سید بهرام اندرزیان روز چهارشنبه با حضور در دفتر خبرگزاری ایرنا مرکز خوزستان بیان کرد: هدف وزارت جهاد کشاورزی امنیت و اقتدار غذایی کشور و تامین غذای کافی و سالم برای آحاد مردم مدنظر است.
وی اظهارکرد: سال ۵۷ میزان تولید محصولات کشاورزی کشور حدود ۲۰ میلیون تن بوده که اکنون به بیش از ۱۳۰ میلیون تن رسیده در واقع میزان تولیدات محصولات کشاورزی کشور بیش از ۶ برابر شده است.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی، آموزش و منابع طبیعی خوزستان گفت: ۴۰ درصد این افزایش تولید ناشی از توسعه زمینهای زیر کشت و ۶۰ درصد آن ناشی از انتقال دانش و فناوری به عرصه تولید است.
اندرزیان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) را متولی تولید دانش در حوزه کشاورزی دانست و گفت: سازمان “تات” با دارابودن ۲۲ موسسه تحقیقاتی ملی، ۳۴ مرکز تحقیقاتی در استانها و حدود هفت پژوهشکده بزرگترین سازمان علمی در خاورمیانه است که سرمسازی رازی از دستاوردهای این سازمان محسوب میشود.
وی با بیان اینکه ۱۰۰ درصد بذر گندم حاصل کار محققان داخلی کشاورزی است بیان کرد: اصلاح و دستیابی به ارقام متناسب با شرایط همیشه در حال انجام است.
رییس مرکز تحقیقات کشاورزی، آموزش و منابع طبیعی خوزستان ادامه داد: پژوهش، تولید دانش و فناوریهای جدید و قدیم کار نیروهای مراکز تحقیقاتی کشور است؛ ۱۳۷ نیرو در مرکز تحقیقات خوزستان فعال است که ۶۰ نفر از آنها محقق و مدرس است.
اندرزیان خاطرنشان کرد:علاوه بر تولید دانش، آموزش به کارشناسان بخش کشاورزی، منابع طبیعی و بخش خصوصی و کشاورزان پیشرو نیز برعهده محققان و اساتید کشاورزی است.
وی مراکز تحقیقاتی را مغز متفکر سازمان جهاد کشاورزی و پیشگام اجرا دانستزو گفت: خوزستان با تولید حدود ۱۷ میلیون تن محصول رتبه نخست تولید محصول کشاورزی را در کشور دارد.
رییس مرکز تحقیقات کشاورزی، آموزش و منابع طبیعی خوزستان ادامه داد: خوزستان با تولید یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن گندم از ۱۰ سال پیش رتبه نخست تولید گندم کشور را دارد که این آمار نشانه تلاش محققان و پژوهشگران این حوزه است.
اندرزیان افزود: محققان و کارشناسان کشاورزی علاوه بر کارهای پژوهشی در فصل کاشت، داشت و برداشت در کنار کشاورز حضور دارد و آموزشهای لازم را به آنها ارایه میکنند اگر چه نیروهای برای آموزش ۲۷۰ هزار بهرهبردار کشاورزی ناچیز است.
وی گفت: انتظار میرود دانش به صورت کامل در مزرعه اجرا شود در حالی که در شرایط خوش بینانه بین ۳۰ تا ۴۰ درصد دانش فنی محققان در عرصه و زمینهای کشاورزی اجرا شده است که دلایل مخالفی دارد.
وی ادامه داد: کشاورزان برای انتقال دانش به مزارع هنوز توجیه نشدند ضمن اینکه از ابزار و وسایل لازم نیز برخوردار نیستند، اغلب کشاورزان به صورت سنتی کشت میکنند در حالی که برای یادگیری تمایل دارند.
اندرزیان اظهارکرد: کشاورزان مناطقی مانند دزفول و شوشتر، بالای ۸۰ درصد از دانش کشاورزی را در زمینها پیاده میکنند و جزو کشاورزان پیشرو هستند.
وی تاکید کرد: اگر همه کشاورزان به این سمت سوق یابند قطعا عملکرد تولید گندم خوزستان از ۱.۷ تن به سه میلیون تن خواهد رسید و میتوان کل تولیدات کشاورزی خوزستان را به ۲۵ میلیون تن رساند.
تغییر اقلیم، مهمترین چالش کشاورزی خوزستان است
رییس مرکز تحقیقات کشاورزی، آموزش و منابع طبیعی خوزستان تغییر اقلیم و خشکسالی را یکی از مهمترین چالشهای کشاورزی استان دانست و بیان کرد: کاهش بارندگی و تشدید خشکسالی از جمله پیامدهای تغییر اقلیم است و موجب میشود آبی که در اختیار کشاورزی قرار می گیرد نیز کمتر شود.
اندرزیان تصریح کرد: میزام تولید مواد غذایی کشور در حال حاضر ۱۳۰ میلیون تن در سال است که با توجه به افزایش جمعیت باید در سال ۱۴۳۰ به ۱۸۰ میلیون تن برسد این در حالی است که آبی که الان در اختیار بخش کشاورزی است ۷۵ میلیارد متر مکعب است ولی پیش بینی شده تا افق ۱۴۳۰ این میزان به ۴۰ میلیارد متر مکعب برسد.
وی تاکید کرد: تولید مواد غذایی کشور در افق ۱۴۲۰ باید ۴۰ درصد افزایش یابد در صورتی که آبی که در اختیار بخش کشاورزی قرار میگیرد ۴۵ درصد کاهش مییابد در واقع تولید غذا درآینده با چالش مواجه خواهد شد و باید راهکاری برای آن داشته باشیم.
تنها راهکار حفظ امنیت غذایی کشور در افق ۱۴۳۰، بهرهوری است
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان تنها راهکار برای ارتقای تولید مواد غذایی کشور را افزایش بهرهوری عنوان کرد و گفت: اکنون در هر هکتار ۶ هزار متر مکعب با عملکرد حدود هفت تن محصول مصرف میشود که باید بتوانیم با سه هزار متر مکعب این میزان تولید داشته باشیم.
وی تاکید کرد: برای خودکفایی و امنیت غذایی راهی جز بهرهوری و انتقال دانش به عرصه نیست.
محدودیت منابع خاک، چالش دیگر کشاورزی خوزستان است
اندرزیان با اشاره به دیگر چالشهای کشاورزی خوزستان گفت: علاوه بر محدودیت منابع آبی، خاک نیز روز به روز فقیرتر و حاصلخیزی آن روز به روز کاهش مییابد که کمبود عناصر غذایی کاهش تولید را به همراه دارد.
جلوگیری از آتش زدن بقایای گیاهان، راهکاری برای حفظ منابع خاک خوزستان
وی بیان کرد: جلوگیری از آتش زدن بقایای گیاهان راهکاری برای حفظ منابع خاک خوزستان است که باید موردتوجه کشاورزان قرار گیرد و سرمایه ملی به بهانه از بین بردن کاه و کلش نابود نشود.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان تصریح کرد: علاوه بر حفظ امنیت و اقتدار غذایی باید منابع پایه برای نسلهای بعد نیز حفظ شوند.
۲۵ تا ۳۰ درصد محصول کشاورزی خوزستان ضایعات است
اندرزیان ادامه داد: ۲۵ تا ۳۰ درصد محصول کشاورزی ضایعات است در حالی که اگر این میزان کنترل شود میتوان ۲۰ میلیون نفر را تغذیه کرد.
سالانه حدود ۱۷.۸ میلیون تن انواع محصولات زراعی و باغی در دزفول تولید میشود.
منبع