به گزارش ایرنا کشور ایران بخاطر طبیعت کوهستانی و گاه آتشفشانی، دارای چشمههای آبگرم به صورت پراکنده در نقاط مختلف است؛ از سرعین اردبیل گرفته تا چشمههای آبگرم محلات در استان مرکزی، چشمه آب گرم ” گنو ” در بندرعباس تا چشمه آبگرم رستم در جنوب شهرستان طبس.
چشمههای آب گرم با خواص کمنظیر درمانی به دلیل ماهیت دارویی مواد معدنی موجود در آب آن، از جمله مناطق ویژه برای آرامش و آسایش مسافران و گردشگران محسوب میشود.
این چشمههای طبیعی عمدتا در دل طبیعت بیابانی و کویر نیز قرار گرفته و در کنار یک تفریح لذتبخش، خاصیت درمانی بسیار زیادی داشته و به سلامت جسم و روان مسافران و گردشگران کمک بسیار زیادی میکند.
از آنجایی که آب این چشمهها سرشار از املاح و مواد معدنی مفید برای بدن است، از دیرباز در قالب گردشگری درمانی مسافران و گردشگران به خصوص ساکنان محلی خانوادگی به این منطقه سفر کرده و با توشه غذایی مناسب برای گذران چند روز شاد درمانی در دل طبیعت، به گشت و گذار میپرداختند.
از گذشتههای دور تاکنون هنوز هم مردم برای کاهش و تسکین انواع دردها از جمله دردهای مفصلی، استخوانی، روماتیسم، درمان بیماریهای پوستی، ناراحتیهای عصبی، گوارشی و گاه برای تفریح از این چشمهها استفاده میکنند.
چشمه رستم طبس یکی از چشمههای معدنی مشهور در حوزه آبدرمانیها و گردشگری سلامت است که به «دیگ رستم» شهرت دارد.
جایی لابه لای سایه نخلهای برافراشته و نی زارها با طبیعتی شگفت انگیز، سرسبز و باور نکردنی میان بیابان و لایه های خشک کویر، در فاصله ۲۴۰ کیلومتری از طبس و در نزدیکی روستای نایبند چشمههای کوچک آبگرم قرار گرفته که آب گوگردی در آن جریان دارد.
وجود گوگرد در این چشمه سبب شده اطراف محل جوشش آن و مسیری که آب به طرف پایین طی میکند رنگ زرد به خود بگیرد، از طرفی درجه حرارت آن بسیار بالا و در محل خود چشمه در حالت جوشیدن است!
آب این چشمه جوشان بعد از طی کردن حدود ۲۰۰ متر وارد استخر میشود، لذا در طول مسیر مقداری از گرمای خود را از دست میدهد و در محل استخر حرارت آن به حدی است که میتوان در داخل آب شنا کرد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان طبس درباره این چشمه آبدرمانی اظهار کرد: این چشمهها میتوانند به عنوان جاذبههای گردشگری و زمینهای برای جذب طبیعت گردان و اکوتوریستهای داخلی و خارجی مورد استفاده قرار گیرند و رونقی برای جوامع محلی و روستایی حوالی آنها باشند.
محمد عرب افزود: چشمه آبگرم دیگ رستم با شماره ۳۲۶ در فهرست میراث طبیعی ملی به ثبت رسید و در اطراف این آب گرم امکاناتی همچون رستوران، واحدهای تجاری، کافه، سرویس بهداشتی و آلاچیق ساخته شده است.
اخذ مجوز ایجاد کمپ گردشگری در دیگ رستم
وی با بیان اینکه مجوز ایجاد کمپ گردشگری با امکانات اقامتی، پذیرایی و تفریحی صادر شده است گفت: تاکنون از ظرفیتهای گردشگری این منطقه به خصوص در حوزه سلامت به درستی استفاده نشده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی طبس بیان کرد: امید است با همت و تلاش اهالی بتوانیم آنچنان که باید از این ظرفیت خدادادی در مسیر توسعه گردشگری و اشتغال پایدار منطقه استفاده کنیم.
نامگذاری چشمه دیگ رستم به دلیل صدای قل قل آبی است که در حفرههای لابه لای سنگهای آتشفشانی و از زیر صخرههای سنگی به گوش میرسد و انسان را به یاد دیگ جوش آب میاندازد
وی عنوان کرد: نامگذاری چشمه دیگ رستم به دلیل صدای قل قل آبی است که در حفرههای لابه لای سنگهای آتشفشانی و از زیر صخرههای سنگی به گوش میرسد و انسان را به یاد دیگ جوش آب میاندازد که نامهای اسطورهای همچون سلیمان، جمشید و رستم را به خود گرفته است به همین منظور این چشمه نزد مردم محلی به دیگ رستم مشهور شده است.
عرب یادآور شد: در نزدیکی این چشمه و در داخل کویر سطحی وسیع پوشیده از سنگهای آتشفشانی از نوع بازالت است که در سفرنامههای جهانگردان نیز به آن اشاره شده است.
وی ادامه داد: در این منطقه آتشفشانی دیده نمیشود و این سنگها به دلیل جابهجایی گسل نایبند در اواخر دوران دوم زمین شناسی به بیرون پرتاب و در سطح وسیعی از زمین پراکنده شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی طبس افزود: به علت حرارت و املاحی که آب این چشمه دارد از آن برای رفع دردهای رماتیسمی و آب درمانی استفاده میشود.
همزیستی آب سبز و سفید در دیگ رستم
وی با اشاره به اینکه در آبگرم دیگ رستم آب سبز و سفید در کنار یکدیگر قرار دارد بیان کرد: این چشمه از دهان یک آتشفشان سرچشمه میگیرد که آب سبز آن بسیار داغ و آب سفید آن بسیار سرد است.
عرب اظهار کرد: دمای آب چشمهها بین ۵۷ تا ۷۶ درجه سانتیگراد بوده و مالکیت آن در اختیار اهالی روستای نایبند که بیش از ۲۰ نفر مالک هستند قرار دارد.
وی گفت: در نزدیکی این چشمه جاذبههای متعدد و متنوع دیگری همچون بافت تاریخی نایبند نیز قرار دارد که به ماسوله کویر مشهور است، جهانگردی نیست که زیباییهای این روستای تاریخی را نستوده باشد.
وی افزود: سون هدین (۱۸۶۵-۱۹۵۲) به عنوان یکی از بزرگترین کویرنوردان دنیا نیز در سال ۱۹۰۶ از این روستا بازدید کرد و شیفته زیبایی این روستا شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی طبس اضافه کرد: او در کتابش به نام “کویرهای ایران” در مورد نایبند مینویسد: “حتی یک دیدار سرپایی از نایبند آدم را به مسافرت در تمام ایران تحریک میکند.”
وی بیان کرد: از طرفی مزارع کشاورزی و باغی نایبند در کنار بافت پلکانی و طبقاتی آن زیبایی این منطقه را دو چندان کرده است.
عرب تصریح کرد: منطقه حفاظت شده حیات وحش، قلعه نایبند که بام استان خراسان جنوبی است، وجود کاروانسراها و رباط ها در منطقه از جمله کاروانسرای جهانی چهل پایه، کاروانسرای حوض خان، کاروانسرای سرد و گرم، بنای تاریخی مک شور و سایر البته موقعیت مناسب و قرارگیری در کنار یکی از اصلی ترین شاه راههای جنوب به شرق و شمال شرق کشور در مسیر زائرین امام رضا (ع) بر جذابیتها و قابلیتهای منطقه افزوده است.
وی یادآور شد: چشمه آبگرم معدنی دیگ رستم یکی از جاذبههای گردشگری بینظیر و از مظاهر زیبای طبیعت در شهرستان طبس است که به خاطر چشم انداز زیبا و خواص درمانی بسیار حائز اهمیت بوده و میتواند ظرفیت خوبی برای گردشگری سلامت باشد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی طبس تاکید کرد: چشمههای آبگرم به عنوان یکی از ظرفیتهای بزرگ گردشگری طبیعی، میتواند سهم زیادی در جذب گردشگر، درآمدزایی و رونق اقتصادی داشته باشد.
منبع