مهاباد در آستانه خارج شدن از مرز خشکسالی

به گزارش خبرنگار ایرنا، براساس استاندارهای هواشناسی مرز خشکسالی در مهاباد سالانه ۲۵۰ میلی متر بوده که چنانچه طی سال شمسی (اول فروردین تا آخر اسفند) اگر میزان بارندگی از این عدد فراتر رود، از خشکسالی خارج و اگر کمتر از این میزان باشد از لحاظ هواشناسی در دوره خشکسالی قرار خواهد گرفت.

امسال نیز باتوجه به بارش های صورت گرفته در سال شمسی خوشبختانه این آمار به مرز ۲۵۰ میلی متر بارندگی در حوزه شهرستان مهاباد رسیده و طی ماه جاری این شهرستان از مرز خشکسالی خارج خواهد شد.

خارج شدن از مرز خشکسالی در مهاباد به طور حتم به معنی بارندگی مطلوب در سطح منطقه نیست و نباید فراموش کنیم برای رسیدن به میانگین بلند مدت باید میزان بارندگی از مرز ۴۰۰ میلی متر در این شهرستان فراتر رود.

میزان بارندگی در مهاباد نصف شد

رییس اداره هواشناسی مهاباد گفت: از ابتدای سال زراعی تاکنون ۷۷ میلی متر بارندگی در این شهرستان ثبت شده که نسبت به سال آبی گذشته ۱۳ درصد کاهش و نسبت به میانگین بلند مدت ۵۰ درصد کاهش نشان می دهد.

اردلان محمدپور اضافه کرد: این آمار در سطح آذربایجان غربی نیز کاهشی بوده به طوری که میزان بارندگی استان در سال زراعی جاری ۳۲ درصد کمتر از پارسال و ۴۱ درصد کمتر از میانگین بلند مدت است.

وی با بیان اینکه طبق نقشه های هواشناسی بارندگی در بهمن جاری در حد نرمال پیش بینی شده است، افزود: علاوه بر کاهش بارندگی نسبت به مدت مشابه و بلند مدت شاهد افزایش بیش از یک درجه ای میانگین دمای هوا در منطقه نیز هستیم.

پیش بینی کاهش تولیدات کشاورزی

یکی از کشاورزان مهابادی در رابطه با میزان بارندگی و وضعیت بارش ها و اراضی کشاورزی به خبرنگار ایرنا گفت: امسال بارندگی به نسبت به سال گذشته کمتر بوده و چشم انتظار هستیم تا طی ماه های باقی مانده از جمله بهار سال آینده کمبود بارش ها جبران شود.

مهاباد در آستانه خارج شدن از مرز خشکسالی

صابر کریمی افزود: باتوجه به نیاز کشاورزان دشت مهاباد خوشبختانه امسال سهمیه کشت پاییزی از مخزن سد مهاباد تامین و نسبت به آبیاری محصولات و کشت پاییزی طی یک مرحله انجام شده است.

وی با بیان اینکه باتوجه به وضعیت بارندگی پیش بینی ما کاهش میزان تولید گندم در سطح منطقه است، افزود: در صورت تداوم وضعیت بارندگی کم به طور حتم میزان تولید نیز کاهش یافته و اثرات خشکسالی در حوزه کشاورزی ملموس خواهد بود.

وی از مردم و سایر کشاورزان خواست که در مصرف آب و منابع آبی صرفه جویی کنند و افزود: بسیاری از چاه های غیر مجاز در سطح شهر و روستا بدون رویه برای کشاورزی استفاده شده، براین اساس از اداره متولی درخواست داریم نسبت به این بی عدالتی و برخورد با متخلفان وارد عمل شوند.

۵۸ حلقه چاه آب غیرمجاز در مهاباد مسدود شد

مدیر منابع آب مهاباد گفت: امسال و با تلاش کارکنان و گروه گشت و بازرسی منابع آب ۵۸ حلقه چاه آب غیرمجاز در این شهرستان با حکم قضایی مسدود شده است.

خالد رحمانی با بیان اینکه از مجموع پنج هزار و ۳۶۴ حلقه چاه غیرمجاز شناسایی شده در این شهرستان تاکنون یک هزار و ۲۴۶ حلقه از چرخه فعالیت خارج شده اند، افزود: با انسداد این چاه ها سالانه از حجم تخلیه بالغ بر هفت میلیون مترمکعب جلوگیری شده است.

وی اضافه کرد: طبق برنامه ابلاغی امسال نیز ۵۷۹ حلقه چاه غیرمجاز در بخش منابع طبیعی و ۵۲ حلقه در مجاورت چاه های آب شرب در برنامه انسداد قرار دارد و این روند تا پایان سال ادامه دار خواهد بود.

مدیر امور آب مهاباد با بیان اینکه ۶۵ مورد پرونده چاه غیرمجاز به دستگاه قضایی معرفی شده است، اظهار کرد: امسال ۱۹ حکم صادره برای چاه های غیرمجاز صادر شده که مسدودی ۱۵ حلقه چاه اجرا و مابقی هم در دست اقدام است.

مهاباد در آستانه خارج شدن از مرز خشکسالی

رحمانی بیان کرد: امسال ۱۴۰ مورد اخطار نیز به مالکان چاه های غیر مجاز صادر و در کنار آن هم ۴۴ مورد نصب کنترل هوشمند برای چاه های مجوز دار نصب شده است.

وی ادامه داد: برداشت غیرمجاز آب‌های زیرزمینی باعث کاهش این منابع و پایین رفتن سطح آب آنها شده که در بسیاری از مواقع موجب فرونشست اراضی نیز می‌شود.

ارتفاع آب سد مهاباد بیش از سه متر کمتر از پارسال است

مدیر امور آب مهاباد گفت: ارتفاع آب ذخیره شده در پشت سد مهاباد اکنون به یک هزار و ۳۴۲ متر (ارتفاع از سطح دریای آزاد) رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل سه متر و ۳۷ سانتی متر کمتر است.

وی افزود: هم اکنون حجم آب ذخیره شده پشت مخزن سد مهاباد به ۶۱ میلیون مترمکعب کاهش یافته که در مقایسه با سال قبل ۲۰ میلیون مترمکعب کمتر شده است.

وی اضافه کرد: سال گذشته در اواخر دی ماه حجم آب ذخیره شده در سد مهاباد ۸۲ میلیون مترمکعب بود اما امسال به‌دلیل کاهش بارندگی‌ها و کم شدن آب ورودی از رودخانه‌های منتهی به این سد، حجم آب کاهش یافته است.

مدیر امور آب مهاباد بیان کرد: هم اکنون ورودی آب به دریاچه سد در حدود ۱.۴۴ مترمکعب در ثانیه است که سال گذشته ۱۲.۷ مترمکعب بود و خروجی آب نیز در هر ۲ سال مقدار مشابه هشت دهم مترمکعب در ثانیه است.

به گزارش ایرنا، کاهش میزان بارندگی طی یک دهه گذشته باعث شده که اولویت سد مهاباد نیز به تامین آب شرب شهروندان اختصاص یابد.

مدیریت مصرف آب یک امر همه جانبه بوده و ضمن ضرورت رعایت همگان در مصرف منابع آبی موجود، از اجرای طرح های آبیاری و کاهش پرت آب به ویژه در بخش کشاورزی نیز نباید غافل شد.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

بهبود مسیر مرز رازی خوی از برنامه های دولت چهاردهم است

شهرام دبیری روز پنجشنبه در جلسه شورای ساماندهی مبادلات مرزی آذربایجان غربی که با حضور …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ