بچه‌های خوزستان دریای خاطره هستند، اما …

غلامرضا جهانی مقدم، پژوهشگر و نویسنده دفاع مقدسبه گزارش ایکنا از خوزستان، گسترش پیام‌رسان‌های فرصت مناسبی برای تولید کنندگان محتوا بود که بتوانند ارتباط مستقیمی با عموم مردم برقرار کنند و تولیدات خود را در اختیار آنها قرار دهند. «حماسه جنوب» نام کانالی در پیام رسان ایتا است که با موضوع خاطرات شهدا، رزمندگان و فرمانده‌هان دفاع مقدس در طول سال فعالیت می‌کند. یکی از فعالیت‌های مهم این کانال تهیه مصاحبه با فرمانده‌هان خوزستان و نشر آن در قالب کتاب است.

 

غلامرضا جهانی مقدم، پژوهشگر و نویسنده که خود از رزمندگان و جانبازان هشت سال دفاع مقدس است با دغدغه انتقال ارزش‌ها و حال و هوای دفاع مقدس به جامعه، این کانال را ایجاد کرده و مدیریت می‌کند. متن زیر گفت‌وگو با این پژوهشگر تاریخ شفاهی دفاع مقدس درباره آغاز فعالیتش و دغدغه‌های او در این زمینه است.

 

جهانی مقدم در ابتدا گفت: فعالیت ما در زمینه جمع آوری خاطرات رزمندگان و شهدا و نشر آنها در فضای مجازی از فضای وبلاگ‌ها آغاز شد. از تصاویر گردان‌ها و خاطرات خود استفاده می‌کردیم و از تحقیقات تاریخ شفاهی بهره می بردیم و به تدریج با راه اندازی پیام رسان‌ها از سال 90 پنج کانال راه اندازی کردیم که در آنها خاطرات رزمندگان، تصاویر، تاریخ شفاهی و خاطرات شهدا را جداگانه منتشر می‌کردیم. به مرور با توجه به ضرورت ایجاد این کانال‌ها در پیام رسان‌های داخلی به ایتا منتقل شدیم و در حال حاضر در دو کانال شهدا و خاطرات حماسه جنوب فعالیت می‌کنیم که بر پایه کتابهای خاطره نویسی هستند.

 

معمولا خاطراتی که در این کانال‌ها بارگذاری می‌کنیم خاطرات دنباله‌داری هستند که از خواهران و برادران رزمنده یا مادران و همسران شهدا است. به شخصه مدتی با این رزمندگان بودم و حس کردم لازم است کسانی که توانایی و علاقه دارند وارد این حوزه بشوند و این خاطرات را نشر بدهند. حوزه دفاع مقدس، حوزه بسیار وسیعی است. اگر فرهنگ دوران دفاع مقدس به مدیریت امروز ما منتقل می‌شد خیلی از مشکلات ما برطرف می‌شد و جلوتر از الان بودیم.

 

آنچه در این کانال‌ «حماسه جنوب» و «شهدا» نشر داده می‌شود گوشه ای از تاریخ شفاهی دفاع مقدس را منتقل می‌کند. با توجه به محدودیت کتابخوانی در کشور این هم یک روش مطالعه است که خاطرات را در کانال‌های پیام‌رسان‌های مجازی بارگذاری می‌کنیم.

 

در حال حاضر به تنهایی محتوای کانال خاطرات «حماسه جنوب» را مدیریت می‌کنم، اما در کانال شهدا یکی از دوستان جانباز ما در بهبهان به نام آقای تقی زاده مطالب را بارگذاری می‌کند. مطالب و خاطراتی که تاکنون در کانال حماسه جنوب بارگذاری شده است از کتابهایی مثل «گلستان یازده»، «سردار گرجی» «زندان الرشید»، «در کوچه‌های خرمشهر»، «بابا نظر»، «جنگ شانزده ساله» و … است. آخرین کتابی که در حال حاضر خاطرات آن را بارگذاری می‌کنیم کتاب «بی آرام» زندگینامه شهید حاج اسماعیل فرجوانی است.

 

معمولا خاطرات همسران و مادران شهدا از پر مخاطب ترین مطالب کانال ما هستند؛ چون که بسیاری از افراد امروز به دنبال شیوه برخورد شهدا هستند و این خاطرات امروز می‌تواند الگوی خوبی به زنان و مردان ما ارائه بدهند.

 

بخشی از جامعه مخاطب این مطالب، رزمندگان و ایثارگران هستند که بیشتر به دنبال یادآوری خاطراتی هستند که به آنها حس خوبی می‌دهد. آنها معمولا از مطالب ارسال شده در کانال لذت می‌برند. کلیپ‌ها و نوحه‌ها حس آرامش به آنها می‌دهد و این حس خود را به ما منتقل می‌کنند. بخشی از مطالب ما مربوط به همسران و مادران شهدا است که محور آنها شیوه برخورد خانواده‌های شهدا است. با توجه به اینکه بسیاری از افراد به دنبال الگو و سبک زندگی شهدا هستند این مطالب نیز به خوبی جستجو می‌شوند و بسیاری از مخاطبان ما الگوی مورد نظر خود را در این خاطرات جستجو می‌کنند.

 

نوجوانان بخش دیگری از مخاطبان این کانال را تشکیل می‌دهند. در جبهه تنها اشک و ناله نبود و دوستان ما ید طولایی در طنز داشتند و این راه ورود خوبی است که توجه نوجوان ها را جلب کنیم و بعد وارد مسائل جدی تر و فرهنگ ساز بشویم. از طرفی بخش دیگر از مخاطبان ما راویان دفاع مقدس هستند. راویان زیادی از مطالب کانال برای روایت‌گری استفاده می‌کنند.

 

نکات تاریخی جنگ یکی از محتواهای ما در کانال «حماسه جنوب» است که حدود هفتصد و سی مطلب در این موضوع بارگذاری کرده‌ایم که به نظرم مطالب پرباری در آن وجود دارد. علاوه بر آن، آرشیو خوبی از کلیپ‌ها و نوحه‌های دفاع مقدس نیز در آن وجود دارد.

 

ما در کنار بازنشر خاطرات شهدا در کانال حماسه جنوب به سمت مصاحبه‌های مفصل با سردارانی رفتیم که در استان بودند و حضورشان در جبهه نشر پیدا نکرده بود. گاهی ما بچه های خوزستان متهم شده‌ایم که در جنگ حضور نداشتیم. این برای ما سنگین بود. ما که ماه‌های اول اول جنگ در آن شرایط عدم وجود نیرو و مهمات مجبور بودیم مقابل دشمن بایستیم، ما که طعم جنگ زدگی خانواده‌های خود را چشیده بودیم این چنین متهم شویم، این برای ما مسئولیت ایجاد می‌کرد که از طریق مصاحبه و نشر آن، واقعیت‌های حضور نیروهای خوزستان را نشان دهیم.

 


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

روابط ایران و تاجیکستان متکی بر پیوندهای عمیق تاریخی است

به گزارش ایکنا، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان در ادامه برنامه‌های …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ