به گزارش ایرنا، گذرِ تاریخی کمر زرین در یکی از کهنترین نقاط اصفهان و در نزدیک مسجد «جامع عتیق» این شهر قرار دارد؛ یافتههای باستانشناسی در این محل از پیش از اسلام تا دوره قاجار قابل ردیابی است و بررسی در باره قدمت آثار کشف شده در آن همچنان ادامه دارد.
محمدعلی ایزدخواستی روز چهارشنبه در گفتوگو با ایرنا افزود: مرمتکاران در روزهای اخیر حین مرمت یافتههای باستانشناسی کمرزرین به یک سنگابِ مختص هدایت و تقسیم آب برخورد کردند.
وی اضافه کرد: بررسیها و مطالعاتِ روی این سنگاب ادامه دارد و هنوز دوره تاریخی آن تخمین زده نشده است.
به گفته ایزدخواستی، بر اساس نظر باستان شناس مقیم در کمرزین، عملیات مرمت یافتههای پیشین و سنگاب تازه کشف شده، در حال انجام است.
وی گفت: بعد از اتمام مرحله نخست باستانشناسیِ کمرزرین در نیمه نخست سال، در مرحله تحلیل دادهها و مرمت یافتهها هستیم که هنوز هم ادامه دارد.
ایزدخواستی افزود: مرمت یافتههای تاریخی کمرزرین نیز از مهر امسال شروع شد و روند آن نیز بدون توقف استمرار دارد.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان با اشاره به اتمام عملیات باستانشناسی در محدوده حفاری شده کمر زرین گفت: مرمت کاران در این مکان در حال مرمت یافتههای باستان شناسی هستند و اگر در این بین به دادهها و شواهد تاریخی دیگری برخورد شود، با حضور باستانشناسِ ناظر و مقیم، این یافتهها ثبت، ضبط و در باره آنها تصمیم گیری میشود.
وی افزود: همزمان با اقدامات مرمتی و تحلیل یافتههای باستانشناسی، احداث یک پیادهراه در روزهای اخیر و در کنار این سایت تاریخی نیز شروع شده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی اصفهان افزود: طراحی این پیادهراه توسط سازمان نوسازی و بهسازی شهر انجام شده است و اساتید گروههای معماری باستانشناسی و مرمتِ دانشگاه هنر اصفهان مشاور و همکار ما در طرح ساماندهی گذر کمرزرین بودهاند.
ایزدخواستی یادآور شد: سه حوزه اساسی شامل شناخت، طراحی و اجرا در کمرزین دنبال میشود که عملیات باستان شناسی در کمرزرین در حوزه شناختی قرار دارد.
وی افزود: فعلا عملیات باستانشناسی پایان پذیرفته و اکنون طرحی که برای ساماندهی مسیر این گذر و سایت موزه طراحی و به تایید اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی رسیده، در حال اجراست.
ایزدخواستی گفت: به منظور حفاظت یافتههای باستانشناسی این محدوده از باد و باران، یک سقف حفاظتی در اوایل پاییز در گذر کمرزرین نصب شد.
به گزارش ایرنا، سال گذشته عملیات گودبرداری با لودر برای احداث گذر کمرزرین به تخریب لایههای باستانی و مشهود شدن شواهدی از ۲ سازه معماری، منجر و در نتیجه این کار، متوقف و عملیات باستانشناسی با توافق بین پژوهشگاه میراث فرهنگی، سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان و دانشگاه هنر آغاز شد.
تاکنون در عملیات باستانشناسی کمرزرین، آثاری مانند یک سازه آبی منقوش متعلق به دورانِ پیش از حمله مغول به اصفهان، یک کوره سُفال، یک سازه معماری متعلق به دوران متاخر اسلامی، دیوارههای سنگی و کفهای آجر فرش احتمالا سلجوقی و بتازگی نیز یک سنگاب کشف شده است.
منبع