نگاهی به دانشگاه علوم اسلامی رضوی

انشگاه علوم اسلامی رضویهنگامی‌ که افراد از اقصی نقاط کشور به حرم مطهر رضوی مشرف می‌شوند، نقطه کانونی‌شان رسیدن به ضریح و زیارت آن بوده و شاید بسیاری از افراد تمرکزشان بر نماز خواندن، دعاکردن و… است، اما حرم مطهر امام رضا(ع) جاذبه‌های دیدنی بسیاری دارد که میراث فرهنگی و دینی ماست که ارزشمند هستند و باید آن‌ها را بشناسیم.

یکی از جهات علمی امام رضا(ع) مباحث فقهی ایشان است و در رابطه با قضیه فقهی امام رضا(ع) مطالبی را ذکر می کردند و این رویکرد فقهی امام نیز در جامعه اثر مهمی داشته است. موارد بسیاری در مسائل فقهی از آن حضرت بیان شده است و از این جهت ایشان به عالم  آل محمد ملقب شدند و به واسطه اینکه ایشان کلام ائمه قبل از خویش را تشریح کردند، مواردی بوده که کلماتی از امیرالمومنین(ع) و دیگر ائمه(ع) در محضر ایشان خوانده می‌شد و مردم تلقی درستی نسبت به آن مطلب نداشتند و حضرت با بیانات کافی و شافی خود گره از فهم این مطالب بر می داشتند، همچنین در مباحث معرفتی، حضرت  معارف توحیدی را چقدر زیبا بیان کرده‌اند و اگر این بیانات نبود، این مقدار معارف توحیدی گسترش پیدا نمی کرد و آنقدر از امام رضا(ع) معارف بلندی صادر شد که صدوق با اینکه کرسی تدریس برای چهار فرقه اهل سنت داشت، اما درس را رها کرد و از بغداد به ایران آمد تا روایاتی که از ایشان نقل  می‌شد را جمع آوری کند و این مطالب را تحت عنوان چند کتاب گردآوری کرد.

با نگاهی به حیات علمی امام رضا(ع) تأسیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی با رویکرد علمی به‌عنوان یکی از دانشگاه‌های ایران، در حوزه آموزش علوم اسلامی و علوم انسانی است که در حرم علی بن موسی الرضا(ع) قرار دارد و در واقع یک  نهاد دانشگاهی و حوزوی است که در سال ۱۳۶۳ شمسی با پیشنهاد سید محمد بهشتی و با برنامه‌ریزی محمد جواد باهنر و با همکاری تولیت فقید آستان قدس رضوی، افتتاح شد و هم‌اکنون در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری پذیرش دانشجو دارد.

هدف تأسیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی تربیت مجتهد متخصص  و متبحر تراز عصر جدید است و در بخشی از اساسنامه هم تربیت قاضی، حقوق دان، اقتصاددان، جامعه‌شناس و نظریه‌پرداز علوم اسلامی نیز اشاره شده‌ است. 

این دانشگاه بر اساس نظر تولیت آستان برای تحقق اهداف خود و تربیت مجتهد تراز اقدام به تأسیس مدرسه عالی فقاهت کرده‌ است که می‌توان از آن به‌عنوان بازوی علمی و فقهی دانشگاه رضوی نام برد و دانشجویان این دانشگاه همزمان با دروس جاری دانشگاه، دروس حوزه علمیه در سطوح مختلف را نیز فرا می‌گیرند.

دانشگاه علوم اسلامی رضوی اولین مجموعه با رویکرد تلفیقی حوزوی دانشگاهی در ایران است که با همت و دوراندیشی تولیت فقید آستان قدس رضوی مرحوم آیت‌الله واعظ طبسی، در هجدهم مرداد 1363 همزمان با تشکیل نخستین کنگره جهانی امام رضا(ع) رسماً افتتاح شد و مجموعه‌ای برآمده از دو مدرسه قدیمی و باسابقه میرزا جعفر و خیرات‌خان که در سال 1374 با تصويب اساسنامه آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی، برنامه آموزشی آن به تصويب شورای عالی برنامه‌ريزی وزارت علوم رسيد. این دانشگاه با تأكيد بر اصالت حوزوی و با رسالت تربيت فقيه، مبلغ، محقق و مدرس در رشته‌های مختلف علوم اسلامی و انسانی، به جذب و تربیت طلبه دانشجویان اهتمام داشته و دارد.

دانشگاه علوم اسلامی رضوی تاکنون حضور 6 رئیس را تجربه کرده است که دو رئیس اول و بخشی از ریاست رئیس سوم، پیش از تدوین و تصویب اساسنامه بوده است و هم اکنون حجت‌الاسلام والمسلمین جهانگیری عهده دار این مسئولیت است.

رؤسای پیشین به ترتیب از زمان تاسیس: حجت‌الاسلام والمسلمین  سیدجواد مصطفوی، آیت‌الله شیخ رجبعلی رضازاده ، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدباقر فرزانه ، حجت‌الاسلام والمسلمین وحدتی شبیری، حجت‌الاسلام والمسلمین خیاط و حجت‌الاسلام والمسلمین جهانگیری هستند.

رشته‌های دانشگاه

در مقطع کارشناسی: رشته‌های اقتصاد، حقوق، زبان و ادبیات عرب، علوم قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق اسلامی، فلسفه و کلام اسلامی، تاریخ فرهنگ  و تمدن ملل اسلامی، جامعه شناسی

در مقطع کارشناسی ارشد: رشته‌های حقوق بین الملل، حقوق خصوصی، علوم جزایی و جرم‌شناسی، علوم قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق اسلامی، زبان و ادبیات عربی، زبان و ادبیات فارسی، علوم اقتصادی، بانکداری اسلامی، تاریخ و تمدن ملل اسلامی، فقه و حقوق وقف، فلسفه و کلام اسلامی، دانش اجتماعی مسلمین، تبلیغ و ارتباطات دینی، دانش اجتماعی مسلمین،

در مقطع دکتری: رشته‌های: علوم قرآنی و حدیث، فقه و مبانی حقوق اسلامی(گرایش فقه جزایی) ، حقوق بین‌الملل، حقوق کیفری و جرم‌شناسی، حقوق(گرایش خصوصی) ، فلسفه و کلام اسلامی

خواهران نیز می‌توانند در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاه علوم اسلامی رضوی به تحصیل بپردازند و ساختمان واحد خواهران به صورت مجزا از برادران در ورودی بست شیخ طبرسی حرم مطهر رضوی قرار دارد.

دانشجویان دانشگاه علوم اسلامی رضوی همزمان با تحصیل در دانشگاه کلیه دروس حوزه علمیه را می‌گذرانند و پس از پایان تحصیل هم مدرک دانشگاهی مورد تأیید وزارت علوم و هم مدرک حوزه علمیه دریافت خواهند کرد.

دانشگاه علوم اسلامی رضوی هر ساله در اسفند ماه شروع به ثبت‌نام از علاقه‌مندان به تحصیل در این دانشگاه می‌کند و در تیر ماه آزمون ورودی به صورت کتبی برگزار می‌شود و پذیرفته‌شدگان وارد مرحله مصاحبه حضوری می‌شوند و پس از آن تحقیقات محلی از پذیرفته شده به عمل خواهد آمد.

منبع:

https://razavi.ac.ir/

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

خام‌فروشی در علوم انسانی؛ چیستی، چرایی و راهکارها

به گزارش ایکنا از اصفهان، وبینار علمی آموزشی «خام‌فروشی در علوم انسانی»، امروز، ششم آذرماه …