قالی بروجن ؛ جفرافیای رنگ‌ها

به گزارش ایرنا، فرش چهارمحال و بختیاری به ویژه ۲ نوع «بافت نقش» و«چالشتری» با گل‌های ترنج، لچکی، سرو کاج، گل مینا و با قاب‌های ترکیبی و خشتی‌های چهار ضلعی، یکی از زیباترین آثار هنری ماندگار در این سرزمین است.

فرش دستباف چهارمحال و بختیاری به دلیل استفاده از رنگ‌های طبیعی و گیاهی، دارای رنگ ثابت و اصیل است، به همین دلیل مورد توجه کارشناسان قرار می‌گیرد و برخی طرح‌های به جا مانده قالی استان از دوران صفویه، الهام گرفته از طبیعت و حیوانات است.

قالی این استان در طرح‌های خشتی، لچک ترنج، شکارگاهی، کف ساده، سرو و کاج، حقه ای، قابی و گل مینا بود، که امروزه گل خشتی آن شهرتی جهانی دارد و بافت‌های ریز روستای بارده نیز اکنون به شهرت جهانی دارد.

در تاریخ فرش چهارمحال و بختیاری، قالی در برخی از مناطق از جمله چالشتر، دزک ، دستگرد امامزاده، سورک ، بارده و بروجن رواج داشت.

عمده فرش‌های چهارمحال و بختیاری را «یلمه» شهرستان بروجن ،«گبه ریزباف» شهرستان اردل، فرش «بختیاری» مناطق عشایری و مناطق بختیاری‌نشین و فرش چالشتری در شهرستان شهرکرد تشکیل می‌دهد.

در کنار قالی چالشتری که اکنون شهره بین‌المللی به خود گرفته است، قالی بروجن نیز شهرت خاصی داشت ولی به دلیل گرانی مصالح بافت فرش تولید آن نیز در سالهای اخیر کاهش یافته است.

سال ۱۳۹۷ اعلام شد که فرش دستباف یلمه بروجن به شماره « ۱۲۲- جی آی» در فهرست آثار ملی ثبت شده است که با شناسنامه‌دار شدن آن ، فرش یلمه از خطرهای احتمالی کپی‌برداری به نام دیگر مناطق محفوظ می‌ماند.

استحکام و شیوه بافت، رنگ ثابت گیاهی مورد استفاده در تهیه فرش، استفاده از رنگ‌های تند و گرم، نقشه‌های اصیل و قیمت مناسب صادراتی از ویژگی‌های این نوع فرش عنوان شده است.

قالی بروجن ؛ جفرافیای رنگ‌ها

ضرورت حمایت از فرش بروجن

نماینده مردم شهرستان بروجن در مجلس شورای اسلامی گفت: مشکلات هنرمندان فرش‌بافی، صنایع‌دستی و هنرهای سنتی استان شناسایی تا برای رفع ایرادهای آن اقدام شود و امیدواریم شرایط اقتصادی کشور بهبود یابد.

غلامرضا میرزایی در نخستین همایش فرش دستباف بروجن فرش ایران از دوران باستان تاکنون را دارای موضوع اساسی و نقش محوری دانست و افزود: فرش دستباف همواره دستاوردها و جایگاه‌های اقتصادی، هنری و اجتماعی داشته است.

میرزایی به خلاقیت‌های خاص هنری هنرمندان در فرش‌بافی ایرانی اشاره و تصریح کرد: تولید فرش دستباف از ابتدا تا انتها باعث بهبود روحیه شادابی بین افراد جامعه و هنرمندان می‌شود و در این راستا باید تسهیلات مورد نیاز برای هنرمندان و بافندگان تامین شود.

وی یادآور شد: برای تقویت زیرساخت‌های مختلف برای تسریع در روند توسعه و پیشرفت شهرستان بروجن تمامی تلاش خود را به‌کار گرفته‌ام و در این زمینه کوتاه نخواهم آمد.

میرزایی اظهار داشت: فعال کردن کارگاه‌های فرش‌بافی، صنایع‌دستی و هنرهای سنتی در چهارمحال و بختیاری با اولویت دنبال و عملیاتی شود.

آمادگی اتاق بازرگانی برای کمک به صادرات فرش

رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: این اتاق آمادگی دارد تا برای ارتقای وضعیت فرش دستباف استان با هنرمندان فرش سایر استان‌های کشور ارتباط برقرار کند.

شهرام زارع فارسانی با اشاره به تشکیل و فعال شدن انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف چهارمحال و بختیاری افزود: برنامه‌ریزی برای افزایش صادرات فرش دستباف استان به کشورهای مختلف دنیا باعث ارتقای وضعیت این حوزه می‌شود.

زارع فرش دستباف چهارمحال و بختیاری به ویژه شهرستان بروجن را نیازمند حمایت دستگاه‌های اجرایی استان دانست و تصریح کرد: در این راستا اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شهرکرد همکاری و کمک لازم را می‌کند.

وی یادآور شد: اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی چهارمحال و بختیاری یافتن حلقه‌های مفقوده توسعه استان را در دستور کار دارد تا بتوان زمینه تسریع در روند پیشرفت و آبادانی استان را فراهم کرد.

زارع از برگزاری نخستین جشنواره ملی گز بلداجی پایتخت گز ایران در خردادماه سال آینده خبر داد و اظهار داشت: این جشنواره به مدیریت کمیسیون گردشگری و کسب‌وکارهای وابسته اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان برگزار خواهد شد.

جشنواره‌ای برای معرفی فرش بروجن

رییس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان فرش شهرستان بروجن نیز گفت: اُمیدواریم برگزاری این همایش‌ها به بهبود شرایط معیشتی بافندگان فرش دستباف منجر شود.

امیرهوشنگ پورحیدر تاکید کرد: رونق در حوزه تولید فرش دستباف منجر به اشتغال‌زایی، کاهش نرخ بیکاری و بهبود شرایط اقتصادی بافندگان می‌شود.

براساس نظر هیأت داوران نخستین همایش فرش دستباف بروجن رخشنده یلمه در بخش یلمه، افسانه عظیمی در بخش گل‌پتو و گل‌شرابه‌ای و زبیده هوشمند در بخش سایر دستبافته‌ها مقام نخست را به دست آوردند.

همچنین فاطمه کرمی در بخش یلمه، نسرین باقری در بخش گل‌پتو و گل‌شرابه‌ای و مهناز احمدی در بخش سایر دست‌بافته‌ها رتبه دوم را کسب کردند.

براساس نظر هیات داوران عطری‌جان یلمه در بخش یلمه، نوش‌آفرین ربیعی در بخش گل‌پتو و گل‌شرابه‌ای و اردوان هوشمند در بخش سایر دست‌بافته‌ها مقاوم سوم را کسب کردند.

همچنین از جواهر زندیان به‌عنوان بافنده پیشکسوت فرش دستباف بروجن قدردانی شد.

به گزارش ایرنا، شهرستان بروجن در ۶۰ کیلومتری مرکز چهارمحال و بختیاری واقع شده است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

حوادث رانندگی در چهار محال و بختیاری یک کشته و ۲۴ مصدوم داشت

به گزارش ایرنا، محمود شمسی‌پور روز جمعه با اعلام این خبر افزود: ساعت حدود ۱۱ …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ