ابوالفضل دشتبانی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به افزایش ۳۲ درصدی میزان خرید گندم در استان اردبیل نسبت به سال زراعی گذشته گفت: با احتساب میزان خرید مراکز اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان، در مجموع ۳۶۸ هزار تن گندم از کشاورزان استان اردبیل خریداری شده است.
وی با پیش بینی خرید بیش از ۴۰۰ هزار تن گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان استان اردبیل به نرخ تضمینی تا پایان فصل خرید بیان کرد: عملیات برداشت محصول گندم در همه شهرستانهای استان اردبیل پایان یافته ولی روند خرید محصول مازاد بر نیاز کشاورزان ادامه دارد.
مدیرکل تعاون روستایی استان اردبیل افزود: تاکنون ۵۶ درصد از مجموع ۳۶۸ هزار تن محصول گندم ما زاد بر نیاز کشاورزان استان توسط تشکلهای تعاونی روستایی به عنوان مباشر خریداری شده و تاکنون بر اساس برنامه، مقدار ۲۰۰ هزار تن از آن به سیلوهای مقاصد اعلامی حمل و تحویل شده است.
وی روند خرید محصول گندم را در مقایسه با سال قبل خوب ارزیابی کرده و از همکاری های تنگاتنگ و خوب مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان و همچنین شرکت غله و خدمات بازرگانی استان اردبیل و کارکنان مراکز تقدیر کرد.
به گزارش ایرنا، امسال برای خرید تضمینی گندم به نرخ ۱۷۵ هزار ریال ۳۴ مرکز خرید شامل مراکز خرید ملکی، سیلوهایهای بخش خصوصی و مباشران خرید دایر شده است و محدودیتی در خرید گندم در این مراکز وجود ندارد.
استان اردبیل در زمان ترسالی در تولید گندم جزو سه استان برتر کشور بوده است ولی به علت خشکسالی این جایگاه به رتبه هشتم و نهم کشوری تنزل پیدا کرده است.
استان اردبیل حدود یک درصد مساحت ایران را دارد ولی با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با تولید حدود ۶۰۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمدهای در تامین نیاز به محصولات کشاورزی کشور را دارد.
۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت میشود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم محسوب میشود.
امسال محصول گندم در ۲۹۰ هزار هکتار از اراضی دیم و آبی استان اردبیل کشت شده و محصول گندم با ۴۷ درصد سطح زیر کشت، بیشترین سهم اراضی کشت محصولات کشاورزی در استان اردبیل را دارد.
میانگین تولید گندم در مزارع آبی استان اردبیل چهار هزار و ۷۸۲ کیلوگرم در هر هکتار و میانگین تولید در مزارع دیم نیز یک هزار و ۱۷۳ کیلوگرم است.
میزان تولید گندم در استان اردبیل در سالهای گذشته تا سطح ۶۰۰ هزار تن نیز افزایش یافته بود ولی به علت بروز خشکسالی و وضعیت جوی نامناسب و نیز نامتوازن بودن میزان و زمان بارش، طی ۲ سال گذشته میزان تولید گندم به شدت کاهش یافت.
علت افزایش تولید گندم در مزارع استان اردبیل، علاوه بر شرایط مساعد آب و هوایی و بارشهای مناسب بهاری، اجرای موفق طرح جهش تولید در دیمزارها اعلام شده به طوری که امسال ۲۲۰ هزار هکتار از اراضی دیم این استان با ۳۷ هزار کشاورز گندمکار در یک هزار و ۲۷۱ روستا تحت پوشش اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها قرار گرفته است.
استان اردبیل در تولید غلات گندم و جو، در رتبه هشتم کشوری قرار دارد.
منبع