ایام سفر زیارتی اربعین که میرسد بسیاری از افراد راهی کربلا میشوند، میلیونها زائر و خادم؛ آنهایی که زائر هستند دو دستهاند؛ یا همه راه را پیاده میروند و یا بخشی از مسیر تا نجف را با وسیله نقلیه طی میکنند و از شهر نجف تا شهر کربلا را پیادهروی میکنند. بسیاری از خادمان اربعین از جمله پزشکان، پرستاران، مبلغان، مسئولان خدمترسانی، مسئولان موکبها و … نیز که از ایران به عراق میروند، جزو گروه دوم هستند.
در این میان چه زائر باشی و چه خادم، چه تمام راه را پیاده طی کنی و چه بخشی از مسیر را، بالاخره سفر اربعین علیرغم اینکه غذا، اسکان، خدمات درمانی و … در آن رایگان است هزینه دارد و خوش به حال آنهایی که برای زیارت امام حسین(ع) هزینه میکنند و چه ارزشمند است آنهایی که قرار است هم خادم این مسیر باشند و هم برای این زیارت تاجایی که میتوانند خودشان هزینه کنند.
واقعیت این است که رایگان بودن سفر اربعین توفیق بزرگ هزینه کردن در راه زیارت امام حسین(ع) را از بسیاری از افراد سلب میکند. برای تبیین دلیل این ادعا، بخشی از کتاب «مدیریت معنوی سفر اربعین» نوشته حجتالاسلام حمید احمدی حاجیکلایی که به تشریح این مسئله پرداخته است را با هم میخوانیم.
هزینه کردن برای زیارت امام حسین(ع)
از اموری که از سوی اهل بیت(ع) به آن توصیه شده است هزینه کردن برای زیارت امام حسین(ع) است که در این راه هزینه کردن سرمایه گذاری برای روز جزا و کسب خیر و برکت برای زندگی دنیاست. چنانچه در روایت آمده است: يُعْطِيهِ اللَّهُ بِكُلِّ دِرْهَم أَنْفَقَهُ مِثْلَ أُحُدٍ مِنَ الْحَسَنَاتِ وَ يُخْلِفُ عَلَيْهِ أَضْعَافَ مَا أَنْفَقَهُ وَ وَ يُصْرَفُ عَنْهُ مِنَ الْبَلَاءِ مِمَّا قَدْ نَزَلَ لِيُصِيبَهُ وَ يُدْفَعُ عَنْهُ وَ يُحْفَظُ فِي مَالِهِ؛ خداوند در برابر هر درهمی که هزینه کرده است حسناتی همانند کوه احد به او اعطا کند و چند برابر آنچه را هزینه کرده است به او باز میگرداند و گرفتاریهایی که فرود آمده است تا چه حدی اصابت کند از او برگردانده و دفع میشود و دارایی او حفظ میشود».
و در حدیثی دیگر از امام صادق(ع) بشارت پاداش مضاعف و بلکه هزار برابر آن در دنیا و آخرت داده شد که میفرماید: «مَنْ أَتَى قَبْرَ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فَقَدْ وَصَلَ رَسُولَ اللَّهِ ﷺ وَ وَصَلَنَا وَ حَرَّمَتْ غِيبَتُهُ وَ حَرُمَ لَحْمُهُ عَلَى النَّارِ وَ أَعْطَاهُ اللَّهُ بِكُلِّ دِرْهَم أَنفَقَهُ عشَرَةَ أَلْفِ مَدِينَةٍ لَهُ فِي كِتَابٍ مَحْفُوظٍ وَ كَانَ اللَّهُ لَهُ مِنْ وَرَاءِ حَوَائِجِهِ وَ حَفِظَ فِي كُلِّ مَا خَلَّفَ وَ لَمْ يَسْأَلِ اللَّهَ شَيْئاً إِلَّا أَعْطَاهُ وَ أَجَابَهُ فِيهِ إِمَّا أَنْ يَعَجَلَهُ وَ إِمَّا أَنْ يَؤَخِّرَهُ لَه؛ کسی که به زیارت ابا عبدالله الحسين رود، قطعاً به رسول خدا و ما اهلبیت صله نموده است پس غیبتش جایز نبوده، گوشتش بر آتش حرام است و در مقابل هر یک درهمی که انفاق کند خداوند ده هزار شهر به او عطا میکند که در کتابش مضبوط و معلوم است و حوائجش را روا میفرماید و آنچه را که از خود باقی گذارد حفظ میشود و از خداوند چیزی نمیخواهد، مگر آنکه خداوند به او عطا و دعایش اجابت شود. اعم از آنکه، سریع و بدون مهلت حاجتش را روا کرده یا با تأخیر و مهلت آن را برآورده نماید».
در روایتی دیگر از امام صادق(ع) آمده است: در برابر هر درهمی که هزینه میکند برابر هزاران درهم برای او پاداش منظور و برایش ذخیره میگردد یا بنَ سِنانِ يُحْسَبُ لَهُ بِالدَّرْهَمِ الْفُ وَالِفٌ حَتَّى عَدَّ عَشَرَةً وَ يُرْفَعُ لَهُ مِنَ الدَّرَجاتِ مِثْلُهَا وَ رِضَا اللَّهِ خَيْرٌ لَهُ وَدُعَاءُ مُحَمَّدٍ وَ دُعَاءُ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ والأَئِمَّةُ خَيْرٌ لَهُ». ابن سنان میگوید باز از امام صادق(ع) پرسیدم آقا جان، جانم فدایتان پدرتان میفرمود: هر درهمی که در راه حج خرج شود هزار درهم پاداش میگیرید. حال میخواستم بدانم خرج کردن هر درهمی در راه زیارت پدرتان امام حسین(ع) چقدر پاداش دارد؟ امام فرمودند: ای ابن ستان به هر درهمی، ده هزار درهم به او پاداش میدهند و به همین اندازه درجهاش را بالا میبرند و رضایت خدا از این مطلب بالاتر است و دعای حضرت محمد(ص) و دعای امیرالمؤمنین و ائمه برایش بهتر است از ثواب درهمهاست.
بنابراین زائر حضرت سیدالشهدا به خصوص در موسم اربعین، نباید از هزینه و پرداخت وجه برای سفر امتناع کند و توقع داشته باشد که متبرعین همه هزینه او و نیازمندیهایش را تأمین کنند، بلکه برای تحصیل اجر، ثواب و پاداش بیشتر باید حریص بر هزینه در این سفر نورانی باشد.
انتهای پیام
منبع