به گزارش روز شنبه ایرنا، «دراگان بیسنیچ» در برنامه تحلیلی تلویزیون دولتی صربستان در باره جنگ در اوکراین افزود: صربستان در موقعیت دشواری یعنی بین واقع گرایی سیاسی و دوستی با روسیه و احترام به اصول حاکمیت و یکپارچگی یک کشور قرار دارد.
بیسنیچ آغاز اقدام نظامی روسیه در دونباس را شکست دیپلماسی دانست که به اعتقاد او نمی توان آن را با سلاح جایگزین کرد.
بیسنیچ اظهار کرد که در ۱۵ فوریه، زمانی که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری فدراسیون روسیه، «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان را به حضور پذیرفت گفت که روسیه به توافق مینسک پایبند خواهد بود، اما موقعیکه سازمان امنیت و همکاری اروپا گزارشی را در مورد نقض آتشبس در دونتسک و لوهانسک و هزاران آواره جنگی ارائه داد، کاملا اوضاع شکل دیگری به خود گرفت.
وی به سخنرانی پوتین از وضعیت کنونی و مقایسه آن با سال ۱۹۴۱ اشاره کرد که گفته بود: انجام ندادن اقدامات پیشگیری در آن زمان برای اتحاد جماهیر شوروی هزینه زیادی داشت، بنابراین این اقدام برای جلوگیری از پیامدهای منفی انجام می شود.
این دیپلمات صرب اضافه کرد که روسیه سه گزینه پیش روی خود دارد: ابتدا؛ عملیات کوچک که تنها نشان دهنده تهاجم به دونباس است، دوم؛ اقدام متوسط که به رودخانه “دنیپر” میرود و سوم؛ عملیات بزرگ که تمامی اوکراین را شامل میشود.
به گفته وی، تاکنون اقدامات پراکنده ای در غرب اوکراین در نزدیکی “لویو” داشته ایم که بیشتر به وین نزدیک است تا دونباس. فعلا نمی توان از چگونگی ادامه این اقدام خبر داد.
وی با یاد آوری اینکه اوکراین کشوری با ۴۰ میلیون نفر جمعیت بزرگتر از فرانسه است، گفت: این یک اقدام نظامی پرخطر است که اروپا را به طور اساسی تغییر خواهد داد.
خروج آلمان از خط لوله گاز «جریان شمالی ۲»
بنا به گفته بیسنیچ؛ بروکسل در موقعیتی فرعی قرار دارد، زیرا همه مسایل از گفت و گوی واشنگتن و مسکو آغاز شد. انتظار میرود که سختترین بخش بسته جدید تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه، در اصل، خروج آلمان از خط لوله گاز «جریان شمالی ۲» باشد.
«از سوی دیگر، مصمم بودن مسکو برای عملیات نظامی نشان می دهد که روسیه حتی خود را برای بهای سنگین عملیات نظامی از قبل آماده کرده است.»
به گفته وی، تمام این اقدامات برای روسیه حتی به اندازه تحریم هایی که بر علیه یوگسلاوی سابق در دهه نود میلادی اعمال شد، سنگین نیست و این تحریم ها نمی توانند مساله چندانی را برای مسکو ایجاد کنند.
بیسنیچ معتقد است که وضعیت جدید ناشی از جنگ اوکراین برای روابط ما با روسیه بدون عواقب نخواهد گذشت.
وی همچنین یادآور شد: روسیه دوست بزرگ سیاست خارجی ما است که از صربستان در شورای امنیت سازمان ملل محافظت می کند و از سوی دیگر باید به اصول دیگری نیز پایبند بود.
بیسنیچ تاکید کرد: ما بین واقع گرایی سیاسی و دوستی با روسیه و احترام به اصول حاکمیت و یکپارچگی یک کشور قرار داریم. پایبندی به هر یک از این دو اصل می تواند ما را با مشکلات بزرگی مواجه کند.
به گزارش ایرنا، رئیس جمهور صربستان در مورد بحران شرق اروپا و جنگ در اوکراین گفت، صربستان به حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین احترام میگذارد، اما روسیه را تحریم نمیکند.
ووچیچ خاطرنشان کرد: صربستان به هنجارهای حقوق عمومی بینالمللی احترام میگذارد و این بهترین راه برای محافظت از خود و منافعش است، اما به دوستیهای سنتی نیز احترام میگذارد. برای صربستان حیاتی نیست که کسی را تحریم کند.
رئیس جمهور صربستان افزود: سیاست صربستان باید همکاری و روابط خوب با همه باشد. ما در حال پیشروی در مسیر اروپا هستیم، اما با دوستان سنتی نیز روابط خوبی برقرار میکنیم.
رئیس جمهور صربستان تاکید کرد: بلگراد در حال حاضر هیچ تحریمی علیه روسیه اعمال نخواهد کرد. بر اساس تجربهای که داریم، تحریم هیچ کشوری به نفع سیاسی و اقتصادی صربستان نیست.
در نخستین ساعات صبح روز پنجشنبه هفته گذشته، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه “عملیات نظامی ویژه” علیه اوکراین را رسماً اعلام کرد.
روسیه اعلام کرده است عملیات این کشور در اوکراین به منزله شروع جنگ نیست بلکه اقدامی برای جلوگیری از یک جنگ در سطح جهانی است.
اما بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای اروپایی و آمریکا بلافاصله این اقدام روسیه را به عنوان جنگی علیه اوکراین، محکوم و فشارهای مضاعف دیپلماتیک و اقتصادی خود بر روسیه را آغاز کردند.
منبع