به گزارش ایرنا، ثبت زنجیرهای بناهای تاریخی، طرحی است که در سالهای اخیر از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دنبال میشود تا شمار بیشتری از آثار تاریخی کشورمان را در قالب یک پرونده در فهرست آثار جهانی قرار دهد.
شهرام امیری روز یکشنبه در گفتو گو با ایرنا افزود: تک تک مساجد منتخب اصفهان برای قرارگیری در پرونده زنجیرهای مساجد ایرانی از طرف ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حال تدوین نهایی است.
وی گفت: رسول وطندوست مدیر پرونده ثبت جهانی مساجد ایرانی اخیرا به اصفهان سفر و از مساجد برگزیده این شهر برای قرار دادن نام آنها در پرونده بازدید و بررسی میدانی کرد.
امیری گفت: اداره کل میراث فرهنگی با کارشناسان در باره انتخاب مساجد اصفهان به منظور الحاق نام آنها در پرونده ثبت جهانی مشورت کرد و حالا با مشارکت مدیر پرونده و بررسی ملاحظات آن، برای رفع معایب احتمالی و افزایش شانس تایید نهایی بنا در پرونده جهانی، وارد عمل شده است.
وی افزود: با تکمیل این روند و در صورت وجود ایرادها و رفع آنها، پرونده به یونسکو ارسال میشود و پیش از تشکیل جلسه شورای جهانی ثبت، نمایندگان این سازمان جهانی با سفر به ایران و اصفهان و سایر استانها، پرونده را با واقعیت آثار میراث فرهنگی موجود تطبیق میدهند.
به گفته امیری، با تایید کارشناسان یونسکو، پرونده ثبت جهانی مساجد ایرانی در شورای ثبت جهانی مطرح خواهد شد.
سخنگوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اصفهان ابراز امیدواری کرد که با تایید نهایی همه مساجد تاریخی برگزیده اصفهان، تعداد آثار ثبت جهانی این شهرموزه افزودهتر از پیش و نصف جهان بواسطه آثار جهانیاش، بیشتر به جهانیان معرفی شود.
به گزارش ایرنا، در سالهای گذشته پرونده «باغ ایرانی»، «قنات ایرانی» و «کاروانسرای ایرانی» از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای ثبت در فهرست آثار یونسکو(سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد) به این سازمان ارسال شد و ۹ باغ، ۱۱ قنات ایرانی و ۵۴ کاروانسرا در سراسر ایران به ثبت جهانی رسیدند.
اصفهان در همه این پروندهها بیشترین تعداد و سهم چشمگیری داشت و حالا به گفته مقامات میراث فرهنگی این استان، این خطه در پرونده زنجیرهای «مساجد ایرانی» که وزارتخانه در ۲ سال اخیر اقدام به مطالعه میدانی و مستندنگاریهای لازم برای تکمیل آن کرده است، نیز سهم بیشتری نسبت به سایر استانهای کشور دارد
در این میان، مسجد «جامع عتیق» اصفهان بعنوان نخستین مسجد چهار ایوانی از معماری ایرانی بخصوص ایوان برای ساخت بنا بهره گرفته است.
در ساخت این مسجد از معماری عربی فاصله گرفته شده و الفبای مهرازی(معماری) ایرانی، نخستین بار در ساخت مسجد به کار رفته است.
مساجد «جامع اردستان»، «جامع نائین»، «جامع عباسی» و «شیخ لطفالله» اصفهان، «جامع گلپایگان»، «آقا بزرگ کاشان» با معماری «گودال باغچه» (ویژه نواحی گرم و خشک مرکز ایران) و شمار بسیاری از مساجد استان، معماری عبادتگاه مسلمانان ایران را از اوایل دوران اسلامی تا دوران معاصر، نمایندگی میکند.
استان اصفهان با بیش از ۲۲ هزار اثر تاریخی شامل یکهزار و ۹۴۰ اثر ملی و ۱۵ اثر ثبت جهانی مشتمل بر «میدان نقش جهان»، «باغ چهلستون»، «باغ فین کاشان» و مسجد «جامع عتیق»، سه قنات به نامهای «وزوان» ،«مزدآباد» و «مون » و هشت کاروانسرای «گز»، «شیخعلیخان»، «امینآباد»، «مرنجاب»، «کوهپایه»، «گبرآباد» و «نیستانک»، همچنین افزون بر ۶۰۰ خانه تاریخی و جاذبههای مختلف طبیعی، فرهنگی، مذهبی و تفریحی یکی از قطبهای گردشگری ایران محسوب می شود.
منبع