«فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ؛ پس انسان بايد به خوراک خود بنگرد»(آیه ۲۴ سوره عبس). در این آیه از قرآن کریم خداوند به صراحت و تأکید بیان میکند که انسان «باید» به خوراک خود بنگرد. اگر همین یک آیه در خصوص تغذیه اجرا میشد آیا با پدیده خطرناک چاقی و عواقب و بیماریهای متعدد آن مواجه بودیم؟ آیا صنعت غذایی ما اینگونه بود که اکنون هست؟ آیا لزومی داشت هر روز مردم کشورمان به دنبال رژیمهای غذایی تجویزی از سایر کشورها که تأثیرگذاری مثبت و منفی آنها از نظر علمی تأیید یا رد نشده است و یا مدام به دنبال حذف برخی مواد از غذای خود باشند؟
خبرگزاری ایکنا، با هدف عمل به وظایف ذاتی خود مبنی بر ارتقای سواد سلامت، سلسله درس گفتارهایی با هدف عمل به آیه «فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسَانُ إِلَى طَعَامِهِ» تهیه کرده است که طی آن احمد اسماعیلزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی به آموزش مباحث مهم مربوط به بهبود تعذیه میپردازد. در قسمت سوم این مجموعه مبحث «چاقی و صبحانه» مطرح میشود که با هم میبینیم و میخوانیم.
نقش صبحانه در کنترل وزن و عدم ابتلا به چاقی بسیار برجسته است. مطالعاتی که در دنیا و در کشور ما انجام شده نشان میدهد هم در کودکان و هم در بزرگسالان شیوع بالای چاقی در بین افرادی که صبحانه نمیخورند زیاد است؛ پس سعی کنیم از وعده غذایی صبحانه که در فرهنگ ما جاافتاده و خانوادهها را دور هم جمع میکند و خوردن آن موجب میشود در طول روز سرحال بمانیم، استفاده کنیم.
صبحانه برای کنترل کالری دریافتی در بقیه روز نیز بسیار مؤثر است. یک صبحانه ایرانی تشکیل میشود از نان، لبنیاتی مثل پنیر، تخم مرغ، عسل و …، اما مصرف یکسری مواد غذایی مضر هم در وعدههای صبحانه دیده میشود که باید سعی کنیم مصرف آنها را به حداقل ممکن برسانیم مثل انواع مربا و شکلاتهای صبحانه که مواد غذایی مناسبی برای صبحانه نیستند. در وعده صبحانه میتوان در کنار نان و پنیر یا نان و تخم مرغ از گوجه فرهنگی، خیار و گردو هم استفاده کرد که مصرف آنها بسیار مناسب است.
توصیه متخصصان تغذیه این است که سعی کنید حداقل 20 درصد کالری مورد نیاز روزانه خود را از وعده صبحانه دریافت کنید. این مسئله کمک زیادی به کنترل اشتها در طول روز میکند. همچنین خوردن صبحانه جلوی زیادهروی در وعده بعدی را میگیرد، میل به خوردن چیزهای شیرین را کاهش میدهد و به یادگیری بهتر و سلامت بچهها کمک میکند. خطر ابتلا به چاقی، دیابت و افسردگی در افرادی که صبحانه میخورند به مراتب کمتر از افراد دیگر است.
البته صبحانه خوردن لزوماً به این معنا نیست که حتماً سفرهای پهن کنید و نان و پنیر و … میل کنید؛ برخی از افراد برای صبحانه یک لیوان شیر میخورند؛ شیر یک صبحانه خوب است. یا برخی آبمیوه طبیعی و میوه میخورند، عدهای هم عدسی و لوبیا استفاده میکنند؛ مهم این است که در وعده غذایی صبحانه غذایی را به عنوان صبحانه مصرف کنید. خوشبختانه فرهنگ غذایی ما ایرانیها غنی از انواع صبحانههای سالم است که با خوردن آنها کنترل ما بر وزن و رفتارمان بیش از دیگران خواهد بود.
انتهای پیام
منبع