محمد فریدی روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: تالاب فصلی بندعلیخان، با بیش از ۲۵ هزار هکتار وسعت، یکی از مهمترین عارضههای طبیعی کشور و استان تهران محسوب میشود که علاوه بر این که مکان مناسبی برای زمستان گذرانی پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی محسوب میشود، نقش به سزایی در حفاظت از محیط زیست، اقتصاد منطقه و حفاظت از مراتع جنوبی دارد.
وی گفت: با افزایش سطح زیر کشت اراضی کشاورزی در شهرستان ری و قرچک و ورامین، سالهاست که حقآبه طبیعی این تالاب از محل رودخانه شور و شیرین تأمین نمیشود و اقدامات کوتاه مدت و مقطعی نیز نتوانسته حیات تالاب بندعلیخان را احیا کند و این امر به ویژه در سالهای اخیر باعث گردیده تا تالاب به طور کامل خشک شود وعوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
وی تصریح کرد: این تالاب همه ساله میزبان پرندگانی از جمله مرغابی سرسبز، خوتکا، اگرت، حواصیل و پرندگان غازنما مانند آنقوت، تنجه، درنا و قو بود که از مناطق شمالی به منطقه مهاجرت میکردند و تا اوایل بهار، در ورامین باقی میماندند که خشکی سالهای اخیر باعث شده تا هیچ پرنده ای به این منطقه مهاجرت نکند و قطعا، استمرار این امر باعث میشود مسیر حرکت پرندگان مهاجر، به طور کامل تغییر کند.
فریدی تصریح کرد: خشکی تالاب بندعلیخان عوارض جبران ناپذیری را به همراه دارد که از جمله میتوان به خشک شدن مراتع جنوبی، نفود آب شور دریاچه قم به سفرههای آب زیرزمینی، افزایش ریزگردها و ورود آن به مناطق روستایی و شهری، از بین رفتن اقتصاد منطقه به ویژه عشایر که دوام فعالیت دامپروری آنان به مراتع بستگی دارد و افزایش فرونشست دشت ورامین اشاره کرد.
وی تأکید کرد: طی سالهای اخیر، به صورت مقعطی و با همکاری کشاورزان منطقه، بخشی از سهم حقآبه تالاب به این منطقه ارسال شد و ۵ هزار هکتار از تالاب بندعلیخان آب گیری شد ولی این میزان اندک نیز نتوانست به احیا آن کمک کند.
رئیس اداره حفاظت از محیط زیست ورامین تصریح کرد: تا زمانی که کشاورزان، حقآبه این تالاب را مصرف نکنند و همکاری لازم با مسئولان را نداشته باشند، این تالاب احیا نمیگردد، امروز میزان آب ورودی از رودخانه شور و شیرین به حدی اندک شده که حتی کشاورزان ورامینی موفق نشدهاند تا در کشت پائیزه غلات، آبیاری اول را نیز انجام دهند.
وی گفت: خشکی تالاب بندعلیخان از یک سو و ورود پساب تصفیه نشده شهرک صنعتی چرمشهر از سوی دیگر به مناطق جنوبی باعث شده تا مشکلات زیست محیطی منطقه افزایش پیدا کند و این امر بر لزوم تلاش برای احیا تالاب بندعلیخان میافزاید.
تالاب بندعلیخان با وسعتی بالغ بر ۲۵ هزار هکتار، در ۳۵ کیلومتری جنوب ورامین واقع شده و در سال های پر آبی و از اوایل مهرماه پذیرای هزاران پرنده مهاجرآبزی و کنار آبزی بود که از کشورهای شمال ایران و مناطق سیبری برای زمستان گذرانی به این منطقه کوچ می کردند.
ورامین با ۳۰۰ هزار نفر جمعیت در ۳۵ کیلومتری جنوب شرق تهران واقع شده است.
منبع