به گزارش خبرنگار ایکنا، هادی طحاننظیف، سخنگوی شورای نگهبان، عصر امروز، دوشنبه 6 آذرماه، در نشست علمی «حقوق برنامه در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران» که در پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد، گفت: مجامع علمی نقش برجستهای دارند و باید راه را برای مجریان نشان دادند.
وی بیان کرد: ضرورت برنامه و برنامهریزی خیلی روشن و مبرهن است و اینکه ما بخواهیم از نقطهای به نقطه دیگری برسیم با امور جاری کاملاً متفاوت است. نیازها بسیار متفاوت و متعدد هستند و ما نیازمند شناسایی نیازها و اولویتبندی آنها هستیم. امروز برای روشن شدن مفهوم برنامه نیازمند گفتوگو است و اگر گفتوگو صورت نگیرد در مقام عمل چیزی اتفاق میافتد که با برنامه تطابق ندارد.
سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: طبق شیوه پنجاه سال پیش در حال برنامهریزی هستیم در صورتی که در گذشته بیشتر برنامههای عمرانی مدنظر بودند و در مورد برنامههای توسعه فرهنگی، اقتصادی و علمی و اجتماعی بحث نشده، لذا باید در شیوه برنامهریزی اصلاحاتی شود.
طحاننظیف با بیان اینکه گاهی اوقات قانونگذار امورات جاری را به عنوان قانون برنامه جا میزند و این غلط است، ادامه داد: گاهی اوقات هم آرزوهای دستنیافتنی را به عنوان برنامه میپنداریم و با وجود اینکه میدانیم دستیافتنی نیستند اما به عنوان برنامه جاگذاری میشوند.
وی به مطالبات قانون اشاره و تأکید کرد: برخی اقشار مطالباتی دارند که نیازمند قانونشدن هستند و قانونگذار برای اینکه این مطالبات را اجرایی کند به قانون تبدیل میسازد تا به مطالبات قانونی تبدیل شوند و اگر اجرایی نشوند حرمتی برای قانون قائل نخواهیم بود. پس باید در شیوه قانونگذاری دقت شود.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: بخشی از قوانین جاری و بعدی شبیه به تنفیذ احکام قبلی است و واقعاً این چیز بامزهای است. مثلاً قانون احکام دائمی هرچند درست است اما قرار بود قوانین زمانبندی شوند نه دائمی. قانون اساسی در بحث برنامه و برنامهریزی اهدافی را ذکر کرده و همچنین باید موضوع سیاستهای کلی در نظر گرفته شوند تا هر دولتی آمد آن را به سمت و سوی دیگری هدایت نکند بلکه چارچوبی وجود داشته باشد و همه به آن پایبند باشند.
طحاننظیف با اشاره به ضرورت ارائه لایحه از سوی دولت گفت: اینکه تأکید میشود چرا دولت لایحه ارائه دهد تا اینکه مجلس طرحی ارائه کند به خاطر این است که دولت درون کار است و جزئیات را به عینه مشاهده میکند.
به گفته وی، ما با اصلاح قانون هیچ مشکلی نداریم ولی به جای خودش نه اینکه در قانون پنجساله اتفاق بیفتد.
سخنگوی شورای نگهبان تأکید کرد که در قانون برنامه پنجساله نهاد ایجاد میکنیم و یا اهدافی را ذکر میکنیم که قابل سنجش نیستند و یا اینکه خارج از توان اجرای دستگاههاست و این رویه هم مردم را مکدر میکند و هم دستگاه اجرایی را با مشکلاتی مواجه میسازد.
به گزارش ایکنا، در پایان این نشست از کتاب «حقوق برنامه» که به همت پژوهشکده شورای نگهبان منتشر شده، رونمایی شد.
انتهای پیام
منبع