تلاش دولت چهاردهم برای توسعه معادن خراسان‌شمالی

به گزارش ایرنا، ۲۸ ماده از ۶۸ ماده معدنی که در کشور شناسایی شده در پهنه خراسان شمالی وجود دارد و آمارها از استخراج سالانه پنج میلیون و ۸۰۰ هزار تُن ماده معدنی از معادن این استان حکایت دارد، اما تاسف بار است که بخش زیادی از آن به صورت خام فروشی از استان خارج می شود.

سابقه امر نشان می دهد که معادن خراسان شمالی به صورت غیرکارشناسی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد و تولیداتشان هم بیشتر به استخراج مواد اولیه انواع مصالح ساختمانی و پروژه‌های عمرانی محدود است.

باریت، مرمر، کلسیت، هماتیت، روی و سرب از جمله مواد معدنی در خراسان شمالی است، به جای اینکه از کارخانه‌ها با سود چند برابری فرآوری شود در دل این خاک نهفته است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که معادن کلسیت و هماتیت استان غیرفعال و هشت معدن باریت در شهرستان راز و جرگلان به صورت نیمه فعال مواد اولیه صنعت رنگ‌سازی و حفاری نفت را تولید می‌کند و در عمل هیچ سودی از آن عاید استان نمی‌شود.

نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی، طولانی بودن فرآینده پاسخگویی به استعلام‌ها، کمبود ناوگان و فرسوده بودن ماشین آلات و کمبود نقدینگی از جمله مشکلات پیش روی معدن کاران این خطه از شمال شرق کشور است که باید در این زمینه چاره‌اندیشی شود.

تلاش دولت چهاردهم برای توسعه معادن خراسان‌شمالی

نبود واحد فرآوری

نائب رییس خانه معدن خراسان شمالی با انتقاد از نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش معدن در استان گفت: تنها واحد فرآوری در خراسان شمالی کارخانه آلومینای ایران واقع در شهرستان جاجرم است و قریب به اتفاق مواد معدنی در این استان خام فروشی می‌شود.

علی اصغر شادمانی اظهار کرد: این مشکلات موجب شده تا بخش زیادی از معادن این استان غیرفعال شود و آنان که فعال هستند با ظرفیت کم و ناچیز فعالیت داشته باشند.

معادن خراسان شمالی ماشین آلات مورد نیاز را برای استخراج در اختیار ندارند و برای تهیه ماشین آلات نیاز به تسهیلات دارند

وی خاطرنشان کرد: معدن موهبت الهی است که می تواند سبب تحول در این استان محروم شده و اقتصاد را رونق دهد اما در استان هم افزایی مناسبی برای توسعه فعالیت معادن وجود ندارد.

شادمانی یکی دیگر از مشکلات معادن خراسان شمالی را فرسوده بودن ناوگان و ماشین آلات دانست و بیان کرد: معادن خراسان شمالی ماشین آلات مورد نیاز را برای استخراج در اختیار ندارند معادن استان برای تهیه ماشین آلات نیاز به تسهیلات دارند اما بانک ها در این زمینه کوتاهی می کنند و پروانه بهره برداری معادن را به عنوان وثیقه نمی پذیرند و دست معدن کاران از تسهیلات بانکی کوتاه است.

وی اظهار کرد: کمبود ماشین آلات از مشکلات مهم معدن کاران استان است بیشتر این معدن کاران توان مالی برای خرید این ناوگان را ندارند، بخش زیادی از ناوگان استیجاری و فرسوده است.

تلاش دولت چهاردهم برای توسعه معادن خراسان‌شمالی

رایزنی برای فعال کردن معادن

معادن خراسان شمالی گنج نهفته، ظرفیتی مهم برای ترمیم اقتصاد زخم خورده این خطه از کشور است که در گرداب خام فروشی گرفتار مانده و انتظار توسعه صنایع تکمیلی را می کشد ولی شرایط حاکی از این است که مسوولان دولت چهاردهم به اهمیت معادن استان پی برده و در صددند تا این گنج خفته در خاک را نمایان کنند.

استانداری خراسان شمالی و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) در راستای تحقق مصوبات سفر استانی رئیس جمهور تفاهم نامه‌ای با هدف فعال سازی توانمندی های معدنی و صنایع استان امضا کرد.

این تفاهم نامه که به تازگی بین «بهمن نوری» استاندار و «محمد آقاجانلو» معاون وزیر صمت و رییس هیات عامل ایمیدرو مبادله شد بر ایجاد شرایط مناسب برای رشد فعالیت واحدهای معدنی و همچنین سرمایه گذاری برای ایجاد ارزش افزوده تاکید داشت.

استانداری خراسان شمالی و ایمیدرو در راستای تحقق مصوبات سفر استانی رئیس جمهور تفاهم نامه‌ای با هدف فعال سازی توانمندی های معدنی و صنایع استان امضا کرد.

معاون وزیر صمت و رییس هیات عامل ایمیدرو در این مراسم با برشمردن پتانسیل های اکتشافی خراسان شمالی بر تسریع گواهی کشف و پروانه اکتشاف و اجرای طرح های معدنی در این خطه تاکید کرد.

محمد آقاجانلو با بیان اینکه ایمیدرو از ایجاد واحدهای فرآوری مواد معدنی حمایت خواهد کرد گفت که فعال سازی معادن کوچک، توسعه واحدهای فرآوری و کمک به رشد ارزش افزوده در استان از جمله برنامه هایی است که در دستور کار این سازمان در خراسان شمالی قرار دارد.

«محمد علوی مقدم» سرپرست معاونت عمرانی استانداری خراسان شمالی نیز پیشتر گفته بود که ۷۰ معدن راکد در استان وجود دارد و شورای معادن با دستور استاندار به زودی تشکیل خواهد شدکه با مشارکت بخش خصوصی و بهره مندی از ظرفیت داخلی، بومی و ملی این موضوع را در دستور کار قرار می دهیم.

براساس آمارهای رسمی؛ سالانه فقط پنج میلیون و ۸۰۰ هزار تن ماده معدنی از معادن خراسان شمالی استخراج می‌شود و از ۲۵۰ معدن ثبت شده، کمتر از نیمی از آن‌ها فعال و مابقی غیرفعال است.

این اعداد و ارقام نشان می‌دهد؛ خراسان شمالی دارای ظرفیت عظیم معدنی بوده که در صورت استفاده صحیح از آن می‌توان اقتصاد استان را با پیشرفت چشمگیری مواجه کرد.

خراسان شمالی با یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

آماده باش هلال احمر خراسان‌شمالی در پی هشدار هواشناسی

به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی جمعیت هلال‌احمر خراسان شمالی ابوالفضل محبان روز …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ