طرح جمعیتی «فتحان» در اصفهان به اجرا درآمد


مرضیه استکی روز سه‌شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: «طرح فتحان» از ۲ سال پیش ذیل طرح ملی تحول جمعیت در وزارت کشور تصویب و از حکمرانی استانی به سمت راهبری تحول جمعیت شهرستانی و محلی ابلاغ شد.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان اضافه کرد: در این طرح قرار است حل مساله بصورت میدانی و هدفمند با نظام اولویتی بر اساس شناسنامه جمعیتی استان و شهرستان‌ها محقق شود.

استکی، حرکت منسجم و جبهه ای با بکارگیری و فعال‌سازی ظرفیت‌های حاکمیتی و مردمی از طریق تسهیلگری حاکمیت، کنشگری میدانی و چهره به چهره شبکه های مردمی و با حفظ کرامت مخاطب را از رویکردهای این طرح عنوان کرد.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان افزود: چشم اندازی که پس از اجرای این طرح ترسیم می‌شود مشخص شدن تعداد موالید و ازدواج مطلوب برای هر سال و فصل تا سال ۱۴۰۷ در شهرستان، شهر، بخش و روستاهای استان است.

وی افزایش ازدواج، کاهش سن ازدواج و فاصله بین ازدواج و فرزند اول، کاهش طلاق و جلوگیری از سقط جنین را از جمله اهداف میان مدت این طرح برشمرد.

استکی در باره مخاطبان این طرح اضافه کرد: در این طرح ابتدا شهرستان‌های استان با شاخص‌های متنوع و جامع اولویت‌بندی می شوند، سپس اولویت‌های موضوعی هر شهرستان در زمینه ازدواج، فرزندآوری، طلاق و سقط جنین مشخص خواهد شد و در نهایت مخاطببان مختلف بر اساس جایگاه‌های مختلف مانند(زن متاهل در سن ۲۰ تا ۴۰، زن خانه‌دار، زن دارای یک یا ۲ فرزند، زنان ساکن شهرها و غیره) شناسایی می‌شوند.

به گفته وی، مجریان این طرح حاکمیت‌ در سطح استان و شهرستان(استاندار، فرماندار، بخشدار، شهردار، دهیار و دستگاه‌های حاکمیتی) بعنوان تسهیلگران و حمایت کنندگان طرح هستند، همچنین شبکه مردمی فعال در حوزه خانواده و جمعیت نیز بعنوان کنشگران میدانی محسوب می شوند.

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان، بسته‌های فرهنگی، معیشتی و خدماتی را از راهبردهای عملیاتی این طرح عنوان کرد.

وی با مروری بر نحوه اجرای طرح افزود: در این طرح آماده‌سازی و بسترسازی(تصویب طرح و توجیه مسوولان حاکمیتی و فراهم کردن زیرساخت‌ها)، شناسایی و توانمندسازی، حل مساله با راهبردهای میدانی، نظارت و ارزیابی طرح بصورت لایه به لایه از میدان تا ستاد و بوسیله سامانه متمرکز به ترتیب اجرا خواهد شد.

به گزارش ایرنا، اجرای «طرح فتحان» با هدف هوشیارسازی بحران جمعیت با تطبیق بر نرخ باروری استان در اصفهان آغاز شد.

در تدوین بوم جمعیتی استان اصفهان؛ ازدواج، سقط جنین و ناباروری سه چالش مهم جوانی جمعیت است که بر مبنای آمار و بررسی‌های انجام شده بدست آمده است.

استان اصفهان اکنون با بیش از پنج میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از لحاظ شاخص جمعیتی روند کاهشی دارد.حدود ۱۲ درصد از جمعیت استان سالمند و بالای ۶۰ سال هستند و شیب سالمندی در این خطه تندتر از میانگین کشور است.

بنا بر پیش بینی پژوهشگران، اگر هفت یا هشت سال آینده نرخ رشد منفی جمعیت جبران نشود، بین سال‌های ۱۴۲۵ تا سال ۱۴۳۰، یک سوم جمعیت استان اصفهان در سن سالمندی قرار می‌گیرند.

به گفته مجتبی یکتامنش مدیرکل ثبت احوال استان اصفهان، نرخ خام ازدواج در اصفهان ۴.۶ و رتبه اصفهان در کشور در این زمینه ۳۰ است. همچنین نرخ خام طلاق در اصفهان ۲.۱ و رتبه اصفهان ۲۲ در کشور است که این وضعیت مطلوب نیست و مسوولان باید بررسی بیشتری درباره آن انجام دهند.

نرخ خام ازدواج، نسبت تعداد واقعه ازدواج در یک سال معین به جمعیت میانه همان سال است.

رتبه خام ولادت در اصفهان ۱۰.۳ و رتبه استانی در این زمینه ۱۲ است. میانگین سن مادر در نخستین فرزندآوری در استان اصفهان ۲۸ و در شهرستان اصفهان ۳۰ سالگی است.

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مشتمل بر ۷۳ ماده و ۸۱ تبصره در جلسه مورخ بیست و چهارم مهرماه ۱۴۰۰ در کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی طبق اصل هشتاد و پنجم (۸۵) قانون اساسی تصویب شد و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت هفت سال در تاریخ ۱۴۰۰/۸/۱۰ به تایید شورای نگهبان رسید.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

پیکار هندبالیست‌های سپاهان برای تصاحب صدر ‌جدول در کازرون

به گزارش ایرنا، تیم هندبال فولاد مبارکه سپاهان عصر امروز(سه‌شنبه) از ساعت ۱۶ در چارچوب …