به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اسپوتنیک، کاخ سفید اعلام کرده است که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا رسماً نامه نامزدی «مایکل اسفراگا» به عنوان سفیر آمریکا در امور قطب شمال را به مجلس سنا ارسال کرده است.
اسفراگا پس از تأیید وزارت امور خارجه در اوت گذشته، اولین فردی است که سمت سفیر آمریکا در قطب شمال را به دست میآورد.
در نامه بایدن به سنا آمده است: «بسیار خوشحالم که دکتر مایک اسفراگا را به عنوان سفیر آمریکا در منطقه قطب شمال معرفی کنم. این امر ایالات متحده را یک قدم به داشتن نمایندگی دیپلماتیک اختصاصی و سطح بالا در قطب شمال نزدیک تر میکند، که این امکان را خواهد داد تا طیفی از اولویتهای سیاست ایالات متحده در یک زمان حیاتی مورد بررسی قرار گیرند.»
اسفراگا به عنوان رئیس کمیسیون تحقیقات قطب شمال در سال ۲۰۲۱ توسط بایدن به این مقام منصوب شد و در حال حاضر به عنوان رئیس کمیسیون تحقیقات قطب شمال فعالیت میکند. اسفراگا به عنوان جغرافی دان، در اتاقهای فکر، دانشگاه آلاسکا و در شورای مشورتی علمی امور بین الملل کار کرده است.
۵ ماه پیش در شهریورماه گاردین گزارش داده بود که آمریکا قصد دارد با هدف رسیدگی به امور کشورهای شمالگان و گروههای بومی و سایر شرکای خود در این مناطق، بهزودی برای قطب شمال سفیر سیار منصوب خواهد کرد. «ودانت پاتل»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به این موضوع گفته بود: قطب شمال منطقهای صلحطلب، باثبات، غنی و با تمایلات تعاملی بوده و از لحاظ راهبردی، برای آمریکا بسیار حائز اهمیت است.
برخلاف سفیر ثابت که کارش معمولاً به یک کشور یا سفارت، محدود میشود، سفیر سیار میتواند در چند کشور همسایه، یا یک منطقه فعالیت کند یا در سازمانهای بینالمللی مثل سازمان ملل متحد یا اتحادیه اروپا، دارای کرسی باشد.
به نوشته گاردین، افزایش سطح هشدارها در این منطقه که در مقایسه با سایر مناطق بسیار بالاتر است، احتمال تردد کشتیهای تجاری و نظامی را از این گذرگاه آبی تشدید کرده است. روسیه با استقرار زیردریایی و جنگنده، حضور خود را در قطب شمال افزایش داده و این در حالی است که احداث ایستگاههای تحقیقاتی توسط چین، به نوعی مقدمهای است بر حضور گستردهتر پکن در این منطقه.
اوایل سال جاری و در پی آغاز ریاست دورهای روسیه در شورای شمالگان (متشکل از کانادا، دانمارک، فنلاند، ایسلند، نروژ، روسیه، سوئد و آمریکا)، هفت کشور از هشت کشور عضو، مشارکت خود را با این شورا به حالت تعلیق درآوردند.
اقدام آمریکا برای تعیین سفیر سیار در قطب شمال پس از آن مطرح شده است که ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز جمعه با استقبال از سرمایهگذاریهای کانادا در سامانههای پدافندی آمریکای شمالی گفته بود: توانمندیهای روسیه و چین در قطب شمال، چالشی راهبردی برای ناتو به شمار میرود.
منبع