[ad_1]
به گزارش ایرنا از وبدا، سید مهدی میرغضنفری، معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش با بیان اینکه شیر، ترشحات مغذی بدن مادر برای تغذیه نوزاد است، افزد: ممکن است برخی مادران در شیردهی به نوزاد خود با مشکلاتی روبرو شوند که طب ایرانی راهکارهایی ارائه داده است.
مادران با مزاج خشک چه کنند؟
این متخصص طب ایرانی افزود: در دوران شیردهی برخی مادران دچار کاهش یا خشک شدن شیر میشوند و دلیل آن نیز به مزاج مادر مربوط است. مادری که مزاج گرم و خشک یا سرد و خشک دارد ممکن است حجم شیرش کم باشد؛ همانطور که مزاجهای خشک معمولا پوست، ناخن و موهای خشکی دارند، در مادران نیز خشکی مزاج باعث کم شدن ترشح شیر میشود.
وی گفت: این افراد برای زیاد شدن شیر باید خوراکیهای رطوبت زا مانند کاهو، لبنیات، شیر و غذاهایی مثل آش، سوپ مصرف کنند. اما مادرانی که مزاج سرد و تر دارند چون متابولیسم بدنشان پایین است، ممکن است تولید شیر در بدنشان زیاد اما آبکی باشد و قوام لازم را نداشته باشد.
مادران با مزاج گرم و خشک برای زیاد شدن شیر باید خوراکیهای رطوبت زا مانند کاهو، لبنیات، شیر و غذاهایی مثل آش، سوپ مصرف کنند
قابل توجه مادران با مزاج سرد
میر غضنفری تصریح کرد: اگر مادر مزاج سرد و رطوبتی دارد و شیرش بیش از حد رقیق و درصد آب شیر او زیاد باشد، باید سردیجات و رطوبتزاها مثل ماست و دوغ و سالاد را کم کرده و غذاهای کم حجم و پرانرژی مانند کباب، آب گوشت و حریره بادام بیشتر مصرف کند.
وی اضافه کرد: همچنین باید به طور روزانه ورزش کند. سونای خشک نیز برای این افراد مناسب است. حتی می تواند حمام را گرم کند و مدتی در حمام بنشیند تا با تعریق رطوبت اضافی از بدنش دفع و غلظت شیر بالا رود و اضافه وزن دوران بارداری هم به تدریج کاهش یابد.
راه آزمایش قوام شیر
میرغضنفری گفت: برای اینکه متوجه شویم که شیر مادر قوام لازم را دارد یا خیر، راههای سادهای وجود دارد. میتوان یک قطره شیر را بر روی ناخن ریخت، اگر با خم کردن ناخن شیر به راحتی روان شد و حرکت کرد، یعنی بیش از اندازه رقیق است و در اینصورت است که کودک دائم شیر میخورد، اما سیر نمیشود و نفخ میکند.
مادران با مزاج سرد و تر باید سردیجات و رطوبتزاها مثل ماست و دوغ و سالاد را کم کرده و غذاهای کم حجم و پرانرژی مانند کباب، آب گوشت و حریره بادام بیشتر مصرف کنند
وی افزود: اگر قطره شیر حرکت نکرد، یعنی شیر بسیار غلیظ و سنگین است و هضم آن برای نوزاد سخت است و اگر قطره شیر کمی جابجا شد، یعنی شیر قوام متعادلی دارد و مناسب است. همچنین اگر مقداری از شیر مادر در لیوان ریخته شود، نباید اجزایش از هم جدا شود.
ارتباط طعم شیر با خوراک مادر
میرغضنفری در خصوص برخی مادرانی که طعم شیر را برای فرزندشان خوشایند نمیپندارند و در زمان شیردهی این موضوع را متوجه میشوند، گفت: مادران باید در خوراکیهایی که مصرف میکنند، دقت کنند. طعم شیر با خوراکیهایی مثل تره، پیازچه، پیاز و سیر، ترشی و خیارشور و امثالهم، تغییر میکند.
اهمیت حرارت محیط
میرغضنفری درباره شرایط مناسب شیردهی به نوزاد، خاطرنشان کرد: مزاج کودکان به طور طبیعی گرم است. هوای مکان شیردهی باید نسبتا خنک و مطبوع باشد، در فصل گرما نیز نباید لباس های زیادی بر تن نوزاد پوشاند. همچنین باید توجه شود که مادر، نوزاد خود را بیش از حد به بدنش نچسباند تا حرارت بدن نوزاد بالا نرود و احساس کلافگی نکند، چراکه اشتهای کودک کاهش مییابد. همچنین می توان قبل از شیردهی، نوزاد را استحمام کرد تا حرارت بدنش کاهش یابد.
مادرانی که مشکلات گوارشی دارند و نفخ میکنند باید مصرف لبنیات، سالادها، هندوانه و امثالهم را کمتر کنند و ورزش و فعالیت بدنی داشته باشند
نفخ نوزاد
وی گفت: یکی دیگر از شکایات مادران، ریفلاکس کودک شیرخوار است که با شیر مادر ارتباط مستقیم دارد. برخی کودکان بعد از شیر خوردن نفخ میکنند و شیر را بر میگردانند که این امر گاهی به دلیل وضعیت نادرست شیر دادن است، یعنی کودک را کاملا به طور افقی در آغوش میگیرند، در حالیکه سر بچه باید مورب و به سمت بالا باشد.
وی ادامه داد: بیش از حد نباید به بچه شیر داده شود؛ همچنین اگر مادر مشکلات گوارشی دارد و نفخ میکند، باید حتما اصلاح شود تا برای کودک مشکلی ایجاد نشود. زیرا اگر مادر مشکل معده و گوارش داشته باشد، شیری که تولید میشود به همان میزان رطوبتش بالا خواهد بود، این مادران باید مصرف لبنیات، سالادها، هندوانه و امثالهم را کمتر کنند و ورزش و فعالیت بدنی داشته باشند. همچنین ماساژ ناحیه بالای شکم نوزاد با روغن بابونه، میتواند به درمان رفلاکس معده کمک کند.
منبع