به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حجت الاسلام سید مهدی خاموشی روز سه شنبه در آیین اختتامیه نخستین جشنواره «نشان نیکوکاری» با گرامیداشت یاد و خاطر شهدای مقاومت اظهار کرد: باید به واسطه امر خیر، رحمت و عطوفت را در جامعه جاری کنیم.
وی افزود: اگر بخواهیم برای امر خیر یک ویژگی مهم عنوان کنیم این است که جامعه ای قدرتمند است که امر خیر در آن نهادینه شده باشد.
خاموشی با بیان اینکه نگهداشت یک حکومت و آرمان هایش به امر خیر ارتباط دارد با تبریک سالروز میلاد دخت نبی مکرم اسلام حضرت فاطمه(س) گفت: پیامبر گرامی اسلام واسطه رحمت برای جامعه است به همین دلیل کوثر فاطمه یعنی چشمه دائمی برکت به او اعطا شد.
وی ادامه داد: زندگی حضرت فاطمه(س) سراسر بخشش و نیکوکاری بوده و در روایات داریم زمانی که حسنین بیمار می شوند نذر خیر و در عین نیاز به مسکینی که به در خانه شان می آید کمک می کنند.
وی اظهار کرد: خیر وجهه اولش این است که برای خدا باید باشد اگر برای غیر خدا باشد ابتر است. فرد خیر باید خود را حذف شده و واسطه خیر بداند، خیر باید بی منت باشد، یعنی توقع متقابل و حتی تشکر نباید داشته باشید.
خاموشی با تاکید بر اینکه باید به واسطه امر خیر، رحمت و عطوفت را در جامعه جاری کرده و گسترش دهیم، افزود: اگر بخواهیم برای امر خیر یک ویژگی مهم ذکر کنیم این است که جامعه ای قدرتمند است که امر خیر در آن ریشه دارد.
وی بیان کرد: این جلسه مصداق قول معروف است که بزرگانی دور هم جمع شده اند تا از کار خیر تعریف کنند و دولتمردان نیز حواسشان هست خیرین چه کارهایی انجام می دهند و برای گسترش آن فعالیت می کنند.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه عنوان کرد: انقلاب اسلامی از ابتدا تاکنون خیرین زیادی داشته است که نمونه بارز آن مشارکت مردم در دوران دفاع مقدس است.
بیش از هر زمانی نیازمند همدلی جامعه و خیران هستیم
علی ربیعی دستیار اجتماعی رئیس جمهور گفت: وقف و امور خیریه سابقه طولانی دارد اما هیچ دوره ای مثل امروز نیازمند این حوزه نبوده ایم. جنگ، یک تجاوز بود که همگان را به دفع تجاوز واداشته بود اما امروز مسائل، پیچیدگی هایی دارد که بیش از هر دوره به همدلی جامعه و خیران نیاز داریم.
وی افزود: هرکدام از امور خیر که صورت گرفته، داستانی دارد. وقف فقط وقف اموال نیست و هر کار خیر، اثر فردی بر روی خودمان و گروه هدف دارد. وقف و امور خیریه آثار اجتماعی قوی در پیشگیری از اعتیاد تا حمایت از فقرا و زنان سرپرست خانواده و دیگر افراد جامعه دارد.
ربیعی اضافه کرد: امروز درد ما مهاجرتها نیست. درد ما فردگرایی است و به نظر من مساله روح خیر جمعی از اهمیت بسیاری برخوردار است و باید به سمت هر ایرانی یک خیّر برویم. باید گستره خیر وسیع تر شود.
وی بیان کرد: اوقاف نهاد میانجی حاکمیت و مردم و مظهر خیر جمعی است و چه خوب که خیریه به اوقاف اضافه شد. ۶ هزار خیریه فعال داریم که می توانند اثربخشی داشته باشند حدود ۱۱ خیریه در بهزیستی داریم و ۱۵ هزار خیریه در وزارت کشور و ۶ هزار خیریه هم در وزارت ورزش وجود دارد.
دستیار اجتماعی رئیس جمهور گفت: نامه ای تنظیم شده و از رئیس جمهور درخواست داشتیم که مرکز ارتقای نهادهای خیریه اعم از آموزشی و مانند آن راه اندازی شود و برنامه تسهیل گری در دادن مجوزها مد نظر است.
شبکهسازی سبب توسعه کمی و کیفی کار خیر می شود
سید جواد حسینی رئیس سازمان بهزیستی گفت: شبکه سازی از اقدامات مهمی است که در نهایت سبب توسعه کمی و کیفی کارهای خیر می شود و این جشنواره در ترویج فرهنگ نیکوکاری در جامعه نقش آفرین است.
وی با بیان اینکه هم اکنون بیش از ۲۰ هزار مؤسسه و انجمن در امر خیر و خدمات رسانی در امور ژنتیک تا حمایت از سرپرستان خانوار فعال هستند، گفت: تشکل های خیریه باید به دنبال توانمندسازی خود باشند ما نیز به دنبال موضوعی کار خیر هستیم.
حسینی با تاکید بر اینکه باید علاوه بر توسعه موضوعی، توسعه جغرافیایی در امر خیر را مد نظر قرار دهیم، عنوان کرد: الگوسازی و شبکه سازی از جمله اقدامات بسیار مهمی است که سبب توسعه کارهای خیر خواهد شد.
اعطای نشان نیکوکاری سبب نهادینه کردن امر خیر
احمد دنیامالی وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه اهدای نشان نیکوکاری سبب نهادینه کردن امر خیر در جامعه خواهد شد، گفت: برگزاری این جشنواره فرصت مغتنمی برای دستگاهها فراهم کرده تا در مسیر خدمت همکاری داشته باشند. زیرا این جشنواره نمادی از همت جمعی در امر نیکوکاری است.
وی با قدردانی از برگزار کنندگان این جشنواره بیان کرد: یکی از اقداماتی که سبب سرعت بخشیدن به کارهای خیر خواهد شد، رفع برخی مشکلات اداری و صدور مجوز برای موسسات خیریه است.
دنیامالی اظهار کرد: وزارت ورزش به عنوان متولی سیاستگذاری ورزش همواره تلاش کرده از ظرفیت ها برای ارتقا و پیشرفت در این حوزه استفاده کند و یکی از این موارد، استفاده از حمایت خیرین است.
جشنواره نشان نیکوکاری نوعی جهاد تبیین است
سید محمد بطحایی رئیس سازمان امور اجتماعی نیز با بیان اینکه جشنواره نشان نیکوکاری همانند نوعی جهاد تبیین است، گفت: معرفی کار خیر و خیرین کمتر از انجام کار خیر نیست.
وی در اختتامیه نخستین جشنواره اعطای نشان نیکوکاری با بیان اینکه قرائت جدیدی از وقف صورت گرفته، گفت: سمن ها، تشکلهای مردمی و انجمن های خیریه بخشی از جامعه هستند که می توانند مسائل اجتماعی را حل کنند و بسیار اهمیت دارند.
وی ادامه داد: همه می دانیم اگر مسائل جامعه و اجتماع توسط گروههای مردمی حل نشود، توسط دولت ها نیز قابل حل نیست اما متاسفانه در کشورمان باوجود پشتوانه محکم در حوزه خیریه، از این ظرفیت کمتر استفاده می کنیم.
بطحایی بیان کرد: به عنوان سازمان امور اجتماعی در قالب وظایف خود می توانیم به رغم نبود شبکه منسجم در امور خیریه که اولین مانع در این حوزه است، آن را مدیریت کنیم.
هزار و ۹۹۸ موسسه و تشکل خیریه از پنج هزار موسسه فعال خیریه سراسر کشور با معرفی ۱۱ شاخص فعالیت خود در اولین جشنواره ملی «نشان نیکوکاری» شرکت کردند که از این تعداد ۲۴ موسسه و تشکل توانستند با رعایت الگوها و شاخص های اعلام شده منتخب جشنواره شوند. سه موسسه و تشکل نیز در آیین اختتامیه اولین جشنواره ملی «نشان نیکوکاری» مورد تقدیر قرار گرفتند.
جشنواره ملی «نشان نیکوکاری» با هدف ترویج فرهنگ نیکوکاری و معرفی الگوهای برتر تشکل های خیریه برگزار شد.
منبع