[ad_1]
به گزارش ایرنا، روزنامه الاخبار لبنان امروز در گزارشی درباره آخرین تحولات سیاسی و میدانی یمن نوشت: در شرایطی که وضعیت یمن بین دو مقوله نه صلح و نه جنگ در نوسان است، در روزهای اخیر نشانههای سیاسی از طریق مواضع همه طرفها و نشانه های میدانی از طریق تحرکات نظامی عربستان و آمریکا در چند جبهه نبرد هویدا شده است. این نشانه ها حکایت از آن دارد که مقدماتی برای از سرگیری درگیریها – در انتظار اعلام رسمی شکست میانجیگریهای منطقهای و بینالمللی کنونی در کشور عمان و جاهای دیگر به منظور تمدید آتشبس- وجود دارد اما در واقع در پشت صحنه و دالان های سیاسی در صنعا و ریاض چیزی بسیار متفاوت از این اظهارنظرها و مواضع سیاسی و تحرکات نظامی در جریان است که بیانگر تمایل همه طرفها برای پایان دادن به جنگ وجود دارد. در این میان، آنچه تاکنون مانع از این امر و پایان خوش کار شده است، ادامه اصرار سعودیها برای رسیدن به “یک بسته کامل و یکجا” برای بحران است که همزمان از عربستان “یک چهره پیروز” بدست دهد.
به عقیده این روزنامه، تحرکات نظامی عربستان و امارات در قبال استان های شرقی و جنوبی سرشار از نفت و بنادر راهبردی و تلاش امارات برای تحکیم سیطره خود بر دو جزیره سقطری و عبدالکوری یمن و تقویت نفوذش در جزیره راهبردی مشرف بر تنگه باب المندب و خطوط کشتیرانی بین المللی ساحل غربی، همگی منعکس کننده داغ بودن مذاکرات دوجانبه مستقیم بین صنعا و ریاض یا آن مذاکراتی است که با میانجیگری عمان بین دوطرف در مسقط در جریان است. مذاکرات تمدید آتش بس به خاطر مخالفت ریاض با خواسته های دولت نجات ملی یمن در صنعا است. دولت نجات ملی یمن ائتلاف سعودی خواسته که صدور نفت یمن به شرطی امکان پذیر خواهد بود که درآمد حاصل از فروش نفت خام جهت تامین حقوق کارکنان نظامی و غیرنظامی دولت یمن اختصاص یابد اما سعودی ها تا کنون در پاسخ مثبت دادن به این درخواست از خود سهل انگاری نشان داده اند.
منابع عربی آگاه از روند مذاکرات در گفت وگو با الاخبار فاش کردند که از لحظه ای که آتش بس در دوم اکتبر گذشته پایان یافته تماس مستقیم میان دولت سعودی و صنعا قطع نشده است. منابع مزبور افزودند که دیدارهای مستقیم متعددی میان دو طرف در صنعا و ریاض تا کنون شکل گرفته است که آخرین آنها چند روز پیش انجام شد و طی آن یک هیات سیاسی سعودی بلندپایه از صنعا دیدن به عمل آورد و با رهبران بلندپایه دولت نجات ملی و جنبش انصارالله دیدار و گفت وگو کرد و طی آن موضوع آتش بس و شرایط تمدید آن و سقف تسهیلاتی که عربستان می تواند در این خصوص ارائه دهد، مورد بحث و بررسی قرار گرفت و قرار شد در دیدار بعدی موضوع مدت زمان آتش بس نیز مورد تبادل نظر و سپس شرایط راه حل نهایی و مقتضیات آن مورد کنکاش قرار گیرد.
منابع یاد شده تاکید کردند: هیات سعودی در مسائل متعددی به ویژه موضوع پرداخت حقوق کارکنان نظامی و غیرنظامی یمن و مسائل مربوط به آن و تامین منابع مالی موردنیاز برای آن و همچنین برطرف کردن موانع فرا روی سایر مسائل از جمله گشوده شدن راه ها و تنوع بخشیدن به پروازهای رفت و برگشت مسافربری در فرودگاه صنعا نرمش قابل توجهی از خود نشان داد.
همچنین هیات سعودی مزبور به یمنی ها پیشنهاد داد تا یک هیات رسمی به ریاست مهدی المشاط رئیس شورای عالی سیاسی یمن به ریاض بفرستند تا مشورتهای بیشتری صورت گرفته و زمینه برای دستیابی به نتایج عملی در مذاکرات فراهم شود.
عربستان سعودی از ششم فروردین ۹۴ در قالب ائتلافی از چند کشور عربی از جمله امارات و با کمک و چراغ سبز آمریکا، حملات گستردهای را علیه یمن- فقیرترین کشور عربی- آغاز کرد تا به بهانه بازگرداندن عبدربه منصور هادی رئیس جمهوری مستعفی و فراری این کشور به قدرت، به اهداف و زیادی خواهیهای سیاسی خود جامه عمل بپوشاند اما در سایه مقاومت دلاورانه مردم و نیروهای مسلح یمن و عملیات موشکی و پهپادی ویژه آنها در رسیدن به این اهداف شکست خورد و مجبور به قبول آتش بس شد که این آتشبس نیز پس از سه مرحله دو ماهه در نتیجه کارشکنیهای ائتلاف متجاوز عربی پایان یافت و دیگر تمدید نشد.
منبع