باریجه‌کاری ۲۵۰ هکتاری در آرادان؛ اقتصادی‌کردن مرتع‌داری با توسعه گیاهان دارویی

به گزارش خبرنگار ایرنا، ۱۹۸ هزار هکتار از گستره استان سمنان را اراضی کشاورزی تشکیل می‌دهد که از این وسعت ۵۴ هزار هکتار باغ، ۱۱۰ هزار هکتار زراعت و بقیه در مرحله آیش است.

استان سمنان حدود ۴۵ هزار بهره‌بردار در بخش کشاورزی دارد که در بخش کشاورزی، با توجه به موضوع خشکسالی‌های متوالی در استان سمنان، باید به سمت کشت گیاهان کم‌آب‌بر سوق داده شوند.

ایران‌زمین از نظر غنای گیاهی و تنوع زیستی در جهان مطرح و دارای ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم شناخته شده جهانی است. تعداد گونه‌های گیاهی کشور در حدود هشت هزار رقم عنوان شده که از نظر تنوع گونه‌ها حداقل ۲ برابر قاره اروپاست.

بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ گونه از گیاهان کشور دارای خواص دارویی، عطری و صنعتی شناخته شده و در استان سمنان ۱۳۰ گونه گیاهان دارویی وجود دارد.

گیاهان دارویی مزایای خاصی برای توسعه دارند؛ چرا که کشت گیاهان دارویی نیاز آبی کم، سازگاری بالا، نقشی مهم در سلامت و بهداشت، و اشتغالزایی به همراه دارند. سمنان دارای اقلیم مناسب برای توسعه کشت گیاهان دارویی و امکان تولید محصول ارگانیک برای آن فراهم است.

یکی بهترین نمونه‌های گونه گیاهی کم‌آب‌بر با سود اقتصادی قابل توجه برای بهره‌برداران «باریجه» است. این گونه از خانواده چتریان با نام علمی (Ferula gummosa) سازگار با مناطق کوهستانی، از مهمترین محصولات مرتعی ایران محسوب می‌شود که با داشتن ارزش‌ دارویی و صنعتی فراوان، در بسیاری از نقاط ایران و سمنان یافت و کشت می‌شود.

ارزشمندی باریجه تا آنجاست که شیره این گیاه دارای ۹۵ درصد از ترکیبات شیمیایی و دارویی با ارزش است و بهبود وضعیت اقتصادی بهره برداران در کنار کمک به توسعه گیاهان دارویی، از بهترین دستاوردهای ترویج و برنامه‌ریزی برای کشت این گونه گیاهی است.

برای هر هکتار از کشت باریجه یک کیلوگرم بذر نیاز است و میزان برداشت آن در هر هکتار به شرایط اقلیمی منطقه بستگی دارد.

رییس منابع طبیعی و آبخیزداری آرادان گفت: کشت گیاهان دارویی (باریجه) در ۲۵۰ هکتار از مراتع این شهرستان به عنوان یکی از طرح‌های زیست‌شناختی(بیولوژیک) و مشارکتی در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری، در چهار سامانه شهرستان برای توسعه و احیاء برنامه‌ریزی شد.

احمد گیلوری بیان کرد: ۲۵۰ هکتار از اراضی مراتع گرجه، گنداب و رونیئگ، گونک و مرگسر که ظرفیت کشت و توسعه گیاه باریجه را داشتند، با انعقاد قرارداد با مجریان طرح‌های مرتعداری با مراحل مقدماتی مکانیابی و شناسایی مناطق مستعد و با حضور کارشناسان و تحویل بذر انجام شد.

وی با اشاره به اجرای مرحله کپه‌کاری از سوی مجریان در حال حاضر، ادامه داد: انتخاب بذر مرتعی مناسب برای باریجه‌کاری ضرورت دارد و انتخاب گونه های سازگار با شرایط منطقه یکی از عوامل مهم موفقیت در این روش است.

وی افزود: بذرپاشی و بذرکاری در مراتع اورگ و مگس‌آب از روش‌های اصلاحی در مراتع است که در این روش بذر باریجه مرتعی قبل از بارندگی در خاک قرار می‌گیرد تا بتواند از بارش‌ها برای جوانه‌زدن بیشترین استفاده را داشته باشد.

رییس منابع طبیعی و آبخیزداری آرادان به لزوم قرق کردن عرصه های کشت شده اشاره کرد و گفت: عرصه‌های کپه‌کاری و بذرپاشی‌شده تا زمانی که گیاهان جدید در آن جوانه نزده و پوشش گیاهی در آنها ایجاد نشود، باید از چرای دام در آنها جلوگیری شود.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

دلار در سامانه نیما ۶۷ هزار و ۴۳۲ تومان قیمت خورد

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، در پایان معاملات امروز مرکز مبادله ارز و طلای ایران، …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ