پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای نخستین بار در جهان موفق به ساخت “لبههای فوق سخت برش تمام کامپوزیت سرامیکی” شدند که این کامپوزیت با ویژگیهایی نظیر مقاومت در برابر شوک حرارتی و پایداری شیمیایی، در صنایع هوافضای پیشرفته کاربرد دارد.
تولیدات قطعات سرامیک فوقِ دما بالا، به روشهای ذوبی در دمای بیش از ۳۰۰۰ درجه سانتیگراد غیرممکن است اما متخصصان دانشکده مواد و متالوژی دانشگاه امیرکبیر روش جدیدی برای تولید این قطعات در جهان ابداع کردند.
افزون بر نیاز به کورههای پخت با دمای بیش از ۲۰۰۰ درجه سانتیگراد که بسیار گرانقیمت هستند، قطعات سرامیکی فوق دما بالای تولید شده به روش متالورژی پودر، معمولا خواص مکانیکی ضعیفی دارند که کاربردهای آنها را محدود میکند. کامپوزیتسازی، یکی از اصلیترین راهکارهای افزایش خواص مکانیکی این دسته کامپوزیتها است. از این رو در این پروژه تصمیم گرفته شد تا در گام نخست، از این راهکار برای غلبه بر خواص مکانیکی ضعیف قطعات، استفاده شود.
این کامپوزیتها در صنایع هوافضای پیشرفته، سپرهای حرارتی و ابزارهای برش و ماشینکاری، کاربرد دارند.
ساخت لبههای برش (الماسه) فوق سخت تماماً کامپوزیت سرامیکی برای نخستین بار در جهان، درحالی به نتیجه رسیده است که نسبت به قطعات مشابه و سنتی که استفاده میشد بسیار ارزان تر و در عین حال مقاوم تر است.
منبع: روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر