به گزارش ایکنا، مهدی دغاغله و حسن مختاری در بخشی از سومین روز نوزدهمین نشست تخصصی استادان، قاریان و حافظان قرآن کریم به ارائه مقالهای با عنوان «بررسی مصداقی قرائتهای تأثیرگذار با رویکرد برخورداری از مؤلفههای تبلیغی» پرداخت و در فضای کارگاهی با آوردن نمونههایی از قرائت قاریان بزرگ جهان اسلام به توضیح پیرامون آن پرداختند.
دغاغله، به بررسی مصداقی این موضوع از حیث لحن و تنغیم پرداخت و گفت: هر چند که قاری در بیان آیات قرآن از نغمات در دستگاههای گوناگون استفاده میکند، اما بسته به اشراف و تسلطی که نسبت به زبان عربی دارد، با فراز و فرودهای خود شکل آوایی ادای واژگان را رعایت کرده به شکلی که اگر مثلاً جمله خبری است، شکل خبری به خود پیدا میکند و اگر پرسشی باشد، شکل استفهامی پیدا میکند.
وی تصریح کرد: قاری با توجه به فضای تلاوت و نوع نگرش مستمع، در استخدام لحن واژگانی خود نهایت دقت را به خرج میدهد که این امر ناشی از هوشمندی اوست و با تأکیدی که بر روی برخی از واژگان دارد بر اهمیت موضوع مطرح شده در آن تأکید میکند.
حسن مختاری نیز ذیل این موضوع به بررسی مصداقی آن از حیث صوت و فرازها و فرودهای آن پرداخت و گفت: یکی از ابزارهای تبلیغ دین تلاوت قرآن است و قاری به عنوان مبلغ آیات الهی باید در قلب خود نسبت به خدای متعال، خشیت، خشوع و خضوع و همچنین اخلاص و شفقت نسبت به مردم داشته باشد.
وی ادامه داد: ابزار به کار رفته در تلاوت قرآن کریم صوت است و هر چند که تلاوت قاری در دستگاهها و نغمات موسیقایی تعریف میشود، اما آن چیزی که تعیینکننده است، رنگ صداست که میتواند ماهیت تنغیم به کار رفته از سوی قاری را تغییر دهد و مثلاً اگر ماهیت یک دستگاه تنغیمی در ادای واژگان و آیات از سوی قاری شادی و سرور است آن را به غم و حزن و اندوه بدل کند.
مختاری در پایان گفت: در بسیاری از این فرازها، قاریان با استفاده از جایگاه صحیح تولید صدا و استفاده از رنگهای صوتی مناسب در سرتاسر تلاوت خود حس خشوع و خضوع و در برخی از کلمات متناسب با مفهوم واژگانی و همچنین استفاده از تکنیکهای صوتی، حسهای دلسوزی، شفقت، ترس، حزن و تأسف و اندوه و موارد دیگری را ایجاد کنند.
حسن ختم ارائه مختاری پخش برخی از نمونههای منحصر به فرد تلاوت قاریان مطرح جهان اسلام در القای این حسها به مخاطبان بود.
انتهای پیام
منبع