«صلح جهانی» بدلیل پایبند نبودن سازمان ملل به منشور خود تهدید می‌شود


به گزارش ایرنا، افسانه خسروی روز چهارشنبه در نشست تخصصی جهاد تبیین با موضوع «عملکرد سازمان ملل متحد در جنگ غزه» که بطور برخط(آنلاین) از سوی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان واحد خوراسگان برگزار شد، افزود: بر اساس اصول منشور سازمان ملل متحد، دولت‌ها ملزم به ایجاد صلح و امنیت بین‌المللی، احترام به حق حاکمیت داخلی کشورها و مداخله نکردن در امور آنها هستند.

وی افزود: بر اساس منشور سازمان ملل، اعضای موسس این نهاد باید از چهار شرط دولت بودن، سرزمین داشتن، صلحجو بودن و برخورداری از شایستگی برای عمل به تعهدات منشور برخوردار باشند.

خسروی ادامه داد: دولت در منشور سازمان ملل متحد موجودیتی است که باید از چهار عنصر سرزمین، جمعیت، حکومت و حاکمیت برخوردار باشد.

استاد دانشگاه آزاد اصفهان افزود: بر اساس فصل ششم منشور سازمان ملل متحد هر نزاعی که بین دولت‌های عضو رخ دهد باید بر مبنای شیوه‌های مسالمت آمیز، اختلاف آنها حل شود که شامل مذاکره، میانجیگری، سازش، کمیسیون حقوقی و دیوان بین‌المللی داوریست.

این کارشناس روابط بین‌الملل ادامه داد: طبق فصل هفتم منشور سازمان ملل، هر دولت یا عضوی که صلح بین‌الملل را به خطر بیندازد یا امنیت جهانی را تهدید کند و یا اقدامات تجاوزکارانه انجام دهد مشمول اقدامات تنبیهی و قهرآمیز از جمله اعمال تحریم‌های اقتصادی، سیاسی و قطع روابط کنسولی و دیپلماسی می شود.

وی افزود: طبق فصل هفتم چنانچه شیوه‌های رفع مسالمت‌آمیز اختلافات کارساز نباشد و صلح جهانی به خطر بیفتد اقدامات قهرآمیز از سوی اعضای دائم شورای امنیت در مقابله با دولت‌های ساختارشکن آغاز می‌شود، حتی اگر عضو سازمان نباشند.

خسروی گفت: بر این اساس، سازمان ملل و اعضای دائم شورای امنیت(یعنی فاتحان جنگ جهانی دوم آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه) حق وتو دارند و می توانند قطعنامه‌هایی علیه کشورهایی تهدیدکننده صلح جهانی صادر کنند.

وی با بیان اینکه ملاحظات ملحوظ در منشور سازمان ملل با خروجی تصمیمات این نهاد در تناقض است، گفت: برخی دولت‌های عضو سازمان ادعا می‌کنند که ایران در نظام بین‌المللی طوری حرکت کرده است که صلح جهانی را تهدید می‌کند، یعنی کشور ما متهم به این شده است که باید اقدامات تنبیهی فصل هفتم منشور برای آن در نظر گرفته‌ شود.

عملکرد سازمان ملل در تناقض آشکار با قواعد منشور

استاد دانشگاه اصفهان افزود: این در حالیست که اعضای دائم شورای امنیت، خود آغازگر جنگ در کشورهای مختلف و حمایت کننده رژیم صهیونیستی در حمله به نوار غزه هستند و این تناقض آشکار، هر مخاطبی را فارغ از نگرش‌ها و عقایدش، در شوک عمیق فرو می‌برد.

وی تصریح کرد: قواعد حقوقی در سازمان ملل بطور سلیقه‌ای، گزینشی یا انتخابی اعمال می‌شود و هرگاه به زیان اعضای دائم شورای امنیت باشندریال براحتی زیر پا گذاشته می‌شوند.

استاد دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان به رای اخیر دیوان بین المللی لاهه علیه مقامات اسراییل اشاره و بیان کرد: اثرگذاری رای این دادگاه کیفری در صورتی محقق می شود که برای تصمیمات آن ضمانت اجرایی وجود داشته باشد.

دیوان کیفری بین‌المللی لاهه، پنجشنبه ۲۱ نوامبر (اول آذر) حکم جلب «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و «یوآو گالانت» وزیر دفاع پیشین این رژیم را به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت صادر کرد.

خسروی گفت: بر اساس قواعد کمیسیون حقوقی سازمان ملل متحد، جنایت علیه بشریت، کوج اجباری، نسل‌کشی، کشتار زنان و کودکان و غیرنظامیان، حمله به زیرساخت‌های غیرنظامی و استفاده از سلاح‌های جنگی نامتعارف ممنوع است و حتی جنگ نیز قواعد و چارچوب خاص خود را دارد.

وی افزود: اگر منصفانه بررسی کنیم درمی‌یابیم که در نظام بین‌الملل شاهد وقوع جنگ و جنایت‌های فجیع هستیم و صلح جهانی تنزل پیدا کرده و سووال مهم این است که سازمان ملل چه کارایی در این اوضاع ناامن جهانی داشته و دارد.

پژوهشگر روابط بین‌الملل دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان افزود: اعضای شورای امنیت برای برخی قطعنامه‌های الزام‌آور از حق وتو(رای منفی) برخوردارند اما این موضوع بجایی رسیده است که سازمان ملل خودش علیه دولت‌هایی که صلح جهانی را خدشه‌دار می‌کنند، قطعنامه صادر و سپس وتو می‌کند.

این مدرس دانشگاه گفت: تحلیلگران سیاسی بر این باورند چنانچه سازمان ملل به این رویکردهای متناقض ادامه دهد و کشورهایی که در راس قدرت هستند خودشان برهم زننده نظم و صلح جهانی باشند پیش بینی می‌شود برای رای اخیر دادگاه لاهه در باره سران رژیم صیهونیستی نیز ضمانت اجرایی قوی وجود نداشته باشد.

وی افزود: پیش بینی دیگر این است که سیمای کلی دنیا خبر از وقوع جنگ جهانی سوم می‌دهد مگراینکه اصلاحات ساختاری در قواعد سازمان ملل متحد اتفاق بیفتد.

خسروی ادامه داد: واقعیت این است سازمان ملل بر اساس منافع دولت‌های بزرگی که بودجه آن را تامین می‌کنند، پیش می‌رود و ادامه این فرایند به گفته تحلیگران، استقرار نظام قدرت و جنگ در جهان را تداعی می‌ سازد.

به گفته وی، سکوت و بی تفاوتی در برابر جنایت‌هایی که قلب هر انسانی را به درد می‌آورد، پذیرفتنی نیست و حتی در کشورهایی مثل آمریکا نیز علیه این موضوع خیزش‌های مردمی رخ می‌دهد.

استاد دانشگاه آزاد اصفهان تاکید کرد: حقوق بین الملل به ناکارآمدی آمیخته شده است و سازمان ملل باید در این زمینه متحول شود.

به گزارش ایرنا، نشست تخصصی جهاد تبیین با موضوع «عملکرد سازمان ملل متحد در جنگ غزه» با مشارکت دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان واحد خوراسگان و بسیج اساتید اصفهان مقارن با «هفته بسیج» برگزار شد.

مقاله‌نویس روزنامه گاردین نیز بتازگی در مطلبی با اشاره به کوتاهی سازمان ملل در جلوگیری از جان باختن ده‌ها هزار تن از مردم غزه بدست نیروهای اشغالگر، خواهان اصلاحات اساسی در سازمان ملل، جابجایی آن به آفریقای جنوبی و مشارکت تمام کشورها در تامین بودجه آن شد.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

ایرنا – مانور سراسری زلزله و ایمنی

بیست و ششمین مانور سراسری زلزله و ایمنی، با شعار «مدرسه ایمن، جامعه تاب‌آور»، صبح چهارشنبه …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ