یادمان‌های شهدای گمنام پلی میان نسل جوان و دفاع مقدس/ افتتاح ۱۲ یادمان شهدا طی هفته‌ دفاع مقدس در خراسان جنوبی

ییبه گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از بیرجند، ۳۵ سال از دوران دفاع مقدس گذشته، اما یادگارانی از جنگ برای ما باقی است؛ یادگارانی که پدر و مادرشان سال‌هاست با چشمانی منتظر و قلبی آکنده از غم و اندوه، چشم به در دوخته تا شاید خبری از یوسفشان بیاید و با هر زنگ خانه با شوق و امید به سوی در می‌دوند تا شاید یوسفی پشت در باشد و به کنعان بازگشته است.

شهید گمنام؛ غریب‌ترین و مظلوم‌ترین کلمه است، کلمه‌ای که هزارن هزار درد دارد، دردهای ناگفته و حرف‌های نزده و بغض‌های سرخورده؛ یعنی هنوز مادری منتظر و پدر شکسته‌ای امیدوار است؛ یعنی دلتنگی فرزندی برای پدرش که حتی مزار هم ندارد، اشک‌های سرد زنی برای گمنام بودن مرد زندگیش، یعنی فقط چند تکه استخوان…

هرازگاهی استخوان‌هایی را به شهر و دیار هر کدام از ما می‌آورند که یادگار دفاع مقدس‌اند، یادگاری که روزی سینه در مقابل دشمن سپر کردند تا حتی یک وجب از خاکش را از دست ندهند، یادگارانی که رفتن تا ما به آسایش برسیم. آسمانی شدن تا ما زمینی ماندن را تجربه کنیم و فراموش نکنیم امروز نفس کشیدنمان را مدیون قطع شدن نفس چه کسانی هستیم.

مردم خوب می‌دانند شهدای گمنامی که در شهر و دیارشان آرام گرفته‌اند عزیز خانه‌ای و امید مادری بوده‌اند که از مهر و عشق مادرانه خود گذشته و دلبندش را راهی مسیری کرده که لازمه‌اش از خودگذشتگی بوده و جز یاد و خاطری عزیز که با زمان کهنه نمی‌شود، هیچ اثری از فرزند شهید خود ندارند و چه امیدوارانه به انتظار نشسته‌اند شاید روزی کسی زنگ خانه آن‌ها را بزند و خبری از فرزند ولو در حد یک پلاک یا تکه‌ای از گل پر پر شده مادر آورده باشد.

شهدا قافله سالار حریت و عزت این ملت هستند و بی‌توجه به سرمایه‌ها و داشته‌های دنیوی و مادی خود با گذری صالح و عابدانه به مقام قرب الهی رسیدند و در این دنیای خاکی آنچه را که باید وا گذارند رها کرده و رو به سوی رب تعالی حرکت کردند.

شهدا و جان‌باختگان راه حق و حقیقت تمثال باور‌های معنوی و اتحاد‌گونه ملت ما هستند که از نوجوان گرفته تا پیر‌مرد‌ها راهی جبهه حق علیه باطل شدند و در میان مردان قافله عشق عده‌ای عاجزانه از خداوند درخواست می‌کردند که پیکرهایشان غریبانه و مظلومانه بر زمین بماند تا مقتدای راستین مادرشان حضرت زهرا (س) شوند؛ به قول سید شهیدان اهل قلم؛ «شهدا و رزم‌آوران دلاور اگر چه در زمین گمنام هستند، اما در آسمان در بلندترین معارج جبروتی، میان عرش‌نشینان کسی از ایشان مشهورتر نیست».

در یادمان‌های شهدای گمنام وقتی روی سنگ ‌قبرها را می‌خوانی نوشته فرزند «روح‌الله‌‌»، سن و سال شان معلوم نیست و کسی نمی‌داند اهل کجا هستند. شهدایی که نه نامی دارند و نه نشانی. همان‌هایی که از شدت خلوص، نخواستند پس از شهادت نیز نامشان فاش شود. شهدایی که در بین زمینیان گمنام و در آسمان پرآوازه‌اند. شهدایی که آمدند تا بگویند راه عاشقی از کوچه بی‌نشان‌ها می‌گذرد.

تدفین شهدای گمنام در جای جای ایران اسلامی با هدف اعزام سفیران نور و گسترش فضای معنوی فرهنگ ایثار و شهادت صورت می‌گیرد و ساخت یادمان و فضاسازی محیطی در اطراف قبور مطهر شهدای گمنام در هر شهر و روستا و محله‌ای از انتظارات مردم از مسئولان است که تاکنون در مورد بیشتر مناطقی که در آن شهدای گمنام دفن شدند در استان محقق شده است.

صداقت در رفتار و گفتار؛ ویژگی بارز شهدا

سرهنگ پاسدار «غلامرضا فلاحی» مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار دفاع‌پرس در بیرجند، اظهار داشت: شهدا با نثار جان خود و با الگوگیری از مکتب عاشورا و قیام امام حسین (ع) سبب حفظ و احیای فرهنگ اسلام ناب محمدی(ص) شدند، به طوری که عزت و اقتدار امروز ملت ایران در عرصه‌های مختلف ثمره خون شهدا است.

وی به آیه ۳۳ سوره احزاب «من المؤمنین رجال صدقوا ما عاهدوالله علیه فمنهم من قضی نحبه و منهم من ینتظر و ما بدلوا تبدیلا» اشاره کرد و بیان داشت: مردان صادق کسانی هستند که بر عهد خود با خدا و رسول(ص) ایستادند و عهد مردان صادق با خدا این بود که در مسیر خدا و ولی او همواره پشتیبان ولایت فقیه باشند و مقابل دشمن بایستند لذا شهدا مصداق «رجال صدقوا» هستند.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان جنوبی صداقت در رفتار و گفتار را از ویژگی‌های بارز شهدا ذکر و مطرح کرد: شهدا نه تنها حرف انقلابی و اسلامی می‌زدند بلکه رفتار انقلابی داشتند و در مسیر امام ثابت‌قدم بوده و اهل تجملات و اشرافی‌گری، خودنمایی، شهرت‌طلبی نبودند بلکه مظهر اخلاص، تواضع و خلاقیت بودند.

دشمن به دنبال تحریف دفاع مقدس است

سرهنگ فلاحی تأکید کرد: در سال‌های پس از جنگ دشمن با شیوه‌های مختلف به دنبال جنگ با جمهوری اسلامی است و با استفاده از ظرفیت‌هایی که در اختیارشان است در این ۴۴ سال همواره به دنبال تحریف تاریخ دفاع مقدس بوده‌اند و هدفشان این است که از انتقال پیام شهدا به فرزندان جدید انقلاب جلوگیری شود.

وی با اشاره به این سخن امام خمینی(ره) مبنی بر اینکه «در شهادت اسارت نیست»، افزود: رسیدن به عزت و سعادت و غلبه بر دشمنان بستگی به روحیه ولایتمداری، بصیرت مردم و مسئولان دارد و باید اهداف و ارزش‌های دفاع مقدس و فرهنگ مقاومت روز به روز در کشور در بین مردم و جوانان گسترش یابد.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان جنوبی در ادامه ساخت یادمان‌های شهدای گمنام را یکی از اقدامات خوب در راستای حفظ ارزش‌ها و اهداف شهدا ذکر کرد و گفت: یادمان‌های شهدا باید به‌گونه‌ای جانمایی شود که عموم مردم و عاشقان فرهنگ جهاد و شهادت و مقاومت بتوانند با شهدا انس و ارتباط برقرار کنند.

یادمان‌های شهدا؛ انتقال‌دهنده فرهنگ ایثار و شهادت

سرهنگ فلاحی یادمان‌های شهدای گمنام را عامل حفظ یاد شهدا و انتقال‌دهنده فرهنگ ایثار و شهادت به نسل‌های کنونی و آیندگان دانست و عنوان کرد: این مکان‌ها باید به قطب فرهنگی شهر تبدیل شود تا جوانان جامعه با حضور در این یادمان‌ها درس گرفته و بدانند برای حفظ این سرزمین چه خون‌هایی ریخته شده و چه ایثارگری‌هایی انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه در ۶۷ نقطه استان خراسان جنوبی میزبان شهدای گمنام هستیم که از این تعداد ۴۲ یادمان تکمیل شده است، بیان داشت: ۲۱ یادمان در حال احداث است که از این تعداد نیز یک یادمان بالای ۸۰ درصد، هشت یادمان پیشرفت فیزیکی ۵۰  تا ۸۰ درصد و ۱۲  یادمان کمتر از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

بهره‌برداری از ۱۲ یادمان طی هفته دفاع مقدس

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان جنوبی با اعلام اینکه از مجموع یادمان‌های در حال احداث ۱۲ یادمان طی هفته دفاع مقدس به بهره‌برداری خواهد رسید، افزود: چهار نقطه باقی مانده نیز جزو شهدایی بودند که سال گذشته در استان تشییع و تدفین شدند و برای سه نقطه طرح آماده شده و یک نقه دیگر نیز در حال طراحی طرح یادمان هستیم.

سرهنگ فلاحی به اعتبارات ساخت یادمان‌های شهدای گمنام اشاره و بیان داشت: از محل متمم سفر اول رئیس‌جمهور به استان ۲۰۰ میلیارد ریال (۱۵۰ میلیارد ریال ملی و ۵۰ میلیارد ریال استانی) برای تکمیل یادمان‌های شهدای گمنام استان اختصاص یافته که تاکنون ۵۰ میلیارد ریال اعتبار ملی و ۲۵ میلیارد ریال اعتبار استانی تخصیص یافته است.

وی با تأکید بر اینکه یادمان‌های شهدا به عنوان قرارگاه‌های فرهنگی کاربرد دارند و امروزه شاهد هستیم بسیاری از گروه‌ها و مجموعه‌های فرهنگی در این مکان‌ها فعالیت‌های خوب و مؤثری انجام می‌دهند، گفت: برای تکمیل یادمان شهدای گمنام در استان نیازمند حمایت مالی دستگاه‌ها هستیم، البته از ظرفیت‌های مردمی و خیرین هم در تکمیل این المان‌ها استفاده می‌کنیم.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان جنوبی ‌متذکر شد: نباید بگذاریم یادمان‌های شهدا مورد غفلت و بی‌توجهی قرار بگیرند و اگر نتوانیم آنطور که باید در خصوص زنده نگه داشتن یاد شهدا و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت تلاش کنیم مدیون خون شهدا هستیم.

انتهای پیام/ لیلا لیموئی


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

تصاویر/ عطرافشانی مزار شهدای گروه سرود دانش‌آموزی

عکس: ابوالفضل بمانی مزار مطهر مربی و ۹ دانش آموز شهید عضو گروه سرود مدرسه …