه‌های تاریخی خراسان‌شمالی

به گزارش ایرنا، محوطه ها و اماکن تاریخی برای اینکه از هر گونه آسیب طبیعی و انسانی دور بمانند نیاز به تعیین حریم و حصاری به نام قانون دارند.

امری که بعد از بررسی پرونده های ارسالی استان ها در جلسه شورای حریم کشور در صورت داشتن شرایط لازم محقق می شود و نقش موثری در حفظ گنجینه های تاریخی در برابر هرگونه آسیبی دارد.

شمار محوطه ها و اماکن تاریخی در خراسان شمالی نیز به بیش از ۵۰۰ مورد می رسد اما هنوز برخی از آنها تعیین حریم نشده اند که در قالب گفت و گویی با محمدرضا قهرمانیان، معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان به اقدامات انجام شده در این زمینه و اهمیت تعیین حریم می پردازیم.

چتر حفاظتی قانون بر عرصه‌های تاریخی خراسان‌شمالی

ایرنا: تعیین حریم عرصه های تاریخی چگونه انجام می شود؟

قهرمانیان: تدوین ضوابط و شیوه نامه های لازم برای ساماندهی، حفظ، احیا، مرمت و تعیین حریم بناها، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی شهرها و روستاها همه ساله در حال اجراست.

پرونده های ارسالی از سوی استان ها در جلسات شورای حریم کشور که با حضور مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی و کارشناسان صاحب‌نظر در این زمینه برگزار می شود، ضمن بررسی محدوده‌های عرصه و حریم این آثار و ضوابط حفاظتی مربوط به آنها، نحوه مدیریت و مراقبت از آثار تاریخی مذکور بررسی و تصویب می کنند.

پس از تایید حریم این محوطه های تاریخی در شورای عالی ثبت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور، کلیه دستگاه های اجرایی ملزم به رعایت ضوابط مربوطه هستند.

ایرنا: اهمیت تعیین حریم عرصه های تاریخی در چیست؟

قهرمانیان: تعیین حریم محوطه های تاریخی جدای از رمزگشایی زوایای تاریک تاریخی، این آثار را از تهدید حفاری های غیرمجاز توسط سود جویان عتیقه و ساخت و سازهای غیر قانونی در این عرصه ها جلوگیری می کند.

در واقع این عرصه و حریم است که آثار تاریخی را از میان بحبوحه آسیب‌های طبیعی و انسانی حفظ می‌کند تا ملت‌ ها در میان آشوب هویتی‌ جهان جان سالم به‌ در ببرند.

ایرنا: چه تعداد عرصه تاریخی استان اخیرا تعیین حریم شده است؟

قهرمانیان: شورای ثبت سیاست‌گذاری تعیین عرصه و حریم آثار تاریخی در وزارت میراث‌فرهنگی، پرونده‌های ارسالی از استان برای تعیین حریم را مورد بررسی قرار داد که عرصه و حریم چهار اثر در شهرهای سملقان، فاروج، بجنورد و بام و صفی آباد تعیین شد.

این آثار شامل تپه خان در روستای رسالت (قلعه خان) شهرستان سملقان، تپه یام در شهرستان فاروج، بقعه تاریخی امامزاده حمزه بن موسی (ع) در روستای دهنه شیرین در شهرستان بام و صفی‌آباد و بقعه امامزاده محمدرضا (ع) در روستای لنگر در شهرستان بجنورد هستند.

با تصویب ضوابط عرصه و حریم این آثار تاریخی حفاظت از آن‌ها در چهارچوب موازین میراث‌فرهنگی با جدیت بیشتری پیگیری می‌شود.

ایرنا: چه برنامه‌ای برای تعیین حریم عرصه‌های تاریخی دارید؟

قهرمانیان: با توجه به برنامه‌ریزی ها بر اساس اعتبارات، اقدامات لازم برای تعیین عرصه و حریم و کاوش در پنج محوطه باستانی استان انجام شده است.

مطالعات عرصه و حریم محوطه های باستانی در معرض خطر نیز بر اساس اولویت بندی های انجام می شود.

ایرنا: آیا کاوش‌های باستانی در سالجاری تداوم داشته است؟

قهرمانیان: کاوش های باستان شناسی در قالب فعالیت های گمانه زنی، نیمه نخست امسال در سه نقطه استان با ۳۰ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال اعتبار انجام شد.

این کاوش های باستان شناسی در «ینگه قلعه» بجنورد، «ویرانشهر» فاروج و «تپه سنگچیل» مانه انجام شده است.

اکنون نیز کاوش های باستان شناسی در محوطه تاریخی «کلاته یاور» بجنورد و محدوده سد «دربند» سملقان در حال انجام است.

به گزارش ایرنا، استان خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد و سالانه پذیرای میلیون ها مسافر، گردشگر و زائر امام هشتم (ع) است که از این خطه گذر می کنند.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

اخذ تاییدیه شهرداری برای نماهای ساختمانی در بجنورد الزامی است

روزبه دادجو روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ضوابط طرح …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ