محمدرضا اشرفزاده روز چهارشنبه در سفر به شهرکرد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه موزه ملی تاریخ طبیعی در ستاد فعال است افزود: بخشی از نمونههای موجود در موزههای تاریخ طبیعی کشور به شکل تاکسیدرمی علمی است که در بخش مجزا نمایشگاهی و عروسکی نگهداری میشود.
به گفته وی، هماکنون در کشور ۹۰ موزه تاریخ طبیعی یا نمایشگاهی تنوع زیستی فعال است که ۵۸ موزه از این تعداد متعلق به سازمان حفاظت محیطزیست است.
وی به فعالیت هفت بانک ژن زیرمجموعه سازمان حفاظت محیطزیست اشاره کرد و گفت: یک بانک ژن در مرکز و ۶ بانک ژن در استانها فعال هستند.
اشرفزاده افزود: تمام موزهها در سطح ملی بخش نمایشگاهی و مخازن دارند و در بخش مخازن بیشتر نمونههای علمی نگهداری میشود که نمونههای موجود در این موزهها از جمله نمونه گیاهی، جانوری، سنگ و کانی بیشتر با نگاه پژوهشی است که با رویکرد به حداقل رساندن نمونهبرداری از طبیعت است که مورد استفاده محققان، پژوهشگران و دانشجویان قرار میگیرد.
وی با اشاره به اینکه تنوع زیستی کشور بسیار بالاست گفت: پنج طرح کلان برای جمعآوری داده و گردآوری اطلاعات تنوعزیستی کشور در قالب ارزیابی زیستی جوندگان، ارزیابی زیستی خفاشها، ارزیابی زیستی حشرات، ارزیابی زیستی پرندگان و پستانداران در دست اجراست.
به گفته وی، با اجرای این طرحها، پایگاه داده حیات وحش و تنوع زیستی کشور در حوزه مهرهداران تکمیل میشود.
۲۰ هزار بیمهره در کشور شناسایی شد
مدیرکل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه ۲۰ هزا بیمهره در کشور شناسایی شد گفت: در حوزه بیمهرهگان نقض اطلاعاتی زیادی وجود دارد.
به گفته وی، برای تکمیل پایگاه دادهای مهرداران و بی مهرهگان در کشور نیاز به اطلاعات پایه با رویکرد ژنتیک و گونهشناسی است که برای تکمیل این طرح گونههای شناسایی شده و همچنین گونههای که جدید شناسایی میشود،ثبت پایگاه میشوند.
وی اظهار داشت: اجرای این طرح و شناسایی و ثبت گونهها در قالب طرحهای تحقیقاتی و پژوهشی با حمایت و همکاری دانشگاهها و افراد متخصص و با تجربه اجرا میشود.
اشرفزاده افزود: با اجرای این طرح و تکمیل پایگاه دادهای تنوع زیستی، سامانه جامع محیطزیست و پایگاه داده تنوع زیستی ایران به روزرسانی خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه راهاندازی و فعال کردن پایگاه دادهای زمانبر است افزود: با فعال شدن این پایگاهها گونههای که از گذشته شناسایی شده ثبت و گونههای جدید نیز در این پایگاه ثبت میشود.
به گزارش ایرنا، براساس آخرین آمار سازمان حفاظت محیط زیست ۲۱۰ گونه پستاندار، ۶۴۰ گونه پرنده، ۳۰۰ گونه خزنده، ۲۳ گونه دوزیست و ۳۵۰ گونه ماهیان آبهای داخلی در کشور زیست میکنند که از این تعداد حدود ۷۶ گونه از ردههای جانوری ایران در فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار دارد که اینگونهها شامل ۱۹ گونه از پستانداران، ۲۵ گونه از پرندگان، ۱۶ گونه از خزندگان، چهار گونه از دوزیستان و ۱۰ گونه از ماهیان آبهای داخلی است و قرار گرفتن یک گونه در این فهرست به این معنا است که در خطر انقراض قرار دارد.
منبع