به گزارش ایرنا، جای جای خیابان ها و پارک های سرسبز مرکز خراسان شمالی درختان کاج تنومند با برگ های سبز نمایان می شود که از دور چهره زیبایی به شهر بخشیده است غافل از اینکه بسیاری از این درختان از جمله کاج موجب برهم خوردن تعادل نیترات، از میان رفتن تنوع جانوری و ایجاد حساسیت های فصلی در شهروندان می شود.
قطع کاج ها در بجنورد در حالی انجام می شود که مرکز خراسان شمالی را به عنوان شهری سرسبز با درختان سر به فلک کشیده و خیابان های پوشیده از سایه می شناسند و در آخرین موارد در مرادماه جاری بود که قطع درختان در خیابان افق بجنورد دردسرساز و موجب رنجش بسیاری از شهروندان شد.
بوستان هایی که فضای آرام، با نشاط و سالم برای شهروندان است و روزانه محل تفریح، پیاده روی و گذر بسیاری از مردم منطقه هستند، در گوشه های آن درختان کاج با قدمت بالا و خمیدگی به چشم می خورد و با وزش باد هر لحظه احتمال سقوط و شکستن آن و خطرات جانی دور از انتظار نیست.
البته که اهمال کاری مدیران گذشته نسبت به این موضوع بی تاثیر نیست، اگر درختان کاج واقعا ضرر دارد و حذف تدریجی آن در دستور کار شهرداری قرار گرفته است انتخاب این گونه برای نهال کاری از ابتدا کار کارشناسی و اصولی نبوده است و باید از ارقام دیگر برای بازدهی بیشتری استفاده می کردند.
برخی مدیران تصور میکنند سبز بودن چهار فصل درخت کاج، یک حُسن محسوب میشود اما گردش طبیعت و چهار فصل زیباست یعنی اینکه در بهار شکوفه، در تابستان میوه، در پاییز خزان و در زمستان به خواب رفتن درختان یک نمایشگاه زیبای الهی خواهد بود پس این گردش و تنوع رنگ زیبا است.
بیشتر بخوانید:
شهردار: کاج از چرخه سبز بجنورد به تدریج حذف می شود
پاسخ شهردار بجنورد به نگرانی قطع کاجها/ تغییر الگوی کاشت درخت آغاز شده است
آغاز تغییر الگوی کاشت درخت
شهردار بجنورد ضمن پاسخ به خبرهای مربوط به قطع کاج های این شهر گفت: تغییر الگوی کاشت درخت در این شهر آغاز شده و با اجرای آن کاشت درختان جدید در دستور کار قرار خواهد گرفت.
سید محمدعلی کشمیری در خصوص قطع درختان چند نقطه از شهر بجنورد اظهارکرد: درختان بومی، پهن برگ و فاقد مضرات کاج در دستور کاشت قرار خواهد گرفت و البته درصدد حذف ۱۰۰ درصد توزیع نهال این نوع درخت هستیم.
کاج گرچه چتر آن گسترده و سطحی است و نه تنها نقش اکسیژن و تصفیه ندارد بلکه آلرژی و مضراتی به دنبال دارد.
وی افزود: شهرداری با منابع طبیعی مکاتباتی انجام داده که در ایام درختکاری توزیع نهال کاج انجام نشود زیرا که اینگونه درختان مواد شیمیایی ترشح می کنند، چتر آن گسترده و سطحی است و نه تنها نقش اکسیژن و تصفیه ندارد بلکه آلرژی و مضراتی به دنبال دارد.
شهردار بجنورد با اشاره به درخواست های متعدد مردمی مبنی بر قطع درختان کاج چند نقطه این شهر ادامه داد: بازدیدهای میدانی توسط کارشناسان صورت می گیرد که قبل و حین قطع مستندات تهیه و اطلاع رسانی خواهد شد، لذا بایستی اقناعسازی صورت گیرد تا شبهه ای به وجود نیاید.
وی با اشاره به برخی از مضرات درخت کاج یادآور شد: این نوع درخت همیشه آلوده و کثیف است، میوه های خشک آن سقوط می کند و پس از عمر بالای آن ریشه آن بیرون می آید و به موزاییک های منطقه آسیب می زند.
کشمیری تاکید کرد: همچنین در مواقع بارندگی وزن درخت چند برابر می شود و با ورزش باد سقوط می کند که اکنون مازاد پرداخت چندین فقره سقوط درخت هستیم.
بیشتر بخوانید:
کاشت ۵۰۰ هزار اصله نهال توت در بجنورد آغاز شد
پنج هکتار نهالستان میوه در بجنورد احداث شد
حذف تدریجی کاج از چرخه
شهردار بجنورد گفت: درختان کاج به دلیل ناسازگاری با اقلیم و مشکلات زیانبار برای فضای سبز شهری با موافقت کمیسیون ماده هفت به تدریج از چرخه سبز این شهر حذف خواهد شد.
کشمیری اظهارکرد: حذف درختان کاج تدریجی است و طرح کاشت درختان مثمر در بوستان ها و در موازات معابر اجرا خواهد شد.
گونه دیگری از درختان با حذف و قطع درختان کاج جایگیزین خواهد شد تا فضای سبز ماندگار بماند
وی افزود: اولویت حذف نیز درختان آفت زده است و یا احتمال آسیب برای شهروندان دارند.
شهردار بجنورد آفت، طول عمر، حرکت ریشه و سست شدن پایه ریشه را دلیل قطعی این درخت ها می داند و معتقد است که اگر این درختان پوسیده قطع نشود در مواقع وزیدن باد شدید امکان آسیب به شهروندان را دارد.
وی یادآور شد: جلسات کمیسیون ماده هفت برگزار شده و چنانچه کاجی خشک شده و نیاز به قطع داشت در اینصورت قطع خواهد شد، تعدادی از اینگونه درختان قبلا توسط شهروندان به صورت غیر اصولی کاشت شده و اگر قرار بر قطع آن باشد بازهم کمیسیون قطع اشجار تصمیم گیری خواهد کرد.
کشمیری تاکید کرد: گونه دیگری از درختان با حذف و قطع درختان کاج جایگیزین خواهد شد تا فضای سبز ماندگار بماند.
بیشتر بخوانید:
۵۰ هکتار کمربند سبز بجنورد درختکاری شد
شهرداری بجنورد ۵۰ هزار اصله نهال و درختچه غرس کرد
شهر بجنورد مرکز خراسان شمالی حدود یکهزار و ۲۰۰ هکتار فضای سبز دارد.
فضای کمربند سبز بجنورد بیش از میانگین کشوری است، سرانه کمربند سبز مصوب کشور ۳۵ مترمربع به ازای هر نفر است در حالی که در این شهر به ازای هر نفر ۴۳ مترمربع سهم کمربند سبز دارد.
منبع