تقویت محبت به امام زمان(عج) در میان اعضای خانواده، آثار و برکات فراوانی برای آن ها دارد؛ اعتماد به نفس، داشتن پشتوانه های قوی در بحران ها، جلب مهر و رأفت حضرت به محبان از جمله آن هاست. برقراری مجالس شادی، مهمانی گرفتن، شیرینی و عیدی دادن، انجام جشن تکلیف، اعطای مدال و اهدای جوایز و تشویق ها اگر در زمان و مکان مناسب آن حضرت، مثل روز تولد امام زمان(عج) باشد، خواه ناخواه تأثیر غیرمستقیم دارد.
مقدمه
تقویت محبت به امام زمان(عج) در میان اعضای خانواده، آثار و برکات فراوانی برای آن ها دارد؛ اعتماد به نفس، داشتن پشتوانه های قوی در بحران ها، جلب مهر و رأفت حضرت به محبان[1] از جمله آن هاست؛ چه اینکه امام رضا(علیه السلام) در ضمن حدیثی دربارۀ ویژگی های امام فرمود: «… الْإِمَامُ الْأَنِیسُ الرَّفِیقُ وَ الْوَالِدُ الشَّفِیقُ وَ الْأَخُ الشَّقِیقُ وَ الْأُمُّ الْبَرَّهُ بِالْوَلَدِ الصَّغِیرِ وَ مَفْزَعُ الْعِبَادِ فِی الدَّاهِیَهِ النَّاد؛[2] امام، همدم و رفیق، پدر مهربان، برادر برابر، مادر دلسوز به کودک و پناه بندگان خدا در گرفتاری سخت است.»
خوب است بدانیم؛ عشق و محبت به امام زمان(عج)، امری فطری است؛ چون اولاً: امام، الگوی کامل انسانیت محسوب می شود و انسان به طور فطری، کمال جو است؛
ثانیاً: انسان به طور فطری به امید آینده ای بهتر تلاش می کند و انتظار ظهور مهدی موعود امم(عج) چنین نیاز فطری را هم برطرف می کند؛
ثالثاً: انسان به طور فطری عدالتخواه و متنفر از ظلم است و با ظهور حضرت، بساط عدالت گسترش خواهد یافت و ریشۀ ظلم، کنده خواهد شد؛
رابعاً: آموزه های دین مبین اسلام، فطری و موضوع مهدویت هم یکی از آموزه های فطری دین است. قرآن هم می فرماید: (فِطْرَةَ اللهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ علَیهَا)، (توحید و اسلام) فطرتی است که خداوند انسانها را بر اساس آن آفریده است.[3]
بر این اساس عشق به مهدی موعود(عج) در فطرت فرزندان وجود دارد؛ در نتیجه والدین و مربیان باید برای شکوفایی و تقویتش تلاش کنند.
در حقیقت همان گونه که وجود تشنگی و گرسنگی در نهاد آدمی، یک امر فطری و طبیعی است و نیاز به دلیل ندارد؛ پس اگر تشنه می شویم و احساس گرسنگی می کنیم و علاقه به آب و غذا داریم، خدای متعال در دستگاه آفرینش، منبع این نیاز را قرار داده و به طور فطری انسان را به سوی آن راهنمایی فرموده است. موضوع نیاز فطری به منجی و انتظار چنین رخداد عظیمی هم در عالم هستی چنین است و خدای متعال برای رفع چنین نیازی برنامه ریزی کرده است.[4]
در نتیجه اگر انسان ها در انتظار ظهور یک مُصلح بزرگ جهانی به سر می برند و شبانه روز انتظارش را می کشند که بیاید و جهان را پر از عدل و داد کند و ریشه ستم را از ریشه بر کنَد، دلیل بر آن است که چنان نقطه اوجی در تکامل جامعه انسانی امکان پذیر است و عشق و علاقه به ظهور آن یگانه ولیّ مطلق خداوند در درون جان یکایک افراد بشر به طور نهفته، وجود دارد. بنابراین، عشق و اعتقاد به مهدویت و انتظار مهدی موعود(عج) امری طبیعی و فطری است و به دلیل نیاز ندارد؛ اما به جهات متعددی نیاز به تقویت و تعمیق دارد.
در این نوشتار در پی یادآوری مواردی از شیوه های تقویت محبت به امام زمان(عج) در خانواده هستیم که در ادامه به چند مورد از آن ها اشاره می کنیم.
1. پیش قدم شدن والدین در امور مهدوی
رفتار و گفتار والدین، الگوی فرزندان است؛ از این رو لازم است که والدین در ترویج امور مهدویت، تمام تلاش خود را به کار گیرند، از سلام کردن هر روزه و سخن گفتن با حضرت تا پناه بردن و دعاکردن و صرف هزینه های مادی و معنوی در این مسیر و آرزوی تعجیل در ظهور و امر فرج، دریغ نکنند.
صبح ها بعد از نماز صبح، با خواندن دعای بیعت؛«اللهمَ بلِّغْ مَوْلای صاحِبَ الزمان صلَواتُ اللَّهِ عَلَیهِ… اللهُمَّ هذِهِ بَیعَةٌ لَهُ فی عُنُقی الی یوْمِ الْقِیمَةِ»[5] با امام زمان(عج) بیعت کنیم و عرض ادب و سرسپردگی خودمان را به آستان مقدس مهدوی(عج) اعلام کنیم.
صدقه دادن برای سلامتی ایشان، ثواب کارهای خیر را به محضر ایشان هدیه کردن، تزیین فضای زندگی در نیمه شعبان به قدر وسع، برگزاری جشن، خواندن دعاهای مخصوص حضرت، مانند: دعای امام رضا(علیه السلام) برای حضرت مهدی(عج) که با «اللَّهمَّ ادْفَعْ عَنْ وَلِیِّکَ وَ خَلِیفَتِکَ وَ حُجَّتِکَ…» شروع می شود و صلوات ابوالحسن اصفهانی[6]، از جمله کارهایی است که مبادرت به آن ها لازم است تا اعضای خانواده نیز، همین کارها را تکرار کنند.
2. بیان برکات اخروی دوستی با امام زمان(عج)
اگر فرزندان را با برکات دوستی با وجود مقدس حضرت حجت(عج) آشنا کنیم، آنان با معرفت بیشتر و محبت عمیق تر به ایشان عشق می ورزند. به عنوان نمونه: حضرت علی(علیه السلام) فرمود: «مَنْ أَحَبَّنَا کانَ مَعَنَا یوْمَ الْقِیامَةِ؛[7] هر که ما را دوست بدارد، در روز قیامت با ما خواهد بود.»
امام رضا(علیه السلام) نیز فرمود: «لا یُحبِنُّا کافِرُ وَ لا یُبغِضُنا مُؤمِنُ، وَ مَن مَاتَ وَ هُوَ یُحِبُّنا کانَ عَلَی اللهِ حَقَّا اَن یَبعَثَهُ مَعَنا؛[8] هیچ کافری دوستدار ما نیست و هیچ مؤمنی دشمن ما نمی شود، هر کس با محبّت ما از دنیا برود، بر خداوند است که او را در قیامت همراه با ما برانگیزد.»
3. نقل حکایت تشرف یافتگان به محضر امام زمان(عج)
از دیگر روش های تعمیق عشق به امام زمان(عج) در میان اعضای خانواده، نقل ماجرای کسانی است که توفیق تشرف به محضر حضرت را داشته و رهنمودهایی را دریافت کرده اند. این حکایات واقعی و موثق، موجب رشد معنوی و تقویت محبت در دل های ما و فرزندان است. افرادی مانند: سید بن طاووس، علامه حلّی، سید مهدی بحرالعلوم، شیخ عزّالدین کاشف الرموز، مقدس اردبیلی، ملا محمدتقی مجلسی و. .. از جمله تشرف یافتگان به محضر حضرت(عج) می باشند که در منابع معتبر، موارد فراوانی از حکایت ملاقات آن ها با امام زمان(عج) ذکر شده است.
4. معرفی آثار مهدی پژوهان مطمئن
در دسترس قراردادن آثار و تألیفات کارشناسان مطمئن و با تجربه برای اهل خانه تأثیرگذار است. آثاری همچون: آموزه های مهدویت در آثار علامه طباطبایی، قرآن و انتظار از علامه سید محمدحسین طباطبایی، مهدویت از استاد شهید مرتضی مطهری، آفتاب ولایت از استاد مصباح یزدی و سایر بزرگانی که کتاب های متقن و استوار و هماهنگ با آموزه های دینی در بخش مهدویت دارند.[9]
5. پیونددادن خوشی های زندگی با مهدویت
برقراری مجالس شادی، مهمانی گرفتن، شیرینی و عیدی دادن، انجام جشن تکلیف، اعطای مدال و اهدای جوایز و تشویق ها اگر در زمان و مکان مناسب آن حضرت، مثل روز تولد امام زمان(عج) باشد، خواه ناخواه تأثیر غیرمستقیم دارد. اگر در شب تولد حضرت و یا روز به امامت رسیدنش در نهم ربیع با یک جعبه شیرینی به خانه برویم یا شب تولد امام زمان(عج) با یک جعبه شیرینی در دفتر مدرسه حاضر شویم، حال و هوای مدرسه و منزل عوض می شود؛ به ویژه آنکه با کمک فرزندانمان تغییر خوشی را رقم بزنیم؛ مثلاً منزل یا محیط کارمان را آذین بندی کنیم، تزییناتی در منزل نصب کنیم، در کنار یکدیگر جشن کوچکی بگیریم و. .. همه اینها در افزایش محبت اعضای خانواده به آن حضرت تأثیر مستقیم و غیرمستقیم دارد.
پی نوشت ها:
[1] همچنان که در دعای ندبه می خوانیم: «وَ هَبْ لَنَا رَأْفَتَهُ وَ رَحْمَتَهُ وَ دُعَاءَهُ وَ خَیْرَهُ مَا نَنَالُ بِهِ سَعَهً مِنْ رَحْمَتِک وَ فَوْزا عِنْدَک؛ و رأفت و رحمت و دعای خیر آن حضرت را به ما ببخش تا حدّی که به سبب آن به رحمت گسترده ات و رستگاری در پیشگاهت برسیم.» در همین باره نوشته اند: پدر شیخ صدوق، بچه دار نمی شد. نامه ای به محضر مبارک امام زمان(عج) نوشت تا حضرت در حقش دعا کند و نامه را به وسیله حسین بن روح به آن حضرت (عج) رساند. امام(عج) در حق او دعا کرد و در پاسخ نامه اش نوشت: «قَدْ دَعَوْنَا اللَّهَ لَک بِذَلِک وَ سَتُرْزَقُ وَلَدَینِ ذَکرَینِ خَیرَین.» پس از آن به برکت دعای آن حضرت(عج) صاحب دو فرزند عالم و فقیه شد. یکی از آن ها شیخ صدوق معروف به ابن بابویه است که مزارش در نزدیکی حرم حضرت عبدالعظیم(علیه السلام) قرار دارد. (الإمامة و التبصرة من الحیرة، ص22.)
[2] الکافی، کلینی، دارالکتب الاسلامیة، تهران، 1388ق، ج 1، ص200.
[4] آیت الله شهید سید محمدباقر صدر(ره) می فرماید: «اعتقاد به مهدی(عج) تنها نشانه یک باور اسلامی با رنگ خاص دینی نیست؛ بلکه افزون بر آن عنوانی است بر خواسته ها و آرزوهای همه انسان ها با کیش ها و مذاهب گوناگون و نیز بازده الهام فطری مردم است که با همه اختلاف هایشان در عقیده و مذهب، دریافته اند که برای انسانیت در روی زمین، روز موعودی خواهد بود که با فرارسیدن آن، هدف نهایی و مقصد بزرگ رسالت های آسمانی تحقق می یابد.»(بحث حول المهدی، سید محمدباقر صدر، مرکز الغدیر للدراسات الإسلامیة، 1417 ق، بیروت، ص7 و 8).
[5] المزار الکبیر، ابن مشهدی، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1419، ج1، ص662.
[6] مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی، الهادی، قم، 1380ش، بخش اعمال روز جمعه.
[7] امالی، ابن بابویه(شیخ صدوق)، نشر کتابچی، تهران، 1376، ص210، مجلس 37.
[8] مسند الامام الرضا(علیه السلام)، عزیز الله عطاردی، عطارد، تهران، 1391، ج۱، ص۳۵۸.
[9] مانند: 1. سیمای حضرت مهدی(عج) در قرآن: علامه سید هاشم بحرانی؛ 2. امامت و مهدویت، آیت الله صافی گلپایگانی؛ 3. عصر زندگی، محمد حکیمی؛ 4. مکیال المکارم، آیت الله سید محمدتقی موسوی اصفهانی؛ 5. منتخب الاثر، آیت الله صافی گلپایگانی و ترجمه آن؛6. ظهور نور، علی سعادت پرور؛ 7. از ولادت تا ظهور، کاظم قزوینی؛ 8. مهدی موعود، ترجمه علی دوانی؛ 9. وابستگی جهان به امام زمان، لطف اللّه صافی؛ 10. امام زمان در گفتار دیگران، علی دوانی؛ 11. مجموعه ای از گفتار درباره امام زمان(عج) نوشته شهید صدر؛ 12. عصر ظهور، علی کورانی؛ 13. دانشمندان عامه و مهدی موعود (عج)، علی دوانی؛ 14. رسالت اسلامی در عصر غیبت، محمد صدر؛ 15. مهدی موعود (عج)، شهید دستغیب؛ 16. خورشید مغرب، محمد رضا حکیمی.
منبع