حجتالاسلام حمید رهبرشاد، رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان بندر انزلی در گفتوگو با ایکنا از گیلان، در خصوص موقوفات ثبت شده در این شهرستان اظهار کرد: هم اکنون ۸۴ موقوفه در شهرستان بندر انزلی در سامانه جامع موقوفات سازمان اوقاف و امور خیریه ثبت شده که از این تعداد ۳۷ موقوفه و ۴۶ مسجد و همچنین یک موقوفه غیرمتعارفی و اشتراک التولیه است.
وی با بیان اینکه تمام موقوفات شهرستان متصرفی است به همراه یک وقف غیرمتصرفی و اشتراکات التولیه که به صورت مشترک با متولی، امورات آن انجام میشود، افزود: یک حسینیه و همچنین یک دارالقرآن ثبت شده موقوفی نیز در شهرستان بندر انزلی وجود دارد.
رهبرشاد در خصوص رقبات متصرفی شهرستان بندر انزلی تصریح کرد: رقبه زیرمجموعه موقوفه است هر موقوفه ممکن است دارای چندین رقبه باشد که تعداد رقبات متصرفی شهرستان بندر انزلی ۲۳۰ مورد بوده و رقبات اشتراک التولیه ۱۱ مورد است. قطعا این عدد بیشتر بوده ولی یا ثبت نشده و یا مدارک آن کامل نیست که هنوز در سامانه وارد و ثبت نشده ولی این به معنای آن نیست که موقوفات شهرستان در همین تعداد منحصر باشد بلکه نیاز است در بحث شناسایی بیشتر تلاش کنیم.
رهبرشاد گفت: از شهروندان میخواهیم چنانچه در شهرها و روستاها از موقوفاتی مطلع هستند و یا مدارکی مبنی بر موقوفه بودن مکانی اطلاع دارند آن را به اداره اوقاف اطلاع دهند تا بتوانیم پیگیریهای اوقافی را انجام دهید و واقفینی که به نیتی وقف انجام دادهاند حق آنها ضایع پایمال نشود.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان بندر انزلی با بیان اینکه یکی از وظایف اوقاف صیانت از موقوفات و اجرای نیات واقفین به نحو احسن و اکمل است، تصریح کرد: در حال حاضر ۳۹ موقوفه با نیت مذهبی، ۳۷ موقوفه با نیت خیریه، ۶ موقوفه با نیت اجتماعی و پنج موقوفه نیز در ارتباط با مدارس و علوم دینی است که از درآمد این موقوفات نیات واقفین به اجرا در میآید.
رهبرشاد با بیان اینکه در همه ادارات اوقاف مشاوره وقف به شهروندان و علاقمندان به مشارکت در این حوزه ارائه میشود، گفت: این مسأله در تمام طول سال انجام میشود و این اقدام در ایام دهه وقف که مقارن با اواخر ماه صفر و آغاز ماه ربیع الاول است و هر ساله اوقاف برنامههای متنوع و ویژهای در این ایام دارد، معمولا ایستگاههای مشاوره در بقاع متبرکه دایر میشود تا دسترسی به این مشاورهها آسانتر باشد.
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان بندر انزلی تصریح کرد: تلاش میشود در صورت تمایل واقف نیات را به سمت نیازهای روز هدایت کنیم که از جمله آن اشتغال، ازدواج، علم و فناوری و موارد مورد نیاز جامعه در اولویت قرار دارد. وقف کار سختی نیست و علاقمندان لزوما نباید مال زیاد و تمکن داشته باشد زیرا با شرکت در وقف مشارکتی و به صورت گروهی میتوانند در این سنت حسنه شرکت داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه وقف ریشه در تاریخ انسانیت دارد و مختص به اسلام نیست، تصریح کرد: با مطالعه در تاریخ وقف میتوان دید در کشورهای مختلف بسیاری از مراکز درمانی و آموزشی مهم جهان موقوفه هستند و این به دلیل اين است که انسان به صورت فطری میل به جاودانگی دارد و وقف یکی از نمادهای جاودانگی انسان است و در تعبیری از وقف به عنوان میراث جاویدان نام برده شده است.
رهبر شاد با اشاره به بحث فقهی و شرعی وقف گفت: حبس مال و رهاسازی منفعت است و تفاوت آن با کارهای خیر دیگر این است که اصل مال باقی میماند و منفعت آن برای سالیان سال استفاده میشود. امکان وقف به نام دیگری نیز وجود دارد از جمله پدر یا مادر میتوانند موقوفه را به نام فرزند خود وقف کنند و متولی و بهرهمندان را فرزند و یا فرزندان خود معرفی کنند.
رهبر شاد تأکید کرد: در مدیریت موقوفات اداره اوقاف اصراری به اداره امور ندارد و اگر واقفین علاقه داشته باشند خودشان و یا متولی مورد تأیید که معرفی میکنند میتواند موقوفه را اداره کند و اداره اوقاف به عنوان مجری قانون ناظر بر اعمال متولیان است که خارج از مفاد وقفنامه انجام نشود.
انتهای پیام
منبع