به گزارش خبرنگار ایرنا، حاتم طهماس پور روز یکشنبه در نشست خبری افزود: عشایر این استان سالانه بیش از ۳۰۰ هزار تن انواع محصولات زارعی، دامی و باغی به ارزش 60 هزار میلیارد ریال تولید و روانه بازار می کنند.
وی با بیان اینکه علاوه بر این عشایر استان در مجموع بیش از ۲۳ هزار مترمربع انواع صنایع دستی تولید می کنند، اظهار کرد: عشایر استان اردبیل با ۱۷ هزار و ۵۰۰ خانوار و حدود ۶۶ هزار نفر جمعیت نقش مهمی در اقتصاد استان و کشور دارند به طوری که بخش مهمی از نیاز دامی و لنبی استان و منطقه را تامین میکنند.
مدیرکل عشایر استان اردبیل اضافه کرد: در سالهای اخیر به علت وجود برخی مشکلات از جمله خشکسالی، حذف ارز ترجیحی و افزایش قیمت نهاده های دامی، ۳۰ درصد عشایر استان ترک دامداری کرده و رغبتی برای نگهداری دام ندارند به طوری که پارسال تعداد دام عشایر استان از یک میلیون راس به ۷۵۰ هزار راس کاهش یافت.
طهماس پور گفت: بر اساس بررسی های صورت گرفته پیش بینی می شود امسال به علت بارندگیهای خوب عشایر تعداد دامهای خود را افزایش داده و دوباره به پرورش دام روی بیاورند به طوری که فروش دام مولد توسط آنها به کمترین حد ممکن کاهش یافته و این امر بیانگر این است که در سالهای آینده شاهد افزایش تعداد دام عشایر خواهیم بود.
وی ادامه داد: امسال افزایش بارندگی و ترسالی مناسب باعث شده وضعیت عشایر استان بهتر شود به طوری که اگر پارسال هر روز ۱۰۰ نفر به علت مشکلاتی مانند خشکسالی و عدم وجود آب و نهاده به اداره کل امور عشایر استان مراجعه می کرد امسال این رقم به ۲۰ نفر هم نمی رسد.
مدیرکل امور عشایراستان اردبیل با تقدیر از زحمات ۲۶ دستگاه خدمات رسان مرتبط از جمله راهداری و پلیس راه افزود: بارندگی های خوب و وجود ترسالی باعث شده امسال کوچ بهاره عشایر در استان اردبیل ۲۰ روز با تاخیر آغاز شود.
طهماسپور با اشاره به نقش عشایر در توسعه صنعت گردشگری، اظهار کرد: عشایر استان در زمینه گردشگری، اکوتوریسم و بومگردی ظرفیتهای زیادی دارند و میتوانند در توسعه این صنعت بسیار موثر باشند.
وی با اشاره به فرهنگ غنی و نقش حیاتی عشایر در ارتقای امنیت غذایی و نیز امنیت مرزها، بیان کرد: عشایر استان اردبیل ۴۸ جانباز و ۱۶۸ شهید تقدیم نظام اسلامی کرده و ۲ طایفه ملیلو و سیدلر با تقدیم ۲۰ شهید در صدر قرار دارند.
به گزارش ایرنا، عشایر استان اردبیل با بیش از ۱۷ هزار و ۵۰۰ خانوار و با ۶۶ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت ۵.۴ درصد جمعیت استان و ۵.۶ درصد جمعیت عشایر کشور بوده و از ۲ ایل شاهسون و قره داغ و ۲ طایفه مستقل شاطرانلو و فولادلو تشکیل شده است.
عشایر استان اردبیل ساکن در ۱۱ شهرستان استان، دارای ۴۵ طایفه بوده و در ۵۷۲ قشلاق، ۲۳۷ ییلاق، هفت زیست بوم، ۵۱ سامانه، هزار و ۵۲۷ “ابه”(اقامتگاه موقت) زندگی میکنند.
عشایر استان اردبیل سالانه ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز، ۴۳ هزار و ۵۰۰ تن شیر، هزار و ۵۰۰ تن پشم، پنج هزار و ۴۰۰ تن پنیر، هشت هزار و ۱۰۰ تن محصولات باغی، ۹۲ هزار تن محصولات زارعی و ۲۳ هزار متر مربع صنایع دستی مانند فرش، گلیم و جاجیم تولید میکنند.
هماکنون عشایر استان در بین ۱۲۰ ایل شناسنامه دار کشور در جایگاه سوم، از لحاظ مرتع در رتبه چهارم، تعداد دام در رتبه پنجم و از لحاظ جمعیت در جایگاه هشتم قرار دارد و یکی از ایلهای بزرگ کشور محسوب میشود.
عشایر استان اردبیل نیمی از سال را در قشلاقات شمال استان و نیمی دیگر را در ییلاقات سبلان و ارتفاعات کوههای باغرو و بزغوش سپری میکنند و شغل اصلی آنها دامپروری بوده و به نگهداری ۱.۵ میلیون واحد دامی مشغول هستند.
منبع