روح الله مدبر، کارشناس مسائل روسیه در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص اهمیت سفر رئیس جمهور به روسیه و دستاوردهای آن، گفت: با توجه به اینکه جمعه (۲۸ دی ماه) در کرملین توافق راهبردی ایران و روسیه امضا میشود و با توجه به اینکه طی شش ماه گذشته سیگنالهای متعددی از طرف روسها برای همگرایی و همکاری با تهران مخابره شده بود، امیدوارم تهران این توافق را جدی بگیرد و نگاه تشریفاتی به آن نداشته باشد.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به تمایل روسها برای گسترش روابط با ایران، افزود: روسها سیگنالهای متعددی را مطرح میکردند و به عنوان نمونه چند بار خود آقای لاوروف درباره توافق راهبردی مصاحبه کرد و باید توجه داشت تا فرصت طلایی توافق راهبردی به این سمت نرود که صرفاً به یک امضا ختم شود، زیرا بی نهایت فرصت برای همکاری ما با روسیه وجود دارد و فرصت کم نظیری در این شرایطی که در منطقه تحولات چشمگیری را مشاهده میکنیم، وجود دارد.
نفوذ روسیه در آمریکای ترامپ بسیار بالاتر از آمریکای بایدن است
وی ادامه داد: امروز روسیه نفوذش در آمریکای ترامپ بسیار بالاتر از آمریکای بایدن است و ما باید این را بپذیریم که نگاه ترامپ به روسیه بسیار متفاوت از نگاه گروه دموکراتها است و این باعث میشود که اندکی از تنشهای بین آمریکا و روسیه حل و فصل شود و علت اینکه اصرار داشتیم و دائماً به دولت میگفتیم که هر چه سریعتر تا قبل از حضور ترامپ توافق با روسیه امضا شود، به این دلیل بود.
بعد از امضای توافق، روابط ایران و روسیه راهبردی میشود
مدبر تاکید کرد: امروز اگر مسکو ایران را به عنوان شریک راهبردی میبیند و اگر مذاکراتی با آمریکا داشته باشد که به زودی این اتفاق خواهد افتاد، ترامپ با پوتین ملاقات خواهد کرد و اگر ترامپ مسئله تهران را مطرح کند، مسکو به عنوان شریک راهبردیاش از تهران خواهد گفت، زیرا در مقدمه توافق آمده است بعد از امضای این توافق، روابط ایران و روسیه راهبردی میشود.
این کارشناس اوراسیا با بیان آنکه تهران باید برنامه داشته باشد و از این روابط استفاده کند، در خصوص امضای توافق همکاری ۲۵ ساله با چین، گفت: آن توافق در سطح امضای رؤسای جمهور هم نرسید و تا جایی که من خاطرم است در سطح بین وزرای خارجه بود، اما روسها نگاهشان برای همکاری با ایران، با چینیها متفاوت است.
نگاه روسیه به ایران عمیق و راهبردی است
وی افزود: نگاه روسیه به ایران یک نگاه عمیق است و حتی عضویت ایران در شانگهای و بریکس به دلیل کمک و همکاری روسها بود، زیرا برخی از اعضای شانگهای و بریکس تحت نفوذ آمریکا هستند و رویکردشان به عضویت ایران مثبت نبود. حتی در بریکس تا لحظات آخر یکی از اعضای بریکس به هیچ وجه موافق عضویت دائم ایران در بریکس نبود، اما شخص پوتین با آن عضو تماس گرفت و اعلام کرد ایران باید عضو بریکس شود و ایران عضو دائم بریکس شد.
مدبر با اشاره به تلاش غربیها برای عدم حضور ایران در ائتلافهای جهانی، تصریح کرد: حضور در پیمان شانگهای و بریکس یک فرصت طلایی است، زیرا غربیها در برابر ایران تلاش دارند تا کشورمان به ائتلافهای مهم چند بعدی اقتصادی و سیاسی نپیوندد و منزوی باشد تا با تحریمها به ایران فشار بیاورند.
وی با اشاره به حضور ایران در اتحادیه اوراسیا، گفت: در حال حاضر با همکاری روسها ایران عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که دارای یک بازار بزرگ است و اینها نشان میدهد که نگاه روسیه به ایران همگرایانه است. همچنین مسئله بعدی این است که روسیه به شدت پیگیر است تا راه گذر در ایران راه اندازی شود و مشغول سرمایه گذاری است، در حالی که هدف تحریمهای غرب آن است که هیچ کشور خارجی در ایران سرمایه گذاری نکند. در بخش انرژی روسیه برنامه جدی دارد تا سرریز گازشان را وارد ایران کنند، لذا در حال حاضر که با ناترازی انرژی مواجه هستیم، میتوانیم از ظرفیت پمپاژ گاز روسیه استفاده کنیم.
این کارشناس مسائل بین الملل با انتقاد از رویکرد غرب گرایانه برخی رسانههای داخلی، خاطرنشان کرد: دائماً در برخی رسانههای غرب گرا علیه روسیه حمله میشود. این در حالی است که در دو هفته گذشته مکرون از فرانسه، مقامات انگلستان و … علیه کشورمان تهدید و هتاکی میکنند اما همان رسانههای غربگرا و جریان خاص طرفدارش هیچ عکسالعمل جدی به آنها نشان نمیدهند و در مقابل در تلاش هستند به روسیه حمله کنند و روزانه علیه روسیه اخبار منفی و شایعه منتشر میکنند، لذا نگاه برخی سیاسیون ما در خصوص روسیه اشتباه است، در حالی که از این فرصتهای طلایی که ما در همکاری با روسیه داریم، میتوانیم استفاده کنیم.
اروپاییها به دنبال محدود کردن رابطه تهران با مسکو هستند
مدبر با انتقاد از اروپاییها، ادامه داد: در حالی که در همین چند ماه گذشته با تروئیکای اروپایی در حال مذاکره بودیم، آنها به دنبال افزایش تحریمها علیه ایران بودند. از سویی اروپاییها چون میدانند، روسیه در نظم جدید جهانی و در مسیر ائتلاف سازیها و همگراییهایی از جمله بریکس و گرفتن اعضای جدید به این مجموعه و بریکس پلاس در حرکت است، عملاً به دنبال آن هستند که ایران با روسیه رابطه چندانی نداشته باشد و روابط خود را محدود کند، لذا اینجاست که باید برای توافق راهبردی با روسیه برنامه داشت و کار کرد.
وی با اشاره به سخنان هفته پیش وزیر خارجه روسیه در خصوص توافق نامه همکاری مسکو و تهران، گفت: آقای لاوروف هفته پیش در خصوص این توافق نامه گفت که توافق ایران با روسیه چهار فصل دارد و دارای ابعاد اقتصادی، سیاسی، امنیتی و مقابله با تهدیدات مشترک است. همچنین اروپا نگران است ما با روسیه به ائتلاف امنیتی رسیده و با تهدیدهای مشترک بین خودمان از جمله وجود تروریسم در آسیای مرکزی و قفقاز، مبارزه کنیم.
میتوان از برگ روسیه برای تأمین منافع خود استفاده کرد
این کارشناس اوراسیا تاکید کرد: به نظرم باید در ابتدا مسیرمان را درست طراحی کرده و از فرصت و ظرفیت روسیه استفاده کنیم، بعد اگر میخواهیم با اروپا یا هر کس دیگر هم مذاکره کنیم، با دست برتر وارد مذاکره شویم، زیرا در غیر این صورت دستاوردهای مذاکره ما همان مکانیزم ماشه خواهد بود که در برجام نصیب ما شد، در حالی که اگر ایران یک توافق راهبردی با یک قدرت اتمی عضو شورای امنیت داشته باشد، میتواند از برگ روسیه برای تأمین منافع خود استفاده کند.
منبع