سد مهاباد بهشت قایقرانی ایران + فیلم

به گزارش ایرنا، آذربایجان‌غربی به سبب داشتن ۱۴ سد پرآب در مجموع با حجم ۲ میلیارد مترمکعب همواره مورد توجه دوستداران ورزش های آبی به ویژه قایقرانی بوده است و در طول سالهای گذشته مربیان تیم ملی این رشته ورزشی آذربایجان غربی را به عنوان میزبان برگزاری اردوهای تیم ملی انتخاب می کردند.

اما در میان سدهای آذربایجان غربی، سد مهاباد به سبب نزدیکی به شهر، موقعیت جغرافیایی آن و داشتن ۲ سرشاخه به طول های ۱۸ و ۱۲ کیلومتر همواره مورد توجه مربیان تیم های مختلف در ورزش های آبی بوده است.

حال که تیم ملی قایقرانی رویینگ مردان کشورمان خود را برای مسابقات قهرمانی آسیایی ۲۰۲۵ و بازی های آسیایی ناگویا ژاپن آماده می کند، سد مهاباد مورد توجه مربیان تیم ملی قایقرانی قرار گرفت و تیم ملی قایقرانی رویینگ در این شهر اردو زدند.

هر چند دور نخست این اردوی ۱۶ روزه ( ۱۲ تا ۲۸ آذر ) به پایان رسید اما به دلیل موفق بودن اردو و رضایت مربیان و ورزشکاران از شرایط و امکانات موجود قرار است دور دوم اردو هم دوباره به میزبانی سد مهاباد برگزار شود.

رویینگ، نوعی قایقرانی و یک رشتهٔ ورزشی است که در آن ورزشکاران بر روی یک قایق با استفاده از پارو در رودخانه، دریاچه یا دریا به رقابت با یکدیگر می‌پردازند، در این رشته قایقرانان رو به عقب در قایق نشسته و با استفاده از ۲ پارو که با گیره به قایق چسبیده است، قایق خود را به سمت جلو هدایت می‌کنند. قایق‌های رویینگ دراز و باریک و ۲ سوی آن‌ها نیمه‌مدور است.

سد مهاباد بهشت قایقرانی ایران + فیلم
قایقرانی در سد مهاباد

رویینگ یکی از نخستین رشته‌های المپیک مدرن است که از المپیک ۱۹۰۰ پاریس هر دوره برگزار شده است؛ این رشته در نخستین دوره المپیک در ۱۸۹۶ هم در برنامه مسابقات قرار داشت اما به دلیل شرایط بد آب‌وهوایی برگزار نشد.

امروزه رقابت‌های بین‌المللی رویینگ در ۲ بخش مردان و زنان برگزار می‌شود که هر یک به ۲ قسمت سبک‌وزن و سنگین‌وزن تقسیم می‌شوند ماده‌های مختلفی از این رشته به صورت تک‌نفره،۲ نفره، چهار نفره برگزار می‌شود.

تمام مسابقه‌های قهرمانی جهان، المپیک و بیشتر مسابقات مهم دیگر در مسافت ثابت ۲ هزار متر برگزار می‌شود؛ از همین رو پاروزنی یک ورزش استقامتی به‌شمار می‌رود که سطح بالای آمادگی جسمانی در آن اهمیت محوری دارد.

در روزهای پایانی اردوی تیم ملی رویینگ در مهاباد، شرایط و چگونگی تمرین های تیم را بهانه ای برای تهیه یک گزارش میدانی قرار دادم تا از نزدیک شاهد سختی قرار گرفتن ورزشکاران در تیم ملی قایقرانی رویینگ و تمرین‌های سخت تیم در این شرایط آب و هوایی باشم.

قبل از تهیه این گزارش مانند بسیاری از افراد فکر می کردم قایقرانی جزو رشته های آسان و به قول امروزی تنها رشته با کلاس ها است اما با دیدن شرایط سخت تمرین در سرما و یخبندان و همچنین پینه‌های دست قایقرانان پس از تمرین های فشرده این دوره تا حدود زیادی نظرم تغییر پیدا کرد.

در این اردو محل اسکان و باشگاه تمرین تیم قایقرانی در محوطه سد مهاباد و در فاصله چند صد متری تاج سد قرار داشت و پس از هماهنگی با مربیان تیم در صبح یک روز به محل اسکان ورزشکاران رفتم که در حال آماده شدن برای شروع تمرین ها بودند.

سد مهاباد بهشت قایقرانی ایران + فیلم

تمرین آن روز قرار بود بر روی آب انجام شود و ورزشکاران پس از گرم کردن بدن با کمی ورزش و نرمش هر کدام قایق خود را بر روی دوش تا اسکه حمل کردند و پس از انداختن قایق در آب و متعادل کردن آن، با دستور مربی خود حرکت را شروع کردند.

در قسمت تاج سد باد شدیدی می وزید و احتمال لغو تمرین و بازگشت به خوابگاه وجود داشت، من هم به همراه «طاهر کبوتری» سرمربی تیم قایقرانی جوانان ایران با استفاده از یک قایق موتوری به دنبال ورزشکاران راه افتادیم.

قایق های باریک و کم عرض رویینگ احتمال داشت با هر موج بلندی واژگون شوند و ورزشکاران از پاروهای خود علاوه بر حرکت برای حفظ تعادل استفاده می کردند و مربی هم مواظب بود که زیاد به آنان نزدیک نشود که موج قایق موتوری مشکلی برای حرکت آنان ایجاد نکند.

سرانجام پس از طی مسافتی به سمت «شاخه کوتر» از شدت وزش باد کاسته شد و سطح آب آرامش خاصی داشت و به قول قایقرانان آب مانند شیشه صاف و حرکت بر روی آن لذت‌بخش بود.

مربی هر از گاهی قایق را نگه می داشت و با صدای بلند دستوراتی به قایقرانان می داد و از آنان می خواست در یک مسیر حرکت و پارو زدن را با نظم و ریتم خاصی انجام دهند تا هم از تیم عقب نمانند و هم جهت مسیر را درست طی کنند.

در این میان فرصتی فراهم شد تا بیشتر در زمینه اروی تیم ملی قایقرانی رویینگ، شرایط اردو و پتانسیل های سد مهاباد برای قایقرانی بویژه رشته رویینگ آشنا شوم.

سرمربی تیم قایقرانی جوانان ایران گفت: اعضای تیم ملی قایقرانی مردان کشورمان که شامل ۱۸ ورزشکار هستند، تمرین های خود را در این شهرستان از ۱۲ آذر تا ۲۸ این ماه و به مدت ۱۶ روز برگزار کردند و با توجه به شرایط اردو و رضایت مربیان و ورزشکاران پس از چند روز دوباره دور دوم اردو در همین سد شروع می شود.

طاهر کبوتری افزود: دریاچه سد مهاباد که برای تمرینات رشته رویینگ بسیار ایده آل است و شرایط آب و هوایی این منطقه، سالن ورزشی مناسب و دیگر شرایط اقامتی و تمرینی این شهرستان به عنوان میزبان این اردوها از سوی فدراسیون قایقرانی انتخاب شده است.

وی اظهار کرد: یکی دیگر از ویژگی های سد مهاباد این است که این سد دارای ۲ سرشاخه حمزه آباد و کوتر به طول ۱۸ و ۱۲ کیلومتر است که با توجه به اینکه بخشی از تمرین های تیم ملی قایقرانی تمرین استقامت است، این ظرفیت دریاچه مهاباد و همچنین ارتفاع آن از سطح دریا، آن را برای رشته رویینگ منحصر به فرد کرده است.

سرمربی تیم قایقرانی جوانان ایران در خصوص اعضای این تیم نیز گفت: این اردو نخستین اردوی تیم ملی است و در این دوره علاوه بر تمرین ها بیشتر ورزشکاران را محک می زنیم تا با پتانسیل ها و توانایی های آنان آشنا بشویم.

وی افزود: سعی خواهیم کرد در طول دوره آنچه در توان داریم به قایقرانان منتقل کنیم و آنان را برای حضور موفق و کسب مدال در مسابقات قهرمانی آسیایی ۲۰۲۵ و بازی های آسیایی ناگویا ژاپن آماده‌تر کنیم.

وی در خصوص شرایط اردو و مکان استراحت و باشگاه تمرین تیم نیز گفت: با همکاری امور آب مهاباد و شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی، محل اسکان اعضای تیم در مجتمع مسکونی حاشیه سد انتخاب شده و این مجتمع دارای یک باشگاه مجهز برای تمرین های اعضای تیم است و تمرین قایقرانی بر روی آب هم در فاصله چند سد متری محل اسکان قرار دارد.

وی افزود: مکان های استراحت و تمرین اعضای تیم نزدیک و دسترسی به آن آسان است و اینجا ورزشکاران برای رفتن به محل تمرین و استراحت خود و حتی برای رفتن به داخل شهر هم از خودرو استفاده نمی کنند و این گونه شرایط ایدال برای تمرین در کمتر جایی فراهم است و حتی در مجموعه آزادی تهران هم وجود ندارد.

اعضای تیم مسیر رفت و برگشت را در حدود یک ساعت انجام دادند و هر کدام از ورزشکاران مانند مرحله اول قایق خود را بر روی شانه حمل کردند و در محل اسکان قایق‌ها قرار می دادند و برای استراحت و تمرین نوبت بعد از ظهر به محل اسکان خود رفتند.

سد مهاباد بهشت قایقرانی ایران + فیلم

ورزشکاران بسیار خسته شده و در سرمای این روزهای مهاباد عرق کرده بودند و دسته های برخی از آنان تاول زده بود اما با این وجود باز هم تمرین ها را با تمام توان خود ادامه می دادند و در محل اسکان نیز برای ورزشکان اتاق های ۲ و چهار نفره در نظر گرفته شده بود و پس از استراحتی کوتاه، سفره نهار را پهن کردند تا پس از یک تمرین سخت بر روی سد دوباره انرژی بگیرند.

یکی از ورزشکاران حاضر در اردو «رضا قهرمانی» نام داشت وی نیز از شرایط تمرین تیم راضی بود و ابراز امیدواری کرد در دور دوم تمرین های تیم ملی هم حضور داشته باشد و به ورزشکاران دیگر توصیه می کرد از این شرایط و فرصت پیش آمده بهترین استفاده را ببرند.

وی گفت: سال قبل در مسابقات آسیایی تیم ما جایگاه چهارم را کسب کرد و امیدواریم در این دوره با توجه به شرایط و امکانات و تلاش مربیان در مسابقات آسیایی موفق به کسب مدال شویم.

اما در یکی از اتاق های دیگر خوابگاه تیم ملی قایقرانی «مانی رحمانی» قایقران مهابادی که امسال پایه دوازدهم رشته تجربی است از درس و مدرسه هم غافل نبود و پس از استراحت کوتاه به سراغ کتاب های درسیش رفته بود.

سد مهاباد بهشت قایقرانی ایران + فیلم

وی نیز گفت: هر چند من اهل مهاباد هستم، اما در طول اردو نمی توانم به خانه بروم و به همین دلیل کتاب های خود را با خود به خوابگاه آوردم تا در فرصت استراحت و بیکاری هم بتوانم درس هایم را مطالعه کنم.

حرف و حدیث های بچه های حاضر در اردوی تیم ملی زیاد بود و با توجه به اینکه زمان استراحت و نهار آنان بسیار محدود و کوتاه بود، از آنان خداحافظی کردم و برای بررسی آخرین وضعیت آب دریاچه پشت سد مهاباد به دیدار مدیر امور آب مهاباد رفتم.

سد مهاباد ۶۱ میلیون مترمکعب آب دارد

مدیر امور آب مهاباد گفت: هم اکنون حجم آب ذخیره شده پشت مخزن سد مهاباد به ۶۱ میلیون مترمکعب رسیده است که سال گذشته در همین موقع از سال حجم آب ذخیره شده پشت سد ۵۴.۵ میلیون مترمکعب و ورودی آب نیز صفر بود.

سد مهاباد بهشت قایقرانی ایران + فیلم

وی اظهار کرد: هم اکنون تراز سد مهاباد به یک هزار و ۳۴۲.۲۲ متر کاهش یافته در حالی که سال قبل این مقدار یک هزار و ۳۴۰.۸۲ متر بود که امسال تراز سد حدود ۱.۵ متر و حجم آب هم پنج میلیون مترمکعب از سال قبل بیشتر است.

رحمانی افزود: هم اکنون ورودی آب به سد کمتر از یک مترمکعب و خروجی آب هم امروز کمتر از یک متر مکعب در ثانیه ثبت شده که مانند مدت مشابه سال قبل به منظور شرب و بخش صنعت انجام می شود.

امید است پس از این دوره از اردوی تیم ملی قایقرانی رویینگ در دریاچه پشت سد مهاباد، از این پتانسیل برای سایر رشته های قایقرانی از جمله کایاک، کانو و دراگون‌بوت، در بخش مردان و بانوان استفاده شود و با حضور مربیان و ورزشکاران برجسته این رشته‌های ورزشی، دوره ها و کلاس های آموزشی هم برای علاقمندان برگزار شود.

به گزارش ایرنا، سد مهاباد دارای ۱۹۷ میلیون متر مکعب ظرفیت اسمی و ۱۷۲ میلیون متر مکعب ظرفیت مفید است که علاوه بر تأمین آب شرب شهر، بیش از ۱۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان را نیز زیر پوشش قرار می‌دهد.

این سد که در ضلع غربی این شهر احداث شده است تنها یک کیلومتر با شهر فاصله دارد و به همین لحاظ نزدیک‌ترین سد به مناطق مسکونی در جهان به شمار می‌آید.

مهاباد در جنوب آذربایجان‌غربی واقع شده است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

استاندار آذربایجان‌غربی: یک‌دلی و یک‌صدایی اعضای شورا ضرورتی برای توسعه ارومیه است

به گزارش ایرنا، رضا رحمانی روز پنجشنبه در دیدار با شهردار و اعضای شورای اسلامی …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ