[ad_1]
عباس شمسالدین الربیعی، نویسنده و پژوهشگر عراقی در رشته تاریخ ادیان است. وی در سال 1965 میلادی در بغداد متولد شد و از سال 1990 تا 1993 میلادی در رشته هنرهای تجسمی در دانشکده هنرهای زیبا تحصیل کرد. در سال 1993 به حوزه علمیه نجف اشرف رفت و تا سال 1999 در آنجا مشغول تحصیل علوم دینی بود. وی پس از آن قاضی شرع در بصره و نجف شد و در سال 1998 میلادی روزنامه الهدی را منتشر کرد. شمس الدین از سال 2003 تا 2005 میلادی در سمت مدیر مرکز رسانهای دفتر شهید صدر مشغول به کار بود و همچنین در سالهای 2005 و 2006 میلادی به عنوان نماینده سیاسی دفتر شهید صدر فعالیت میکرد.
از آثار او میتوان به: الموسوعة الفقهیة (دایرة المعارف فقهی)، موجز تاریخ المسیح (خلاصه زندگی حضرت مسیح)، انبیاء العرب (پیامبران عرب)، اطلس امیرالمؤمنین(ع)، اطلس الامام الحسین(ع) و إبادة الشیعة (نسلکشی شیعیان) اشاره کرد.
عباس شمسالدین در گفتوگو با ایکنا، در خصوص آثار و نتایج راهپیمایی اربعین حسینی تصریح کرد: از مهمترین آثار راهپیمایی اربعین مقابله با ظلم است زیرا تجدید عهد و پیمان هرساله با عقایدمان و اماممان، حضرت اباعبدالله الحسین(ع) است، در این راهپیمایی صحنههایی دیده میشود که عواطف و احساسات همه انسانها را بر میانگیزد. چنانکه خداوند متعال میفرماید: «الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ دِينِكُمْ فَلَا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ»: امروز كسانى كه كافر شدهاند از [كارشكنى در] دين شما نوميد گرديدهاند پس از ايشان مترسيد و از من بترسيد. (سوره مائده/ آیه 3)
وی ادامه داد: از سوی دیگر، اهمیت راهپیمایی اربعین در تأکید هویت این اجتماع و ملتهایی است که تلاش غرب نمیتواند آنها را دچار توهم کرده و از عقایدشان دور سازد. بنابراین این راهپیمایی سالانه به این جهت است که حیله و نیرنگ دشمنان را خنثی سازد و هربار بر هویت واقعی اسلامی و حسینی تأکید میکند.
این پژوهشگر عراقی در زمینه نقش راهپیمایی اربعین در نشر گفتمان مهدوی و جهانیسازی فرهنگ مهدوی اظهار کرد: راهپیمایی میلیونی زائران اربعین نقش مهمی در این زمینه ایفا میکند و ویژگی خاصی در متفاوت کردن این راهپیمایی دارد و در نوع خود بینظیر است. به خصوص وقتی بدانیم که این تعداد بسیار زیاد زائران حسینی، تنها عدد و رقم نیست و مردم برای شرکت در یک جشنواره نیامدهاند بلکه این تعداد میلیونی برای شناخت مفهوم اربعین آمدهاند. این معادله توازنی بین تعداد بسیار زیاد زائران و مفهوم کلی اربعین برقرار میکند و نقش مهمی در نشر این مفهوم در جهان و رساندن آن به کل جهانیان دارد و به نوعی بیانگر فرهنگ اسلامی، حسینی، مهدوی است.
وی در خصوص تأثیر اجتماعی مثبت زیارت اربعین حسینی به همراه تأثیر معنوی و دینی آن در سطح جامعه بیان کرد: درباره تأثیر اجتماعی زیارت اربعین، باید گفت که طبیعتاً تأثیر اجتماعی این زیارت هیچگاه از خود زیارت جدا نمیشود. در این راهپیمایی بالاترین مفهوم اجتماعی یعنی مفهوم همبستگی وجود دارد و تبدیل اجتماعی که از نقاط مختلف جهان با ملیتها و نژادهای مختلف گرد هم آمدهاند به اجتماع واحدی که در آن سیاه و سفید، ثروتمند و فقیر و عرب و عجم با هم تفاوتی ندارند. لذا این مردم به برکت امام حسین(ع) تبدیل به یک اجتماع حسینی واحد شدهاند که مفهوم واحد حسینی را طلب میکنند. برخی از آنها یکدیگر را اطعام میکنند و همدیگر را بر خود ترجیح میدهند و این یعنی والاترین اهداف یک جامعه.
این نویسنده و پژوهشگر عراقی درباره اهمیت بزرگداشت مراسم اربعین حسینی در حفظ ارزشها و پیامهای نهضت حسینی تصریح کرد: یکی از مهمترین ارزشهایی که در مراسم اربعین وجود دارد، تجدد و نو شدن است مانند قلبی که در هر لحظه میتپد و به جسم انسان زندگی دوباره میبخشد. راهپیمایی اربعین حسینی نیز اینگونه است و به منزله نبض زندگی در جسم امت اسلامی است. اما این نبض همان ارزشها و پیامهای نهضت امام حسین(ع) است و این مناسبت ارزشمند سالانه به مثابه تجدید این ارزشهای کریمانه و شریف است.
وی ادامه داد: این راهپیمایی پر برکت با این تعداد بسیار زیاد مردم اعلام میکند که پشت سر این ارزشها یک جامعه مؤمن وجود دارد که پرچم آن را بالا میبرد و از آن حمایت میکند.
عباس شمسالدین در پاسخ به این سؤال که آیا میتوان گفت پیادهروی اربعین حسینی پدیدهای برای ایجاد تمدن نوین اسلامی است؟ اظهار کرد: بارها گفتهایم که راهپیمایی اربعین حسینی میتواند کانونی برای ساخت تمدن نوین اسلامی باشد. مفهوم این تمدن در اسلام، تمرکز آن بر اصول و پایههای ثابت است که شامل ارزشها و اصولی است که در واقعیت تجسم دارد. و انسان صالح از این اصول حمایت میکند و تلاش میکند آن را در تمام کره زمین به اجرا درآورد در این راه گام بر میدارد و بنیان آن را تعالی میبخشد. پس ارتباط این راهپیمایی عظیم به دین اسلام بر اساس ایجاد تمدن نوین اسلامی است.
وی افزود: در راهپیمایی اربعین حسینی این تعادل وجود دارد که انسان صالح و درستکار است که پرچم آن را حمل میکند و اصول آن را به پا میدارد و به وسیله آن، تمدن الهی مورد انتظار را تقویت میکند.
این پژوهشگر عراقی درباره پیام نهضت سیدالشهدا، حضرت امام حسین(ع) برای دنیای جدید اظهار کرد: پیام نهضت سید الشهدا(ع) آن است که جهان امروز بسیار به واقعیت سیدالشهدا(ع) و نهضت پربرکت ایشان شبیه است. زیرا جهان امروز به دو جبهه تقسیم شده همانطور که در زمان امام حسین(ع) این اتفاق رخ داد و میتوان تصور کرد که اگر امام حسین(ع) امروز بود، خطاب به ما میگفت: به دستور خداوند متعال یعنی جهاد با دشمنان او عمل کنید. اسلام را زنده نگه دارید زیرا دنیا به دین اسلام شدیداً نیاز دارد. به قرآن عمل کنید چرا که رستگاری دنیا و آخرت شما در آن است. بین خود صلح و آرامش برقرار کنید و در مقابل ظالمان بایستید تا آنان را با قدمهایتان از تخت سلطنتشان پایین بکشید زیرا بندگان مؤمن و قوی به خداوند متعال عشق میورزند.
گفتوگو: اشرف بصیری
ترجمه: فرشته صدیقی
انتهای پیام
منبع