به گزارش ایرنا، نان یکی از اجزای اصلی و ضروری سفره ایرانیها است و به واسطه اعتقاداتی که از گذشته تاکنون وجود دارد، نان همواره در بین مردم از جایگاه ویژهای برخوردار است و مایه برکت و رزق و روزی به شمار میرود.
متخصصان امر عنوان میکنند نان علاوهبر تامین سهم زیادی از انرژی روزانه، بخشی از مواد مغذی از جمله پروتئین و برخی اسیدهای آمینه ضروری، ویتامینهای گروه B، ویتامین E، منیزیم، آهن، روی، مس، منگنز و کروم را به بدن میرساند و هرکدام از این املاح در مهمترین فرایندهای سوخت و ساز و تامین ایمنی و سلامت بدن نقش اساسی دارد.
اگر چه در گذشته عطر و طعم دلانگیز نان تازه خاطرهای خوش از سفرههای سنتی ایرانیان در ذهن تداعی میکرد اما در گذر زمان نانهای سفید و تصفیه شده جایگزین نانهای سنتی و کامل شد و این موضوع به عقیده پزشکان تهدید برای سلامت مردم جامعه است.
نان کامل به چه نانی گفته میشود؟
نانهایی که با آرد کامل طبخ شود، رنگ تیرهتری دارد و این رنگ تیره به معنای افت کیفیت نیست بلکه به دلیل بالا بودن سبوس آرد است.
آرد کامل حاوی جوانه و سبوس است و به همین دلیل منبع غنی از فیبر و ویتامینهای گروه B، منیزیم، سلنیوم، روی و ترکیبات آنتی اکسیدان است.
گلایه شهروندان: دسترسی ضعیف به نان کامل
با توجه به اهمیت استفاده از نان کامل و توصیه پزشکان، برخی از شهروندان از این موضوع گلایه دارند که نانواییها نان کامل پخت نمیکنند و دسترسی نان کامل برای آنها وجود ندارد.
خانم حسینی یکی از شهروندان عنوان میکند که نانواییهای فعال در محله آنها نان سفید پخت میکنند و آنها برای تامین نان سبوسدار مجبور هستند به محله دیگری مراجعه کنند و این موضوع سختیهایی برای آنها تحمیل میکند.
شهروند دیگری هم عنوان میکند که نه تنها نان پخت شده در استان از کیفیت خوبی برخوردار نیست بلکه معدود نانواییهایی که اقدام به پخت نان سبوسدار میکنند هم کیفیت بالایی ندارند و بخش زیادی از آن دورریز میشود و هم اینکه قیمت بالایی دارد و تهیه آن برای همه اقشار امکانپذیر نیست.
در مقابل مسوولان اتحادیه نانوایان شهرستان شهرکرد عنوان میکند که استقبال ضعیف مردم سبب شده تا نانواییها اقدام به پخت نان کامل نکنند و اگر مردم استقبال کنند واحدهای زیادی تبدیل به نان کامل پز تبدیل میشوند.
استقبال ضعیف مردم استان از نان کامل
رییس اتحادیه نانوایان شهرستان شهرکرد در گفتوگو با خبرنگار ایرنا گفت: از حدود ۳۲۰ واحد صنفی نانوایی در شهرستان تنها یک واحد نانوایی اقدام به پخت نان کامل میکند.
محمد رضا غفاری افزود: در حال حاضر آرد کامل دولتیپز در اختیار نداریم و تنها واحد نان کامل پز در استان، به صورت آزاد فعال است اما تلاش شده برای فرهنگسازی مصرف نان کامل در استان نان عرضه شده از سوی این واحد با قیمت کمتر به دست مردم برسد.
وی با بیان اینکه اگر تقاضا برای مصرف نان کامل در شهرستان افزایش پیدا کند تعداد نانواییها فعال در این بخش نیز افزایش داده میشود تصریح کرد: نان کامل به سبب رنگ تیره و بافت ضخیم کمتر مورد استقبال مردم قرار میگیرد و از آنجاکه مردم استان مدتهاست که عادت به مصرف نان سفید کردهاند برای تغییر ذائقه آنها و حفظ سلامتی جامعه باید بیش از پیش به تبلیغ و فرهنگسازی استفاده از نان کامل اقدام شود.
رییس اتحادیه نانوایان شهرستان شهرکرد، در پاسخ به گلایه مردم در خصوص کیفیت پایین نان در استان نیز گفت: مهمترین علت در این خصوص پایین بودن قیمت نان است چرا که وقتی قیمت نان پایین بود صاحب نانوایی نمیتواند دستمزد مناسبی به افراد مجرب و باتجربه بدهد و مجبور است از افراد مبتدی و کارنابلد استفاده کند و همین موضوع کیفیت نان پخت شده را کاهش میدهد.
مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری نیز درصدد است تا مصرف نان کامل را در استان بیش از گذشته ترویج دهد و تلاش میکند تا در کارگروه سلامت و امنیت غذایی دستگاههای دیگر را همراه کند تا یکی از چالشهای جدی سلامتی مردم استان که استفاده از نان سفید را از میان بردارد و در این میان پخت نان کامل را به صورت پایلوت در برخی نقاط استان به مراحله اجرا گذاشته است.
پخت نان کامل در استان به صورت پایلوت
معاون فنی مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری در همین خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به اینکه اقبال عمومی برای مصرف نان کامل در استان پایین است تلاش داریم تا با آموزش به نانواییها و ترغیب آنها به پخت نان کامل، این ماده غذایی ارزشمند را بیشتر در دسترس مردم قرار دهیم.
سمیه جوادی افزود: در حال حاضر سه واحد نانوایی پخت نان کامل در استان به صورت پایلوت فعال شده است و چنانچه استقبال مردم از این نان بیشتر شود تعداد واحدها را افزایش میدهیم.
وی فرهنگسازی را مهمترین عامل در افزایش استفاده از نان کامل عنوان کرد و گفت: به سبب اینکه نان کامل با آرد سبوسدار با عیار بالای ۱۸ درصد پخت میشود، رنگ تیرهای دارد و بافت آن ضخیم و سفت میشود برای مصرفکننده جذابیتی ندارد از همین رو به از بتوان با آموزش به نانواییها در طبخ نان باکیفیت اقدام کرد و از سوی دیگر مزایای استفاده از نان کامل برای مردم تشریح شود، میتوان در ترویج بهتر مصرف نان کامل موثرتر عمل کرد.
معاون فنی مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی در مقوله مهم سلامت تنها ۲۵ درصد نقش دارد و ۷۵ درصد دیگر آن برعهده نهادها و ارگانهای دیگر است یادآور شد: در فرهنگسازی مصرف نان کامل باید همه دستگاهها ورود پیدا کنند و انتظار میرود رسانهها نیز در تشریح و تبیین اهمیت غذایی نان کامل نیز مسئولان را یاری دهند.
نان کامل چه فوایدی برای سلامتی دارد؟
یک متخصص تغذیه ورژیم درمانی نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا به تشریح فواید نان کامل بر سلامتی مردم پرداخت و گفت: نان حاوی آرد کامل علاوهبر اینکه به تامین روزانه فیبر مورد نیاز باعث بهبود خونرسانی، کنترل قند خون و حفظ سلامت دستگاه گوارش میشود.
سیاوش فاضلیان با بیان اینکه کامل کامل از اردی تهیه میشود که هر سه بخش دانه گندم شامل سبوس، جنین و اندوسپرم در آن حفظ شده باشد، اظهار داشت: نان کامل حاوی ویتامینهای گروه B مانند تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین است که هر برای سلامت مغز و عملکرد بهتر آن مفید است.
این متخصص تغذیه یادآور شد: این در حالی است که نانی که با آرد سفید تهیه میشود، خطر اضافه وزن و چاقی، بیماریهای غیرواگیردار به ویژه دیابت، چربی خون بالا و بیماریهای قلبی عروقی و سرطانها را افزایش میدهد.
فاضلیان افزود: نان سبوسدار یا نان کامل قادر است از جذب کلسترول بد، افزایش تریگلیسیرید، نوسانات فشار خون، سکته قلبی و مرگ و میرهای ناشی از ناراحتیهای قلبی جلوگیری کند.
چهارمحال و بختیاری با ۱۲ شهرستان جمعیتی بیش از یک میلون نفر دارد و سرانه آرد در این استان به ازای هر نفر هشت کیلوگرم است.
منبع