ظرفیت‌ها و چشم اندازهای بخش صنعت در استان اردبیل

به گزارش خبرنگار ایرنا هرچند اقتصاد استان اردبیل عمدتا با کشاورزی و گردشگری شناخته شده است و اصولا اقتصاد این استان مبتنی بر کشاورزی است در عین حال در سال‌های اخیر در مسیر صنعتی شدن این استان گام خوبی برداشته است و چشم انداز امیدوار کننده ای در این بخش وجود دارد.

چرا توسعه صنعت برای اردبیل ضروری است

کشاورزی و گردشگری در استان اردبیل به واسطه اقلیم سرد به ویژه در مناطق مرکزی و جنوبی استان در ماه‌های سرد و نیمه دوم سال عملا در حالت نیمه تعطیل قرار می‌گیرد و ظرفیت‌های انسانی و اشتغال موجود در این استان بین پنج تا ۶ ماه سال بهره وری لازم را در این بخش‌ها ندارد.

از سوی دیگر مروری بر وضعیت آب و هوا و به تبع آن کشاورزی استان در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که ریسک فعالیت در بخش کشاورزی بسیار بالاتر رفته است.

طی سال‌های اخیر بلایای طبیعی همچون سرمازدگی زودرس بهاره، سیل، خشکسالی، تگرگ خسارت‌های سنگینی به کشاورزی استان وارد کرده است و با توجه به هزینه های بسیار بالای زیرساخت‌های مدرن کشاورزی مواجهه با این شرایط و مدیریت آن بسیار سخت و دشوار است.

بخش گردشگری استان اردبیل هم تقریبا چنین شرایطی دارد. به طوری که معمولا فصل گردشگری در این استان عملا از اردیبهشت ماه آغاز و تا اواسط فصل پاییز رونق دارد و زیرساخت‌های ایجاد شده در این بخش هم در فصل‌های سرد سال عملا نیمه تعطیل است و بهره وری لازم را ندارد.

اما بخش صنعت استان اردبیل با توجه به فعالیت در محیط عموما سربسته می‌تواند در فصل زمستان هم فعال باشد و به اصطلاح فعالیت در بخش صنعت تمام فصلی است و در ماههای سرد سال تعطیل نیست و همین امر می‌تواند زمینه ساز رونق اقتصاد استان شود.

ظرفیت‌ها و چشم اندازهای بخش صنعت در استان اردبیل

توسعه زیرساخت‌ها و چشم‌انداز امیدوار کننده صنعت در استان اردبیل

نباید فراموش کرد که استان اردبیل از ظرفیتهای نسبتا خوبی برخوردار است که می‌تواند زمینه ساز رونق تولید و اشتغال و سود بسیار مناسب برای سرمایه گذاران باشد. نیروی انسانی ماهر و ارزان، دسترسی سریع و ارزان به بازارهای ۴۰۰ میلیونی آسیای میانه و قفقاز، گمرک بیله سوار، منطقه آزاد اردبیل، وجود مواد خام اولیه چه در صنایع تبدیلی کشاورزی و چه در بخش معدن از جمله فرصت‌هایی است که سرمایه گذاران باید مد نظر داشته باشند.

طی سال‌های اخیر در حوزه تکمیل زیرساخت‌های استان هم اقدامات خوبی آغاز شده است که سرمایه‌گذاری را در استان اردبیل توجیه پذیر می‌سازد.حمل و نقل ریلی زمینه ساز انتقال ارزان و امن مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی و از سوی دیگر تولیدات بخش‌های مختلف صنعت و کشاورزی به بازارهای هدف را امکان پذیر می‌سازد. در این راستا راه آهن اردبیل به عنوان اصلی‌ترین پروژه زیرساختی تقریبا مراحل نهایی را طی می‌کند و انتظار می‌رود با توجه دولت چهاردهم در کمترین زمان ممکن به بهره‌برداری برسد.

علاوه بر این زیرساخت‌های حمل و نقل هوایی اردبیل هم در سال‌های اخیر با توسعه و تجهیز فرودگاه اردبیل تقریبا تکمیل شده است به طوری که در سال گذشته تعداد کنسلی پروازهای فرودگاه اردبیل به کمترین حد ممکن طی سال‌های اخیر کاهش یافته است.ضمن اینکه فرودگاه پارس آباد هم می تواند با توجه بیشتر مسئولین نقش اساسی در جابجایی بار و کالای تولید شده در چشمه های بار در این منطقه داشته باشد.

همچنین در بخش جاده‌ای هم کارگاه‌های تعریض راه‌های اصلی به ویژه در مسیر شمال-جنوب استان و ایجاد شبکه بزرگراهی در قالب قطعات مختلف فعال است و انتظار می‌رود طی یکی دو سال آینده خلاءهای موجود در این بخش هم مرتفع شود.

در یکی دو سال اخیر در حوزه زیرساخت‌های انرژی هم گام‌های خوبی برداشته شده است به طوری که می‌توان گفت انرژی مورد نیاز گلخانه های در دست احداث در شمال استان و واحدهای تولیدی و صنعتی برای یک بازه زمانی بلندمدت تامین خواهد شد.

در حال حاضر تولید برق استان اردبیل تقریبا سه برابر میزان مصرف آن است. از سوی دیگر با تکمیل و بهره‌برداری از خط انتقال دوم گاز اردبیل ظرفیت گاز استان از ۱۱ میلیون متر مکعب فعلی به ۲۵ میلیون متر مکعب افزایش خواهد یافت.

همچنین در بخش تامین آب با وجود مشکلات عدیده ای که در مرکز استان وجود دارد چه در شمال استان در سواحل ارس و چه در جنوب استان مشکلی برای توسعه بخش صنایع آب بر وجود ندارد و می توان از ظرفیت‌های موجود در این دو منطقه استفاده کرد.

آمارهایی از وضعیت موجود صنعت در استان اردبیل

طبق اظهارات مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل هم‌اکنون ۲۸ هزار نفر در یک هزار و ۲۰۰ واحد تولیدی در استان شاغل هستند که برخی از این واحدهای تولیدی و صنعتی به صورت چند شیفته در حال فعالیت هستند و محصولات و کالاهای باکیفیت و استاندارد تولید و روانه بازار می‌کنند.

استان اردبیل به لحاظ تولیدات صنعتی و تامین نیاز بخش‌های گوناگون در سطح کشور از سایر استان‌ها پیشی گرفته است و بخش صنعت استان اردبیل حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد. در حال حاضر ۸۵ درصد از نیاز باتری خودروهای سبک و سنگین کشور در اردبیل تولید می شود که ظرفیت افزایش آن با راه اندازی خط تولید جدید وجود دارد. از سوی دیگر و آرتاویل تایر علاوه بر تامین نیاز استان نزدیک به ۱۵ درصد میزان لاستیک خودروهای سبک و ۲۰ درصد لاستیک خودروهای سنگین کشور را تامین می‌کند.

واحدهای تولیدی و صنعتی این استان همچنین در زمینه تولید محصولات گوناگون سلولزی نیز در مقایسه با سایر نقاط پیشتاز هستند، به طوری که بین ۲۰ تا ۸۰ درصد نیاز کشور از پارکت گرفته تا اچ‌.دی.ال را تامین می‌کنند.

به گفته مسعود ایرانی مدیر کل صنعت معدن و تجارت استان اردبیل در حال حاضر ۸۰ درصد انواع توپ‌های ورزشی مورد استفاده در کشور در استان اردبیل تولید می شود. توسعه و راه اندازی صنایع ورزشی اعم از لواز ورزشی و لباس می تواند نقش بسزایی در توسعه اشتغال خانگی در این استان با اقلیم سرد داشته باشد و این امر هم به کسب درامد خانوارهای این استان و هم رونق اقتصاد استان منجر خواهد شد.

در عین حال استان اردبیل در زمینه صنایع سنگین هم ظرفیتهای خوبی دارد. استان اردبیل در زمینه فولاد یک میلیون تن آهن اسفنجی مورد نیاز کشور را با واحدهای تولید شمش و ذوب، مقاطع فولادی تامین می‌کند.

واحدهای صنعتی استان اردبیل ظرفیت خوبی در تولید خودروهای سنگین دارند به طوری که کشنده کامیون با عمق ساخت حدود ۸۵ درصد لوازم یدکی، بدنه و قطعات فنی بخش زیادی از خودروهای سنگین مانند کامیون و لودر را تامین می‌کنند. ماه گذشته برای نخستین بار لودر پنج تنی تولید و مونتاژ شد و قرار است با افزایش عمق تولید انجام خواهد شد.

استان اردبیل همچنین در حوزه معدن و صنایع معدنی نیز حرف‌های بسیاری برای گفتن دارد و بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته در این حوزه و تحقق هدف‌های مورد نظر تا سال آینده به برطرف کردن معضل بیکاری در استان کمک کند.

کشف معدن مس در مشگین شهر چشم انداز بسیار مطلوبی برای این استان ایجاد کرده است که در صورت توجه مسئولین و داشتن نگاه راهبردی می‌تواند نقش اساسی در اقتصاد استان و کشور داشته باشد علاوه بر این

مطالعه‌ها و اکتشاف‌های صورت گرفته در چند سال گذشته به چندین نقطه امیدبخش با ظرفیت قابل توجهی رسیده است و با جذب سرمایه‌گذاران جدید در این حوزه بستر برای جهش در حوزه معدن هم فراهم خواهد شد.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

مرکز تدوین دانشنامه خادمان قرآنی استان اردبیل فراخوان داد

اصغر تقی‌زاده شکیبا روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: از …