فرهنگ پذیرش سرمایه‌گذار؛ حلقه مفقوده توسعه گردشگری چهارمحال و بختیاری

به گزارش ایرنا، صنعت گردشگری به عنوان یکی از ارکان توسعه اقتصادی و اجتماعی در دنیا شناخته می‌شود چرا که این صنعت نه تنها منبع مهمی برای کسب درآمد و افزایش اشتغال به شمار می‌رود بلکه نقش مهمی در ترویج تبادلات فرهنگی، حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی و تقویت هویت ملی و بومی ایفا می‌کند.

برای رونق صنعت گردشگری ظرفیت‌های بسیاری در کشور و در جای جای این مرز و بوم وجود دارد اما در مقابل آن وجود برخی چالش‌ها مانع بهره‌گیری از این فرصت شده است.

در استانی نظیر چهارمحال و بختیاری ظرفیت‌های متعددی برای رونق صنعت گردشگری از کوه‌های سر به فلک کشیده زاگرس و جنگل‌های بلوط و رودخانه‌های خروشان تا زندگی عشایری و جاذبه‌های فرهنگی وجود دارد که با سرمایه‌گذاری روی آن می‌توان این استان را به یکی از قطب‌های گردشگری کشور تبدیل کرد، هرچند این مهم سالهاست مورد غفلت واقع شده و ظرفیت‌های کنونی نقش زیادی در شکوفایی اقتصادی این استان ایفا نکرده است.

بیشتر بخوانید:

توسعه گردشگری چهارمحال و بختیاری در انتظار گشایش‌های دولت چهاردهم

به عقیده برخی از کارشناسان یکی از الزامات رونق گردشگری، سرمایه‌گذاری بخش خصوصی است چرا که با اعتبارات و بضاعت دولتی نمی‌توان به تنهایی کاری از پیش برد و نیاز به همکاری و مشارکت بخش خصوصی است.

سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری شامل بخش‌های مختلفی می‌شود که از جمله مهمترین آن می‌توان به توسعه هتل‌ها و اقامتگاه‌ها، بهبود سیستم حمل و نقل، ایجاد و ارتقای جاذبه‌های گردشگری جدید و بهبود خدمات بهداشتی و امنیتی اشاره کرد و این بخش‌ها به طور مستقیم و غیرمستقیم در جذب و رضایت گردشگران تاثیرگذار است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد یکی از چالش‌های اصلی استان چهارمحال و بختیاری در رابطه توسعه گردشگری، مسائل و مشکلات پیرامون فرهنگ جذب سرمایه‌گذار است.

اما برای تحقق سرمایه‌گذاری بخش خصوصی پیش از هر چیز باید فرهنگ آن را نهادینه کرد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد یکی از چالش‌های اصلی چهارمحال و بختیاری در رابطه توسعه گردشگری، مسائل و مشکلات پیرامون فرهنگ جذب سرمایه‌گذار است.

از مسائل و مشکلات اجتماعی گرفته تا همکاری نکردن برخی از دستگاه‌های اجرایی نظیر بانک‌ها در پرداخت به موقع تسهیلات سبب شده تا سرمایه‌گذاری در بخش گردشگری استان به خوبی انجام نگیرد.

برخوردهای سخت‌گیرانه در صدور مجوزها

فرهنگ پذیرش سرمایه‌گذار؛ حلقه مفقوده توسعه گردشگری چهارمحال و بختیاری

یکی از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی چهارمحال و بختیاری در همین خصوص در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا از رفتارهای سلیقه‌ای و سخت‌گیرانه در خصوص صدور مجوزها در این استان گلایه کرد و گفت: چند سالی می‌شود که بازسای یک مجموعه اقامتی تفریحی را در دست انجام دارم اما همکاری نکردن برخی دستگاه‌ها نظیر شهرداری سبب کُند شدن روند پیشرفت کار شده است.

امیر محمد فاطمی افزود: از سوی دیگر بانک‌ها نیز در پرداخت تسهیلات همکاری مناسبی ندارند و از آنجا که “زمان” در حوزه سرمایه‌گذاری مقوله مهمی است هر چقدر همکاری دستگاه‌ها ضعیف باشد و همکاری نکنند به همان اندازه زمان را از دست داده و طرح توجیه اقتصادی خود را از دست می‌دهد.

وی تصریح کرد: ظرفیت‌های گردشگری در استان بی‌شمار و فرصت مناسبی را برای سرمایه‌گذاری فراهم کرده است اما برخوردهای سخت‌گیرانه و قوانین دست و پا گیر مانع اجرای کار برای سرمایه‌گذار بخش خصوصی شده است.

بیشتر بخوانید:

موانع بورکراتیک جذب سرمایه گذاری در چهارمحال و بختیاری

این سرمایه‌گذار بخش خصوصی در رابطه با چالش‌های پیرامون مساله اجتماعی نیز گفت: در مناطق مختلفی از کشور طرح‌های سرمایه‌گذاری اجرا کردم و باید گفت که مساله اجتماعی و همراهی نکردن مردم بومی مبتلابه تمامی نقاط کشور است اما در چهارمحال و بختیاری نیز معدود افرادی برای اجرای طرح‌های گردشگری چالش‌آفرین می‌شوند.

سرمایه‌گذاری و لزوم همراهی مردم

یکی دیگر از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی استان که سال‌هاست در زمینه هتل‌داری فعال است، ارتقای فرهنگ سرمایه‌گذاری را از ملزومات رونق این صنعت در استان عنوان کرد و گفت: تحقق این مهم یک شبه انجام نمی‌شود بلکه نیازمند گذشت زمان و فرهنگسازی مناسب است.

فریدون رییسی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: زمانی که اقدام به ایجاد هتلی در یکی از شهرستان‌های استان کردم با مشکل اجتماعی روبرو شدم و معدود افرادی از اهالی منطقه مانع کار شدند که در آن زمان گردشگری در هتل ساکن نبود و گرنه بازتاب بدی پیدا می‌کرد از همین رو پذیرش سرمایه‌گذار و ایجاد طرح در مناطق بومی نیازمند فرهنگسازی است.

مردم استان مهمان‌نواز هستند و این استان به همین ویژگی در کشور شهره است اما تعداد انگشت شماری نیز هستند که هنوز نسبت به ورود سرمایه‌گذار و رونق فعالیت‌های اقتصادی و تاثیر مطلوب آن بر زندگی مردم محلی بی‌اطلاع هستند.

این هتل‌دار با سابقه چهارمحال و بختیاری یادآور شد: مردم استان مهمان‌نواز هستند و این استان به همین ویژگی در کشور شهره است اما تعداد انگشت شمار نیز هستند که هنوز نسبت به ورود سرمایه‌گذار و رونق فعالیت‌های اقتصادی و تاثیر مطلوب آن بر زندگی مردم محلی بی‌اطلاع هستند و همین موضوع سبب ایجاد موضع‌گیری در قبال سرمایه‌گذار می‌شود.

رییسی با اشاره به ظرفیت‌های استان در حوزه گردشگری و بهره‌ای که اقتصادی استان می‌توان از این بخش ببرد تصریح کرد: یک نکته دیگر در مورد سرمایه‌گذاری در این بخش این است که سرمایه‌گذاران در ابتدا باید نیازسنجی و بازارسنجی شود و انتظار نداشته باشند در کوتاه‌مدت می‌توانند نظاره‌گر بازگشت سرمایه خود باشند بلکه برای رونق کسب و کار خود باید زمان بدهند و بهتر است که روی تسهیلات بانکی حساب باز نکنند.

وی افزود: زیرساخت‌ها و تاسیساتی که سرمایه‌گذاران در نقاط مختلف استان و کشور فراهم می‌کنند سبب پویایی و تحرک در آن منطقه می‌شود و آثار مطلوبی نظیر جذب گردشگر، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی به همراه دارد از همین رو انتظار می‌رود مردم منطقه نیز با اجرای طرح‌های توسعه‌ای همراهی و همکاری کنند.

۲ روی سکه ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری بخش گردشگری

فرهنگ پذیرش سرمایه‌گذار؛ حلقه مفقوده توسعه گردشگری چهارمحال و بختیاری

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: استان دارای ظرفیت‌های قابل قبولی در حوزه گردشگری طبیعی است که در کنار فرصت‌هایی که برای رونق این بخش فراهم کرده است اما محدودیت‌هایی نیز ایجاد کرده که مانع سرمایه‌گذاری می‌شود.

هادی قاسمی افزود: به طور مثال این استان ۶۰ کیلومتر ساحل در حاشیه زاینده‌رود دارد که با توجه به قوانین و ضوابط موجود نمی‌توان در این مناطق تاسیسات گردشگری ایجاد کرد و یا در مناطق جنگلی و حفاظت شده مجوز ساخت و ساز داده نمی‌شود.

امسال برای ۷۰ طرح سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بخش گردشگری استان موافقت اصولی صادر شد اما تنها ۱۲ طرح موفق به دریافت مجوزهای لازم برای شروع کار شدند.

وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاران متعددی برای اجرای طرح در استان اعلام آمادگی می‌کنند اما بسیاری از آنها به سبب وجود قوانین دست و پا گیر از ادامه کار منصرف شده و از استان خارج می‌شوند تصریح کرد: در سال جاری برای ۷۰ طرح سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بخش گردشگری استان موافقت اصولی صادر شد اما تنها ۱۲ طرح موفق به دریافت مجوزهای لازم برای شروع کار شدند.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه برای صدور مجوز اجرای طرح گردشگری در استان باید ۱۸ استعلام از دستگاه‌ها و نهادهای مختلف گرفته شود اظهار داشت: پس از آنکه هر طرحی موفق به دریافت این استعلام‌ها شد، طرح باید در کمیسیون ماده ۵ یا کارگروه امور زیربنایی به تصویب برسد، در غیراینصورت طرح مجوز قانونی برای اجرا ندارد.

قاسمی افزود: در بسیاری از موارد مشاهده می‌شود که دستگاه‌های مربوطه نسبت به صدور استعلام سخت‌گیرانه رفتار می‌کنند و با کُند پیش رفتن صدور مجوزها، در نهایت سرمایه‌گذار از ادامه کار منصرف شده و طرح به مرحله بهره‌برداری نمی‌رسد.

وی مساله اجتماعی را یکی دیگر از چالش‌های اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری در استان برشمرد و گفت: در برخی موارد مشاهده می‌شود که برخی از مردم مانع اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری می‌شوند که نمونه آن را در روزهای اخیر در “مجتمع گردشگری دره‌ عشق” شاهد بودیم.

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه فرهنگ پذیرش سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در استان هنوز تقویت نشده و ضعیف است و نیاز به فرهنگسازی بیش از پیش است افزود: در حالی که توسعه گردشگری در استان می‌تواند در معیشت و اشتغال مردم منطقه تاثیر مثبتی برجای بگذارد و تحول‌آفرین باشد اما هنوز عده ای انگشت شمار مناطق محلی نسبت به این موضوع بی‌اطلاع هستند و طرح را در تعارض با منافع خود می‌دانند.

قاسمی با اشاره به نقش مهم آموزش در تقویت پذیرش فرهنگ گردشگرپذیری و سرمایه‌گذاری در این بخش تصریح کرد: برای رونق گردشگری در استان باید همه دستگاه‌های وارد میدان شوند و دستگاه‌های فرهنگی در خصوص آموزش به جوامع محلی می‌توانند یاری‌گر اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باشند.

پذیرش سرمایه‌گذار در استان تبدیل به فرهنگ عمومی شود

استاندار چهارمحال و بختیاری از زمانی که سکانداری این استان را از حدود سه ماه گذشته عهده‌دار شده است همواره بر مقوله مهم جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی تاکید و خواستار پهن کردن فرش قرمز برای سرمایه‌گذاران در بخش‌های مختلف شده است.

جعفر مردانی در نشست با اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا داشت نیز به این موضوع اشاره کرد و گفت: با نگاه به اعتبارات دولتی کار پیش نمی‌رود و ما ناگزیر به جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی هستیم و اگر موفق به جذب دست‌کم پنج طرح شویم تحول چشمگیری در استان شکل می‌گیرد.

استاندار چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه پذیرش سرمایه‌گذار باید به فرهنگ عمومی تبدیل شود یادآور شد: با جذب سرمایه‌گذار در بخش‌های مختلف از جمله بخش گردشگری نرخ بیکاری در استان کاهش و اشتغال پایدار حاصل می‌شود و همه از منافع آن بهره‌مند می‌شوند.

به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای بیش از ۸۰۰ جاذبه گردشگری شامل ۱۰۸ جاذبه طبیعی، ۶۷۴ جاذبه فرهنگی و تاریخی، هشت اثر دست‌ساز، ۱۲ روستای هدف گردشگری ملی، ۱۵ منطقه نمونه گردشگری مصوب دولت است.

این استان همچنین ۷۲۷ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی دارد که شامل ۶۲۸ اثر غیرمنقول، پنج اثر منقول، ۷۸ اثر ناملموس و ۱۷ اثر طبیعی است که هر یک از این آثار جاذبه‌ای دیدنی برای دوستداران تاریخ و طبیعت‌گردی است

این استان دارای ۱۲ روستای هدف گردشگری از مناطق ساحلی زاینده‌رود گرفته تا ارتفاعات زردکوه بختیاری است و هریک از روستاها در کنار طبیعت چهار فصل استان در تمامی ایام سال می‌تواند پذیرای گردشگران باشد..

وجود ذخیره‌گاه‌ جهانی زیست‌کره تنگ صیاد و سبزکوه، مناطق حفاظت شده، برخورداری از سه هزار کیلومتر رودخانه، وجود آب و هوای چهار فصل، پایگاه قایق‌رانی و رفتینگ، برخورداری از نخستین سایت سنگ‌فرش پاراگلایدر ایران، وجود مرتفع‌ترین سایت بانجی‌جامپینگ به ارتفاع ۷۵ متر در دوپلان شهرستان اردل در کنار زندگی کوچ‌نشینی عشایر و جاذبه‌های فرهنگی نظیر صنایع‌دستی، سوغات محلی و روحیه مهمان‌نوازی مردم این مرز و بوم، چهارمحال و بختیاری را به یکی از مقاصد گردشگری کشور تبدیل کرده و در سند آمایش سرزمین این استان در کنار کشاورزی و صنعت، گردشگری خود را به یکی از مزیت‌های نسبی این استان برای تحقق توسعه پایدار مطرح کرده است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

ساخت بیمارستان یک‌هزار تختخوابی شهرکرد در دستور کار قرار دارد

به گزارش خبرنگار ایرنا، علی‌ضامن صالحی‌فرد شامگاه سه‌شنبه در نشست با شهردار و اعضای شورای …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ