به گزارش ایرنا، خشکسالی علاوه بر ابعاد و آسیبهای مختلف، در بخش تامین انرژی برق هم مشکلاتی برای کشور به همراه داشته. گرمسار در غرب استان سمنان، سرزمینی با داشتن تعداد روزهای آفتابی قابل توجه در طول سال، بهترین فرصت را برای اجرای طرح «نیروگاه خورشیدی» با هدف تامین انرژی برق دارد.
شهر گرمسار واقع در غرب استان سمنان چنانکه از نامش پیداست، آب و هوای خشک و گرم و وضعیت جوی غالب آفتابی دارد که متاثر از خشکسالیهای پیاپی و پدیده مسالهساز «تغییر اقیلم» در سال های اخیر، میزان بارندگی در آن به شدت کاهش یافته و مردم این شهر تماشای بارش برف را فقط در خاطرات دیرینه شان ثبت کردهاند.
احداث نیروگاه خورشیدی در ابتدا با مقایس کوچک برای مشترکان خانگی برنامهریزی شده بود، اما اکنون با وقوع ناترازی انرژی در فصل زمستان و دوره اوج مصرف در فصل تابستان، تعمیم و توسعه این طرح برای مشترکان صنعتی و کشاورزی نیز به عنوان یک ضرورت احساس میشود.
اعمال خاموشی شبکه برق در صنایع که همزمان با آغاز فصل سرما آغاز شده است، تا کنون خسارت زیان باری به صنایع این شهرستان وارد کرده و باعث نارضایتی برخی صنعتگران شده است.
با وجود استقرار ۵۰ درصد از صنایع استان سمنان در شهرستان گرمسار، این میزان خسارت بیش از سایر شهرهای استان در این منطقه نمود یافته است.
دستور استاندار سمنان برای تشکیل کارگروه ویژه احداث نیروگاههای تجدیدپذیر
سرپرست حوزه استاندار و روابط عمومی استانداری سمنان از تشکیل کارگروه ویژه احداث نیروگاههای تجدیدپذیر با دستور محمدجواد کولیوند استاندار خبر داد.
مهدی مرادی گفت: در این کمیته ویژه رییس سازمان برنامه و بودجه، مدیرعامل شرکت توزیع برق، مدیرعامل شرکت برق منطقهای، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت، مدیرعامل شرکت فرآوردههاینفتی، رییس سازمان جهادکشاورزی، مدیر امور اراضی، مدیرکل منابع طبیعی، مدیرکل امور اقتصادی و دارایی، دبیر شورای هماهنگی بانکها، مدیرکل حفاظت محیط زیست، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی، مدیرکل راه و شهرسازی، و رییس اتاق بازرگانی استان، عضویت خواهند داشت.
سرپرست حوزه استاندار و روابط عمومی استانداری سمنان بیان کرد: دبیرخانه این کارگروه به معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری سپرده شد تا تمام پروندههای مرتبط با این موضوع را پیگیری کند. همچنین موضوعات مرتبط با مسائل اقتصادی این طرحها توسط معاونت هماهنگی امور اقتصادی پیگیری خواهد شد.
مرادی با بیان اینکه هدف از تشکیل این کارگروه تسریع در به سرانجام رساندن سرمایهگذاریها در احداث نیروگاههای بادی و خورشیدی است، گفت: با تاکید استاندار، مقرر شد این کارگروه ویژه بهعنوان یک پنجره واحد، به منظور صدور مجوز برای سرمایهگذاران اقدام کند.
وی از رایزنیهای اخیر استاندار سمنان با وزیر نیرو برای افزایش سرمایهگذاریها در احداث نیروگاههای تجدیدپذیر خورشیدی خبر داد و خاطرنشان کرد: با توجه به این رایزنیها و با موافقت وزیر نیرو، حجم سرمایهگذاریها در احداث نیروگاههای تجدیدپذیر خورشیدی به ۲ هزار و ۴۰۰ مگاوات افزایش پیدا کرد؛ بنابراین استان سمنان میتواند تا این میزان برای جذب سرمایهگذاران اقدام کند.
استاندار سمنان پیشتر در سفر به شهرستان مهدیشهر تاکید کرده بود: ۲ هزار و ۴۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق از انرژی خورشیدی در این استان وجود دارد که باید هر چه سریعتر با جذب سرمایهگذار این توانمندی عملیاتی شود تا بخشی از مشکلات حوزه انرژی برطرف گردد.
چرا سمنان گزینه مناسب توسعه نیروگاههای خورشیدی است؟
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) استان سمنان بارها طی گزارش و یادداشتهای و متعدد(استان سمنان، بهشت تولید انرژی خورشیدی و جای خالی سرمایهگذاری برای توسعه نیروگاههای خورشیدی در سمنان) بر لزوم استفاده از تابش خورشیدی مطلوب استان برای تولیدی انرژی تاکید کرده است.
طی این تولیدات ایرنا سمنان، استفاده از نور خورشید برای تولید برق بهترین گزینه تامین انرژی برای پاسخ به نیاز بخشهای خانگی و بهویژه بخش صنایع است.
کمبود سوخت نیروگاهها ناترازی انرژی را به زمستان کشاند
مدیرعامل شرکت توزیع برق سمنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به اینکه شهرستان گرمسار قطب صنعت و کشاورزی استان است، بیان کرد: امسال به علت وجود ناترازی در بخش انرژی در تابستان، مشکلات و معضلاتی ایجاد شد و در فصل زمستان به علت کمبود سوخت در نیروگاهها این ناترازیها ادامه پیدا کرد.
سیدمحمد حسینی نژاد با بیان اینکه این ناترازی باعث اعمال محدودیت و مدیریت بار مصرف برق در بخشهای مختلفی از جمله صنعت، کشاورزی، مشترکان خانگی، عمومی میشود، تاکیدکرد: اعمال خاموشی شبکه در شهرکهای صنعتی با ۲ روز در هفته آغاز شد و اکنون به نیمروز رسیده است.
وی با بیان اینکه امکان کنترل همه مشترکان صنعتی وجود ندارد، افزود: موافقتنامهای بین شرکت توزیع برق، استانداری و شرکت شهرکهای صنعتی استان سمنان منعقد شد که بر این اساس، کنترلپذیری همه مشترکان شهرکهای صنعتی در داخل و خارج از شهرکهای صنعتی امکانپذیر خواهد شد.
کاهش اعمال خاموشی در شبکه دنبال میشود
مدیرعامل شرکت توزیع برق سمنان با اشاره به اینکه مشترکان خانگی، ادارات و کشاورزی در استان به طور کامل کنترل پذیر هستند، تصریح کرد: ۴۰ تا ۴۵ درصد از صنایع گرمسار در خارج از شهرکها مستقر و کنترلپذیر هستند، این کنترل پذیری در داخل شهرکها نیز در حال انجام است.
وی با بیان اینکه تابستان سال آینده با توجه به تغییر اقلیمی رخداده در کشور وقوع ناترازی دور از انتظار نیست، افزود: ما باید شرایط را به گونهای فراهم کنیم که اعمال خاموشی در شبکه کمتر رخ دهد و یکی از راهکارهای موجود، استفاده از انرژی تجدیدپذیر خورشیدی است.
حسینی نژاد با اشاره به اینکه همکاری و همراهی مشترکان برای سرمایهگذاری در این بخش از ۲ جهت سودآور است، گفت: صنایع طبق قانون مکلف هستند حدود پنج درصد از انرژی مصرفی را از انرژیهای تجدیدپذیر تامین کنند که کمک بزرگی به حفاظت محیط زیست و مدیریت مصرف انرژی محسوب میشود.
وی با تاکید بر اینکه انرژی تجدید پذیر به عنوان کسب و کار از هر جهت مقرون به صرفه است، بیان کرد: این انرژی تولیدی قابلیت فروش در بازار بورس دارد و صنایع میتوانند مصرف داخلی خود را جبران کنند.
مشارکت مردم در احداث نیروگاه خورشیدی تا ایجاد همترازی
مدیرعامل شرکت توزیع برق سمنان از احداث و راهاندازی سه نیروگاه ۲۰۰ کیلوواتی در صنایع گرمسار خبر داد و گفت: ۱۸ نیروگاه خورشیدی خانگی با ظرفیت پنج کیلو وات نصب شد و تعداد زیادی متقاضی طرحهای خانگی و طرحهای در حال نصب نیز در نوبت هستند.
وی با تاکید بر ضرورت مشارکت مردم در اجرای طرحهای ساخت نیروگاههای خورشیدی، افزود: معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری و منابع طبیعی استان سمنان و برای توسعه سرمایهگذاری در بخش احداث نیروگاه خورشیدی با توزیع برق سمنان همراهیهای لازم را دارند تا با حداقل محدودیتها، حداکثر بهرهوری محقق شود.
مدیرعامل شرکت توزیع برق سمنان با تاکید بر اینکه کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصد از بار مصرف انرژی مانع از اعمال خاموشی و ناترازی میشود، گفت: تابستان سال گذشته تلاش زیادی برای تشویق مشترکان خانگی به صرفهجویی در مصرف انرژی انجام شد که گرمسار رتبه اول را در صرفهجویی در مقایسه با سایر شهرستانهای استان سمنان کسب کرد.
توسعه پایدار و آیندهنگر گرمسار با بهرهگیری از نیروگاه خورشیدی
سرپرست فرمانداری گرمسار هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به شرایط جوی این شهرستان، بیان کرد: آب و هوای آفتابی ظرفیت خوبی برای توسعه پایدار و آیندهنگری در حوزه مصرف انرژی رقم زده است.
علی همتی کاهش شدید قیمت جهانی صفحههای خورشیدی و رقابتی شدن آن در مقایسه با فناوریهای تولید برق در نیروگاههای گازی و فسیلی را فرصتی برای توسعه سرمایهگذاریها در این بخش برشمرد و گفت: تنوعبخشی به منابع انرژی و کاهش تولید آلایندههای زیست محیطی در مراکز شهری و صنعتی از مزایای اجرای این طرح است.
وی با بیان اینکه ارتقای خوداتکایی شهرکهای صنعتی از نتایج توسعه سرمایه گذاری در احداث نیروگاه خورشیدی در شهرکها و نواحی صنعتی گرمسار خواهد بود، ابراز کرد: در بخش روستایی میتوان در کنار مزارع و گلخانهها، با ایجاد نیروگاه های خورشدی فرصتهای جدید اشتغال و کسب درآمد برای شهروندان روستایی ایجاد کرد.
سرپرست فرمانداری گرمسار تاکید کرد: در ساختمانهای اداری، با نصب صفحههای خورشیدی می توان پیشتاز رفع مشکل ناترازی انرژی بود.
کدام صنایع از اعمال خاموشی شبکه معاف میشوند؟
مسوول انرژی های نو شرکت توزیع برق سمنان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به طرحهای حمایتی دولت از نیروگاه خورشیدی، بیان کرد: پرداخت تسهیلات ارزانقیمت با بازپرداخت هفت ساله برای مشترکان خانگی و واگذاری زمین به شهرکهای صنعتی به منظور احداث نیروگاه از جمله اقدامهای حمایتی دولت است.
علی اصغر پاکدامن با بیان اینکه تا کنون ۲۰۰ مگاوات تاییدیه اتصال برق از انرژی خورشیدی در گرمسار صادر شد، گفت: در ابلاغیه اخیر صنایعی که تک شیفت هستند اگر ۵۰ درصد، صنایع ۲ شیفت ۶۵ درصد و صنایع سه شیفت ۸۰ درصد انرژی مصرفی را از طریق نیروگاه خورشیدی تامین کنند، از اعمال خاموشی شبکه معاف میشوند.
وی با بیان اینکه مشکل ناترازی در فصل زمستان به دلیل کمبود سوخت و در تابستان علت کمبود انرژی برق اوج بار مصرف است، اضافه کرد: صنایعی که در این راستا دچار ضرر و زیان شدند، میتوانند با سرمایهگذاری در احداث نیروگاه خورشیدی این ضرر را جبران کنند.
مسوول انرژیهای نو شرکت توزیع برق سمنان راه برون رفت از مشکل ناترازی را احداث نیروگاه تجدیدپذیر در بخشهای مختلف صنعت، خانگی و کشاورزی عنوان کرد.
به گزارش ایرنا، انرژی فسیلی رو به اتمام است و بحران کم آبی در کشور و به ویژه در شهرستان گرمسار به یک چالش جدی تبدیل شده است که اگر برای حفظ منابع موجود و مدیریت مصرف آب چاره اندیشی نشود، قطعا مشکلات جدیتری در آینده نزدیک گریبانگیر صنایع و آحاد مردم خواهد بود.
یکی از موضوعاتی که در چند سال اخیر به آن رسیدگی می شود، راه اندازی و نصب صفحههای خورشیدی است که در واقع به آن «نیروگاه خورشیدی» گفته می شود. نیروگاه خورشدی علاوه بر بُعد اقتصادی و درآمدزایی، نقشی موثر در کاهش بحران کمآبی و رفع کمبود انرژی برق در گرمسار ایفا میکند.
شرایط جوی شهرستان گرمسار که دارای بیشترین روزهای آفتابی سال است، بهترین ظرفیت برای اجرای طرح نیروگاههای خورشیدی ایجادکرده است که نباید از آن مغفول بود و باید از این فرصت در مسیر رشد اقتصادی و زیرساختی منطقه استفاده کرد.
مردم می توانند با سرمایه گذاری بلندمدت در این طرح مشارکت داشته باشند و به دولت در موضوع تامین و تولید انرژی برق کمک کنند.
منبع