[ad_1]
غفور آقایی روز دوشنبه در مصاحبه با خبرنگار ایرنا گفت: این میزان محصول سیب زمینی طی یک ماه گذشته از استان اردبیل به مقصد کشورهای ترکمنستان، افغانستان، عراق، جمهوری آذربایجان، روسیه و امارت متحده عربی صادر شده است.
وی روند صادرات محصول سیب زمینی تولید سال جاری استان اردبیل را مطلوب خواند و بیان کرد: با توجه به رغبت بازارهای خارجی و داخلی برای خرید محصول باکیفیت سیب زمینی اردبیل، پس از کاهش شدید قیمت، نرخ خرید و فروش عمده این محصول در روزهای گذشته کمی افزایش داشته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل از معرفی ۱۷ نفر از دلالان محصول سیب زمینی به مراجع قضایی و مالیاتی با هدف برخورد با آنها خبر داد و اضافه کرد: این افراد به علت اخلال در بازار و فرار از پرداخت مالیات خرید و فروش سیب زمینی، موجب در اخلال در نظام اقتصادی کشور و زیان کشاورزان شده بودند.
وی با اشاره به افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت محصول سیب زمینی طی روزهای اخیر در پی این اقدام و رونق روند صادرات، پیش بینی کرد که قیمت محصول سیب زمینی در روزهای آینده به ارقام مورد نظر کشاورزان نزدیک خواهد شد ولی اکنون هر کیلوگرم این محصول با قیمت ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار ریال خرید و فروش می شود.
آقایی همچنین با بیان این که حدود ۸۰ درصد محصول مزارع سیب مینی استان اردبیل برداشت شده است، گفت: با ادامه روند کنونی صادرات و خرید و فروش، قیمت معامله این محصول در ماه های آینده ترمیم خواهد شد.
به گزارش ایرنا، حدود دو هفته پیش، قیمت محصول سیب زمینی در بازار استان اردبیل نسبت به همین ایام در سال گذشته به شدت کاهش یافته بود و نرخهای موجود بازار نشان میداد که هر کیلوگرم سیب زمینی حداقل ۵۰ درصد نسبت به زمان مشابه سال گذشته تنزل قیمت دارد.
نرخ معامله سیب زمینی عمده در بازار اردبیل تا دو هفته پیش بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار ریال معامله شد در حالی که سال گذشته در همین ایام، هر کیلوگرم از این محصول به قیمت ۱۲۰ تا ۱۴۰ هزار ریال خرید و فروش میشد.
همه ساله برداشت گسترده محصول سیب زمینی در این استان از اوایل شهریور ماه آغاز شده و تا یک ماه بعد ادامه مییابد و پیشبینی میشود که از سطح ۲۰ هزار هکتار از اراضی استان حدود ۸۰۰ تا ۸۵۰ هزار تن محصول تولید و روانه بازار شود.
۹۵ درصد محصول سیب زمینی کشت شده در استان اردبیل را از رقم آگریا و مابقی را از ارقام متفرقه جِلی، فونتانه، بامبا، اسپیریت، نیلوا، کایزر، امرفونا و ساتینا تشکیل میدهد و سیب زمینیکاران این استان همچنان در تهیه بذر مرغوب به قیمت مناسب دچار مشکل هستند.
به گفته کشاورزان سیب زمینی کار، امسال به علت شیوع بیماری سفیدک دروغین در مزارع از اواخر فصل بهار و شیوع آفت موش، حدود ۲۰ درصد از محصول کشاورزان دچار خسارت و تبدیل به ضایعات شده و همین امر نیز در کنار افت شدید قیمت، موجب نارضایتی سیب زمینی کاران شده است.
بر اساس آخرین برآوردها، با وجود تنزل قیمت محصول و با احتساب قیمت فعلی، گردش مالی کنونی تولید و تجارت سیب زمینی در استان اردبیل بالغ بر ۸۰ هزار میلیارد ریال است و با توجه به حجم تولید و نقش این محصول در اقتصاد استان، نوسان قیمت سیب زمینی به شکل معناداری در اقتصاد و معیشت مردم استان تاثیر مستقیمی دارد.
سال گذشته نیز به علت افت قیمت و توقف صادرات، ۴۵۰ هزار تن محصول سیب زمینی روی دست کشاورزان استان اردبیل ماند و کشاورزان متحمل خسارت هنگفت شدند و بخش زیادی از این محصول نیز نابود و امحا شد.
دولت در اواخر سال گذشته اقدام به خرید محصول کرد که بر این اساس، حدود ۱۰۶ هزار تن محصول مازاد سیب زمینی کاران اردبیل با نرخ ۶۵ تا ۸۰ هزار ریال خریداری شد که هنوز بخش زیادی از مطالبات سال گذشته کشاورزان استان از بابت خرید این محصول پرداخت نشده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل حدود یک ماه پیش در مصاحبه با خبرنگاران خواستار چارهاندیشی دولت برای صادرات و عرضه به بازارهای داخلی ۵۶۰ هزار تن سیب زمینی مازاد بر نیاز این استان شد و با اشاره به پیشبینی تولید بالغ بر ۷۶۰ هزار تن محصول سیب زمینی در استان اردبیل در سال زراعی جاری گفت: حدود ۲۰۰ هزار تن از این محصول در داخل استان مصرف شده و ۵۶۰ هزار تن آن مازاد بر نیاز است که باید به مقصد کشورهای خارجی و بازارهای داخلی صادر شود.
نوبخت اژدری خواستار اقدام عاجل دولت در تنظیم بازار این محصول مهم استان اردبیل شد و افزود: سیب زمینی تولیدی سال جاری استان اردبیل از چند روز پیش وارد بازار شده ولی قیمتهای فروش محصول در بازار در حد ارقام سال گذشته هم نیست و همین امر سبب نارضایتی کشاورزان شده است.
وی با تاکید بر این که برای مازاد تولید سیب زمینی امسال استان اردبیل باید فکری اساسی شود، بیان کرد: سال گذشته نیز محصول سیب زمینی کشاورزان استان به علت محدودیت در صادرات و لزوم پیمان سپاری ارزی صادرکنندگان این محصول، روی دست کشاورزان ماند و هم کشاورزان و هم دولت متضرر شدند.
اژدری اضافه کرد: سال گذشته حجم زیادی از سیب زمینی تولیدی استان روی دست کشاورزان باقی مانده بود که اواخر سال، ۱۰۶ هزار تن محصول سیب زمینی با تخصیص هشت هزار و ۳۵۰ میلیارد ریال از سوی دولت به صورت تضمینی خریداری شد تا جلوی زیان هنگفت کشاورزان گرفته شود.
وی نبود انبار فنی و سردخانه کافی و بروز موانع در صادرات محصول سیب زمینی از جمله پیمان سپاری صادر کنندگان را موجب ایجاد نابسامانی در بازار این محصول ذکر کرد و گفت: ۹۶ درصد محصولات کشاورزی استان به صورت خام و بدون فرآوری وارد بازار می شود و لازم است که در زمینه ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی اقدامی اساسی شود.
بر اساس برآوردها، سه هزار کشاورز سیب زمینیکار در استان اردبیل وجود دارد که همانند سال زراعی گذشته، امسال نیز مشغول تولید محصول هستند و پیشبینی میشود که در سال جاری نیز ۷۷۰ تا ۸۵۰ هزار تن محصول برداشت کنند.
به علت استفاده از آبیاری به روش نوار تیپ و روش کاشت متفاوت با عرف منطقه به شیوه سه ردیف با دو نوار تیپ و نیز جلوگیری از اتلاف زمین، بالاترین میزان برداشت محصول سیب زمینی با ۷۰ تن در روستای خلیفه لو اردبیل به ثبت رسیده است.
نیاز استان اردبیل به سیب زمینی حدود ۱۸۴ هزار تن است و مازاد نیاز استان به استانهای دیگر و نیز به کشورهای جمهوری آذربایجان و روسیه صادر میشود.
استان اردبیل با تولید حدود ۸۰۰ تا ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی معادل ۲۰ درصد تولید این محصول ایران، مهمترین قطب تولید سیب زمینی در کشور محسوب میشود.
سیب زمینی تولید شده در این استان از لحاظ کیفیت، درصد ماده خشک، وجود کمترین میزان باقی مانده سموم و کود در جایگاه برتر کشور قرار دارد و سیب زمینی اردبیل جزو محصول پاک به شمار میرود و از نظر کیفیت و کمیت قابل رقابت با سیب زمینی تولیدی کشورهای اروپایی است.
تولید زیاد محصول در بیشتر استانها، قیمت پایین برخی ارقام این محصول و نیز توقف صادرات از مهمترین علل فروش نرفتن محصول سیب زمینی استان اردبیل بوده که در کنار نبود مشوقهای صادراتی، الزام صادرکنندگان برای انتقال ارز حاصل از صادرات به داخل و فروش آن به شبکه بانکی دولت با نرخ مصوب و پایین و نیز سخت بودن امکان انتقال منابع ارزی حاصل از صادرات از جمله علل توقف صادرات و فروش نرفتن محصول سیب زمینی اردبیل بوده است.
نگهداری سیب زمینی مشکل کلیدی تولید این محصول در استان اردبیل به شمار میرود طوری که نبود انبارها و سردخانههای کافی برای نگهداری این محصول در استان اردبیل بسیار مشهود است و تنها برای نگهداری ۱۰۰ هزار تن محصول سردخانه در این استان وجود دارد.
منبع