به گزارش خبرنگار ایرنا، البرزی ها که هرساله در فصل پاییز در انتظار باران و برف هستند ناگهان با میهمان ناخوانده ای مواجه می شوند که رنگ آسمان را دودی می کند، آلودگی هوا هرساله در بیشتر روزها به سال های کم بارش گریبان آسمان می گیرد و نفس مردم را بند می آورد.
البرز که گذرگاه مسافران و گردشگران ۱۴ استان کشور است در کنار ازدیاد جمعیت اینک گریبانگیر ترافیکی سنگین است که حجم در سطح کشور ۱۸ درصد برآورد شده است .
اگرچه سهم آلایندگی وسایل نقیله بالای ۶۰ درصد است اما فعالیت صنعت هم به آلاینده های استان افزود به ویژه آنکه گاهی تعدادی از واحدهای صنعتی در پس کمبود گاز به سوخت مازوت و گازوئیل روی می آورند.
اکنون در محدوده شهرهای کرج، فردیس، کمالشهر، ماهشهر، گرمدره، محمدشهر و مشکین دشت که شمار زیادی از واحدهای تولیدی و صنعتی استان استقرار دارند ؛ تعداد کل صنایع البرز سه هزارو۷۶۰ واحد صنعتی بزرگ ، متوسط و کوچک است.
اگرچه دود ناشی از سهم این واحدها را هم نباید در آلودگی هوا بی تاثیر دانست اما بنابر بررسی های انجام شده ازسوی کارشناسان و متخصصان زیست محیطی ، راه های این استان با توجه به تردد روزانه بین 300 هزار تا یک میلیون و 200 هزار خودرو به عنوان یکی از مهمترین منابع متحرک خطی و آلاینده هوا در استان محسوب می شود.
بر اساس طرح مطالعاتی که در سال ۱۳۹۶ ،در دست بررسی قرار گرفته با جمع بندی اطلاعات ارائه شده در طرح مذکور،سهم منابع متحرک و ثابت در آلودگی هوای کرج در سال ۹۶،به ترتیب ۸۰ و ۲۰درصد بوده است.
غلظت آلاینده های هوا در استان البرز در برخی از روزها به حدی بالا رود که باید مدارس یا ادارات تعطیل شود که طی ۲ هفته اخیر سه بار تمام مقاطع تحصیلی و یک بار ادارات البرز تعطیل شدند.
در این سالها به واسطه تغییرات اقلیمی و خشکسالی کانون دیگری بر آلایندگی های زیست محیطی البرز افزوده شده و گاهی تمام شهرها را فرا گرفته و دامنه آن تا پایتخت گسترش می یابد؛ گردوخاک ناشی از تالاب خشک شده صالحیه نظرآباد و دشت های بی آب و علف اشتهارد و غرب استان
گاهی با در آمیختن در دود خودروها و صنایع دامنه غلظت آلایندگی را به مرز هشدار قرمز می رسانند.
آلودگی هوای شهرستان های استان البرز که بارها مورد پیگیری و بررسی قرار گرفته و این روزها شدت آن به حدی است که دستگاه های اجرایی امداد و نجات از جمله اورژانس و هلال احمر برای نجات انسان هایی که نفس های آنان به شماره افتاده به حالت آماده باش درآورده است .
گام مهم دولت در رفع آلودگی هوا در البرز
مصوبه مهم دولت چهاردهم برای قطع سوخت مازوت در تعدادی از نیروگاههای کشور از جمله نیروگاه منتظر قائم استان البرز یکی از منافذ مهم آلاینده را بست اما سهم بالای خودروها در آلایندگی همچنان از مشکلات زیست محیطی استان به شمار می رود.
سال گذشته ۱۴ بار دستگاه های اجرایی البرز با هدف کاهش اثرات زیانبارآلایندگی هوا گردهم آمدند و امسال نیز چهار بار این نشست اضطراری برگزارشده است که در آن برنامه ریزی برای کاهش انتشار آلاینده ها از منابع آلاینده ثابت و به ویژه متحرک، کاهش آثار سوء ناشی از آلودگی هوا بر سلامت از راههای مختلف از جمله کاهش مواجهه افراد جامعه با آلاینده ها مورد تاکید قرار گرفت.
از آنجائیکه تمام دستگاه های اجرایی باید در کنار مشارکت مردمی برای حل این معضل زیست محیطی همراه شوند توقف تمام فعالیتهای عمرانی و تشدید کننده آلودگی هوا شهر، جلوگیری ازهرگونه اقدام درجهت سوزاندن شاخ وبرگ درختان، نظارت بر توزیع ماسک های استاندارد وهمچنین اعلام پیامها وتوصیه های بهداشتی ازطریق رسانه ها توسط دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی، ممنوعیت هر گونه فعالیت ورزشی در فضای باز و سالن های سرپوشیده متعلق به بخش های خصوصی و دولتی از سوی اداره کل ورزش و جوانان استان البرز و استمرار تعطیلی موقت فعالیت تمام واحدهای آلاینده هوا بویژه واحدهای ریخته گری، معادن شن و ماسه ، کارخانجات آسفالت، واحدهای تولید بتن و سیمان آبیک و ممنوعیت استفاده از سوخت مایع در نیروگاه منتظرقائم ، تشدید برخورد قانونی با خودروهای دودزا و فاقد برچسب معاینه فنی اعم از شخصی یا دولتی و تشدید نظارت بر مراکز معاینه مورد تاکید قرار گرفت.
ضرورت همکاری مردم و نهادهای دولتی
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان البرز در این زمینه بیان کرد: با توجه به موقعیت جغرافیایی و نزدیکی این استان به تهران هوای البرز به شدت تحت تأثیر آلایندههای ناشی از فعالیتهای صنعتی و حمل ونقل قرار دارد.
«قربانعلی محمدپور »افزود: بر اساس قانون هوای پاک به عنوان قانون بالادستی، اجرای این قانون وظیفه همه دستگاههای اجرایی است و در قانون تکالیف مدیران به وضوح مشخص شده و لازم است تکالیف به نحو احسن انجام پذیرد.
وی گفت : امیدواریم با مدیریت هوشمندانه دولت وفاق ملی بتوانیم محیط زیستی سالم تر و هوایی پاک تر را به مردم استان هدیه کنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز بیان کرد: آنچه مسلم است بیشترین سهم را درآلودگی هوا خودروهای عبوری در استان البرز دارند که برای مقابله با معضل آلودگی هوا نیازمند همکاری بینبخشی و مشارکت مردم و نهادهای دولتی هستیم.
محمدپور تاکید کرد: بنابراین اختصاص ردیف اعتباری ویژه به دستگاهها برای تحقق قانون هوای پاک ، تدوین برنامه مدیریت تقاضای سفر به منظور کاهش سفرهای درون شهری منطبق بر طرح ترافیک در کلانشهرها، تدوین و ارائه برنامه بازسازی و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی به دبیرخانه کارگروه کاهش آلودگی هوا پیشنهاد می شود.
وی ارایه آمار خودروهای فرسوده در بخش حمل و نقل عمومی به تفکیک اتوبوس و تاکسی به دبیرخانه کارگروه ، تعویض کاتالیزر خودرروهای عمومی درون شهری ، استفاده از صافی ذرات برای خودروهای دیزلی سنگین را ازدیگر نکاتی دانست که باید مورد توجه قرار گیرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز یادآورشد: ارائه برنامه بازسازی ، نوسازی و ارتقای فناوری در صنایع آلوده کالن شهرها ، استاندارد سازی سوخت مصرفی مطابق با استاندارد یورو چهار و یورو پنج، تکمیل اجرای طرح کهاب (کاهش، هدایت و انتشار بخارهای بنزین) درکشور شامل مخازن، تانکر و نازل جایگاه ( ممنوعیت هر گونه فعالیت معدن کاوی در حریم کالنشهرها ، ممنوعیت استقرار هر گونه واحدهای بالقوه آلاینده هوا در کلانشهرها نیز در این زمینه مورد تاکید است.
وی اظهار کرد: همچنین تسریع در جایگزینی سوخت مایع صنایع به سوخت پاک در قالب برنامه کوتاه مدت، الزام قانونی به دستگاههای اجرایی برای انجام مطالعات ارزیابی اثرات زیست محیطی قبل از اجرای پروژه ها، تشدید نظارتها و اعمال قانون پلیس راهور برای خودروهای فاقد معاینه فنی و دودزا و اعمال محدودیتهای تردد برای کامیونها در سطح استان نیز باید مد نظر قرار گیرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز گفت: اطلاع رسانی و ارائه آموزش های لازم به کشاورزان در خصوص ممنوعیت سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی ،ایجاد ساختار یکپارچه معاینه فنی با بهره گیری از زیرساخت های الکترونیکی بطوریکه بر این اساس در ۲ سال اخیر بر اساس پیگیری های انجام شده در کارگروه کاهش آلودگی هوا تمامی مراکزمعاینه فنی به سامانه بر خط ، دوربین مدار بسته نظارتی و دوربین پلاک خوان مجهز شدند.
ایده ها و طرح های نو در کاهش آلودگی هوا مورد حمایت قرار می گیرد
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری البرز نیز گفت: برای رفع آلودگی هوا تمام طرح ها و ایده های نو در راستای عملیاتی شدن مصوبات کارگروه اضطرار آلودگی هوا مورد حمایت قرار می گیرد.
« احمد افضلی» افزود: پیگیری شهرداری کرج و فردیس در رابطه با نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، راه اندازی خط اتوبوس تندرو و همچنین توسعه قطار شهری را از دیگر اقداماتی است که پیگیری و تحقق آنها می تواند گام مهمی در جهت کاهش آلودگی هوای البرز به شمار رود.
وی تاکید کرد: تمام واحدهای صنعتی البرز مکلف هستند نسبت به ارائه برنامه زیست محیطی در خصوص کاهش آلودگی هوا اقدام کنند.
منبع