ماجرای نامه‌ای چالشی در «خوانا بنویسید»/ مخاطب را غافلگیر کردیم – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرنگار مهر، فیلم کوتاه «خوانا بنویسید» به کارگردانی مرتضی علیزاده، روز سه‌شنبه ۳ مهر همزمان با ایام دفاع مقدس، ساعت ۱۹:۳۰ از شبکه سه پخش می‌شود. این فیلم، درباره اسماعیل نامه‌رسان ستاد اسرا است که با نامه‌ای مواجه می‌شود و با رساندن آن نامه دچار چالش می‌شود.

«خوانا بنویسید» فیلمی است که ماجرای نفوذ گروهک منافقین در دهه شصت را از زاویه‌ای متفاوت به تصویر کشیده است. حمیدرضا هدایتی، آرش ماهان کیا، آتا حسینی، مریم قاسمی و پژمان سرمایه‌خواه بازیگران این فیلم هستند.

به بهانه پخش فیلم کوتاه «خوانا بنویسید» همزمان با هفته دفاع مقدس گفت‌وگویی با عوامل این فیلم کوتاه داشتیم که در ادامه می‌خوانید:

ماجرای نامه‌ای چالشی در «خوانا بنویسید»/ مخاطب را غافلگیر کردیم

مرتضی علیزاده کارگردان فیلم‌کوتاه «خوانا بنویسید» در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه این فیلم را بر اساس یک خاطره، دراماتیزه و کارگردانی کرده است، گفت: یکی از کسانی که در زمان جنگ در رابطه با کتاب اسرا و مفقودان جنگی، زیرمجموعه هلال احمر آن زمان کار می کرد، خاطره ای را برایم تعریف کرد و ایده اولیه ساخت این فیلم را من از همان یک جمله برداشت کردم و در واقع آن سکانس را بازسازی کردم.

این کارگردان ادامه داد: او برایم تعریف کرد که؛ ما مسئول ستادی بودیم و کارمان رسیدگی به نامه اسرا و تحویل آنها به خانواده‌شان بود. گاهی اوقات نکاتی پیش می‌آمد که نیاز بود کلمه یا جمله‌ای در نامه اصلاح شود. البته نه به آن معنا که به محتوای نامه آسیب بزنند فقط در این حد که اگر قرار بود عملیاتی انجام بشود، مثل روال عادی که در همه جاهای نظامی طی می شود، کلماتی را تصحیح یا حذف می‌کردند.

علیزاده در پاسخ به این پرسش که آیا همه اتفاقات فیلم واقعی است، توضیح داد: اصل ماجرا در همین حد بود که اشاره کردم و بقیه داستان ساخته و پرداخته ذهن خودم بوده است. آن فعلی که افراد در حال انجام آن هستند، گویی از زبان یکی از کسانی که زمانی در آن ستاد کار می کرده، بیان شده است.

وی در پایان درباره انتخاب نام فیلم گفت: بالای نامه همه اسرا به طور تایپی چند گزینه هست مثل نام و نام خانوادگی و برخی اطلاعات دیگر به همراه جمله لطفاً خوانا بنویسید و همین جمله برای من جذاب بود که به عنوان نام فیلم از آن استفاده کردم.

ماجرای نامه‌ای چالشی در «خوانا بنویسید»/ مخاطب را غافلگیر کردیم

چالش بازسازی دهه شصت

هاشم مسعودی که به صورت مشترک با مجتبی احسانی تهیه‌کنندگی این فیلم را برعهده دارد نیز با اشاره به لزوم کنکاش در تاریخ معاصر گفت: به عقیده من، لازم است از همه ظرفیت‌ها، مثل فیلم کوتاه، سریال، فیلم بلند و فیلم مستند برای روایت گروهک منافقین و دشمنی آن‌ها با مردم بهره برد. ما نیز تلاش کردیم اثری با زوایه نگاه جدید بسازیم.

وی در پاسخ به این پرسش که برای باورپذیر شدن فضای دهه شصت در فیلم، چه چالش‌هایی داشته‌اند، بیان کرد: در کل کار کردن به عنوان تهیه کننده برای فیلم کوتاه، بسیار سخت است اما معمولاً کارهای دشوارتر در فیلم‌های کوتاه، خوب جواب می‌دهند و مخاطب بهتر با آن‌ها ارتباط برقرار می‌کند. «خوانا بنویسید» از جمله این کارهای دشوار بود زیرا برای ساخت کاری مربوط به دهه ۶۰ باید لوکیشن، آکسسوار، لباس و تجهیزاتی که برای فیلم بلند تهیه می‌کنند، برای فیلم کوتاه هم مهیا شود. با توجه به تغییرات ایجاد شده در فضای شهری، قطعاً پیدا کردن لوکیشن و برخی از لوازم دهه ۶۰ کار ساده‌ای نبود.

وی در پایان عنوان کرد: هرچند که «خوانا بنویسید» کار سختی بود اما در عین حال تجربه متفاوتی محسوب می‌شد که البته این ذات فیلم کوتاه است.

شخصیتی غیرقابل پیش‌بینی

آرش ماهان‌کیا بازیگر فیلم «خوانا بنویسید» هم ضمن اشاره به زاویه نگاه متفاوت اثر به گروهک منافقین، درباره شخصیت خود گفت: به نظر من کاراکترهای مدرن هیچگاه تک بُعدی نیستند و گویی همیشه به مخاطب دروغ می‌گویند؛ یعنی نقش جوری ایجاب می کند که رفتار و گفتار کاراکتر با واقعیت درونی او متفاوت است یا اینکه شخصیتی چند وجهی دارد.

وی تصریح کرد: کاراکتری که من در فیلم داشتم نیز از این قاعده مستثنی نبود. به طور معمول کارهای مدرن این ویژگی غیرقابل پیش‌بینی بودن را دارند و طبق فیلمنامه، شخصیتی که من آن را بازی کردم، چند بار به مخاطب رو دست می‌زند و تماشاگر بالاخره تکلیفش با او مشخص نمی‌شود و حدس نمی زند، قرار است چه اتفاقی بیافتد و این نکته تا انتهای فیلم ادامه دارد.

ماجرای نامه‌ای چالشی در «خوانا بنویسید»/ مخاطب را غافلگیر کردیم

غافلگیری مخاطب

مریم قاسمی دیگر بازیگر فیلم «خوانا بنویسید» نیز درباره حضورش در این فیلم کوتاه عنوان کرد: این فیلم یک موضوع کمتر شنیده شده از دهه شصت را روایت و مخاطب را غافلگیر می‌کند. من بسیار به نقشی که در فیلم ایفا کرده‌ام، علاقه‌مند هستم. در زمان تمرین نقش، دیالوگ‌ها و تحلیل شخصیت زن فیلم، به این مساله رسیدم که نقش این زن و جسارت او بسیار به شخصیت واقعی‌ام نزدیک است و گویی خود من است که همین موضوع جذابیت بازی در نقش را برایم بیشتر کرد؛ زنی جسور و در عین حال دل نازک که خود را در او می‌دیدم.

قاسمی در پایان بیان کرد: برای کارگردان معصومیت چهره کاراکتر در کنار توان بازیگر اهمیت داشت. از آنجایی که قبلاً تجربه ساخت و بازی در فیلم کوتاه را داشتم، این سابقه را در اختیار کارگردان قرار دادم و شاید همین در قطعی شدن نقشی که برای من در نظر داشت، تاثیر گذاشت و برای این نقش، انتخاب شدم.

فیلم کوتاه «خوانا بنویسید» محصول مشترک انجمن سینمای جوانان ایران و سازمان هنری رسانه‌ای اوج است که با مشارکت شبکه سه تلویزیون تهیه و تولید شده است. این فیلم برنده جایزه بهترین فیلم اقتباسی از چهلمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران شد و همچنین جایزه کتاب و سینما و جایزه شهرداری را دریافت کرد.

دیگر عوامل فیلم کوتاه «خوانا بنویسید» عبارتند از آهنگساز: مسعود سخاوت‌دوست، طراح صحنه و لباس: حسین حاجی ابراهیمی، مدیر تولید: سجاد اسدی، فیلمبردار: کیوان شعبانی، صدابردار: امین جعفری، تدوین: مجتبی احسانی، اصلاح رنگ: یحیی محمدعلی، طراحی و ترکیب صدا: سلمان ابوذر، جلوه‌های ویژه بصری: ارشاد اسلامی، جلوه‌های ویژه میدانی: حمید رسولیان.


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

فضای فرهنگ شهادت باید با ایده‌های نو جذاب سازی شود – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرنگار مهر، محمد طیب صحرایی شامگاه دوشنبه در دومین جلسه ستاد ایثار و …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ