به گزارش خبرنگار ایکنا، دومین کنفرانس بینالمللی «همزیستی مسالمتآمیز؛ همگرایی جهان اسلام و افق تمدنی آینده با محوریت مقاصد شریعت» صبح امروز 20 خردادماه در دانشگاه تهران برگزار شد.
در این همایش ماموستا عبدالرحمن محمدپور، مدرس علوم دینی سخنرانی کرد که گزیده آن را در ادامه میخوانید؛
اسلام عصاره همه ادیان آسمانی و الهی است، نسخه کامل و شفابخش پیام رحمانی است و انسان این اشرف مخلوقات هستی بسیار مورد توجه دین اسلام است. نگاه دین به انسان یک نگاه ویژه و خاصی است لذا میفرماید: «وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ» یعنی بسیار انسان را مکرم خلق کردیم. چنان جایگاهی انسان در دین اسلام دارد که قتل یک انسان در قرآن به مثابه قتل تمام انسانها است: «مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّما قَتَلَ النَّاسَ جَميعاً».
شما این ارزش و جایگاه انسان را در هیچ مکتب دیگری پیدا نمیکنید در مکتب سوسیالیسم هدف وسیله را توجیه میکند لذا اشکالی ندارد هزاران نفر بمیرند تا آنها به مقاصد خودشان برسند. در نظام سرمایهداری هم همین است. شما لشکرکشیهای آنها به دیگر کشورها را ببینید. در اسلام جایگاه انسان به حدی است یک فرد به مثابه تمام انسانهای روی زمین است. با همین رویکرد بود که معجزهای برگ اتفاق افتاد و فوج فوج انسانها وارد دین شدند. سلم و رحمتی که در این دین بود در هیچ مکتبی نبود به حدی که بالاتر از تصور انسان بود و حیرتآور بود.
احترام پیامبر(ص) به جنازه یک یهودی
نقل شده است جنازهای را آوردند، وقتی نزدیک پیامبر(ص) رسید پیامبر(ص) به احترام جنازه بلند شدند. اصحاب گفتند این یهودی است. حضرت با تعجب فرمودند مگر جنازه یک انسان نیست؟ شما به این دیدگاه نگاه کنید. در فتح مکه چیزی که اتفاق افتاده حیرتآور است. کسانی که آنجا حضور داشتند دشمنیشان در تاریخ عرب بینظیر بود. چند سال پیامبر(ص) را در شعب ابیطالب نگاه داشتند. اصحابش ریشه گیاهان را میخوردند، بدون لباس بودند، پیامبر(ص) را زخمی کرده بودند، کسانی بودند که جگر حمزه را درآورده بودند، کسانی بودند که گوش و بینی اصحاب را در جنگ بدر گردنبند کرده بودند ولی وقتی پیامبر(ص) به آنها نگاه کرد فرمود من همان معامله یوسف با برادرانش را با شما میکنم و کلمه برادران را برای آنها به کار میبرد. حضرت فرمود شما آزاد هستید. بالاتر از آن، حرمت بزرگشان را نشکست. وقتی بلال فریاد زد هر که در خانه ابوسفیان باشد در امان است ابوسفیان گفت این محمد از دلها وارد میشود نه از دروازهها.
خطری که گریبانگیر مسیحیت شد، اسلام را تهدید میکند
اسلام دین قلبها و دلها است. متاسفانه با قرائت و تفسیر ناصحیح از دین امروزه خطر بسیار بزرگی این دین را تهدید میکند. من معتقدم اگر اندیشمندان، علما، اهل قلم , هنرمندان تلاش نکنند و افراد تندرو خودشان را نماینده دین قلمداد کنند و فضای مجازی استکبار هم به آنها کمک کند، چیزی که سر مسیحیت آمد و بعد از رنسانس مسیحیت در کلیسا محبوس شد سر اسلام هم خواهد آمد و اسلام را هم در مساجد و خانقاه و حسینیهها محبوس میکنند. این است که این کنفرانسها باید بیشتر برگزار شود و اهل قلم غبار تفرقه و افراطیگری مذهبی را از چهره دین بزدایند. مگر ما نمیگوییم یکی از منابع تشریع ما سنت است؟ سنت به قول و فعل و تقریر پیامبر(ص) میگویند و ما باید تابع سنت پیامبر(ص) باشیم.
بزرگان ما رفتارشان چگونه بود؟ همانطور که پیامبر(ص) کفار مکه را برادر خطاب کرد، اصحاب حضرت هم چنین بودند. خوارج از شمشیرشان خون میچکید ولی وقتی به علی(ع) گفتند اینها مشرک هستند حضرت فرمودند نه مشرک نیستند، گفتند فاسقند ایشان فرمودند نه، گفتند منافق هستند حضرت گفتند اینها نماز میخوانند، در آخر گفتند پس اینها که هستند؟ حضرت فرمودند اینها برادران ما هستند فقط علیه ما شورش کردند. من تعجب میکنم برخی جلوی تلویزیون سر دیگران را میبرند، مساجد را منفجر میکنند چطور دم از دم از اسلام میزنند؟ حرمت خون انسانها و مسلمانها از کعبه بالاتر است.
عثمان وقتی خانهاش محاصره شده بود، علی(ع) حسنین را برای دفاع فرستادند و فرمودند من از پیامبر(ص) شنیدم هر کس شمشیر برهنه را در امت من بگذارد این شمشیر به زودی به نیام نخواهد رفت. من شمشیر برهنه را در امت پیامبر(ص) نمیگذارم. وقتی خلیفه دوم مجروح میشود و میپرسد که مرا زد؟ میگویند ابولولو مجوس بود. ایشان میگوید خدایا شکر قاتل من کسی نبود که یک سجده برای خدا کرده باشد بعد امروز جوان مسلمان با الله اکبر کسانی را میکشد که در حال سجده هستند.
شما به صلح امام مجتبی(ع) نگاه کنید. متاسفانه کمتر به این صلح پرداخته شد با اینکه طبق دیدگاه اهل سنت و شیعه ایشان بر حق بود ولی صلح کردند. چرا صلح کردند؟ خودشان فرمودند صلح میکنم تا خون مسلمانی ریخته نشود. این ارزش و قداست انسان و حرمت خون انسان است. با همین رویکرد بود که هنوز یک قرن از ظهور دین اسلام نگذشته بود که اسلام تا فرانسه امروز رفت و ملتها را نجات داد. تفسیر ناصحیح از دین چه مصیبتها به بار میآورد، برخی افراطیون فکر میکنند با وحشتآفرینی به حدیث و سیره پیامبر(ص) عمل میکنند! امروزه اسلام با خطر بزرگ تشتت و افراطگری مواجه شده است و همه ما موظفیم با آن مقابله کنیم.
انتهای پیام
منبع